Sezona 2019.

Japanski pilot Muroya pobjednik na otvaranju Red Bull Air Race

U Abu Dhabiju se na prvoj ovogodišnjoj utrci najboljih svjetskih sportskih pilota okupilo 50.000 gledatelja, koji su za svoj dolazak nagrađeni uzbudljivom utrkom.
Sport / Ostali sportovi | 11. 02. 2019. u 16:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na prvoj stanici Red Bull Air Race Svjetskog prvenstva 2019, proteklog vikenda u Abu Dhabiju, Japanac Yoshihide Muroya, prvak iz sezone 2017., je odnio tijesnu pobjedu ispred aktualnog branitelja titule, Čeha Martina Šonke, sa svega tri tisućitog dijela sekunde prednosti.

U Abu Dhabiju se na prvoj ovogodišnjoj utrci najboljih svjetskih sportskih pilota okupilo 50.000 gledatelja, koji su za svoj dolazak nagrađeni uzbudljivom utrkom. 

  
Iako su vremenski uvjeti u Abu Dhabiju bili izvrsni za letenje, velika promjena smjera vjetra u odnosu na kvalifikacije održane u petak, izazvala je brojne greške na subotnjem finalu. No, to nije spriječilo prekaljene letačke asove da prirede spektakularnu predstavu na nebu iznad prijestonice Ujedinjenih Arapskih Emirata.

U finalnu utrku su se, pored spomenutih Šonke i Muroye, plasirali još Michael Goulian(SAD) i Nicolas Ivanoff (Francuska), no Francuz je nakon tehničkih problema bio prisiljen odustati od utrke.

Prvi je u finalu letio Muroya, prvak iz sezone 2017, postigavši izvrsno vrijeme od 53,780 sekundi, što je bilo nedostižno za Gouliana koji je letio poslije njega. Na kraju je sve ovisilo o aktualnom prvaku Šonki. On je na polovini staze imao bolje prolazno vrijeme od Japanca, ali je u drugom dijelu posustao i morao je kapitulirati pred sjajnim Muroyom, uz svega 0,003 sekunde zaostatka.

  

''Danas je bilo zaista tijesno, ali naš timski rad je upalio. Vjetar je promijenio smjer za 180 stupnjeva, tako da je sedma kapija bila izuzetno teška, mislim da su se svi mučili s njom. Važno je pobjeđivati i osvajati maksimalan broj bodova, a naši letovi su bili konstantno dobri od prvog treninga do finala, što nas zaista raduje'', izjavio je pobjednik.

''Prošle godine u Wiener Neustadtu također je bila tijesna utrka, mada ne ovako tijesna, i tada smo mi imali sreću da pobijedimo, ovog puta bio je to Yoshi. Ova utrka je bila prelijepa, i jedva čekam da uživam gledajući je na TV-u kod kuće'', rekao je drugoplasirani Šonka.

 

Od ove godine se primjenjuje novi sustav bodovanja, prema kojem trojica prvoplasiranih u kvalifikacijama dobijaju dodatne bodove (tri, dva i jedan). Kako je Muroya bio najbrži i u kvalifikacijskim letovima, u Abu Dhabiju je sakupio maksimalnih 28 bodova (25 za pobjedu i tri za plasman u kvalifikacijama). To mu u ukupnom poretku prvenstva daje šest bodova prednosti u odnosu na Šonku, koji ima 22 boda, dok je treći Goulian s 21 bodom (20+1).

U prethodnih 11 godina, koliko je Abu Dhabi bio domaćin otvaranja sezone, pobjednik prve utrke je u tri navrata osvojio i naslov prvaka. Kako god, sudeći po viđenom proteklog vikenda, na preostalih sedam stanica sezone vodiće se žestoka borba za titulu.

Kopirati
Drag cursor here to close