Ljubitelji sporta presretni

Japan ukida izvanredno stanje - Olimpijske igre sve izglednije

Glavni grad Japana i više drugih okruga od kraja travnja su pod izvanrednim mjerama koje su značile, između ostalog, zatvaranje restorana i barova rano navečer i zabranu prodaje alkohola.
Sport / Ostali sportovi | 17. 06. 2021. u 11:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvanredno stanje uvedeno zbog pandemije koronavirusa bit će ukinuto u nedjelju u Tokiju i drugim japanskim okruzima, potvrdila je u četvrtak japanska vlada, napominući kako će neka ograničenja ipak ostati na snazi i mogla bi ozbiljno utjecati na nazočnost lokalnih gledatelja na Olimpijskim igrama koje počinju 23. srpnja.

Glavni grad Japana i više drugih okruga od kraja travnja su pod izvanrednim mjerama koje su značile, između ostalog, zatvaranje restorana i barova rano navečer i zabranu prodaje alkohola.

Odluka o ukidanju izvanrednog stanja stupa na snagu u nedjelju kao što je predviđeno za Tokio i osam drugih okruga, izjavio je u četvrtak japanski premijer Yoshihide Suga. No, ostat će produljeno do 11. srpnja za Okinawu.

"Broj zaraza na nacionanoj razini je u padu od sredine svibnja i broj slobodnih kreveta u bolnicama se popravlja", pojasnio je odluku premijer, napominjuči kako će ipak zbog pojedinih dijelova, gdje se zaraza nije u potpunosti smirila, neka ograničenja i dalje ostati na snazi.

Tokio bi također mogao zadržati ograničenja vezana za broj gledatelja na sportskim natjecanjima i koncertima. Za sada je bilo dopušteno maksimalno 5.000 gledatelja, a u srijedu je vlada dopustila gornju granicu od 10.000 gledatelja za okruge koji više nemaju izvanredno stanje ili su u tzv. 'kvazi' izvanrednom stanju.

Te bi mjere mogle utjecati na organizatore OI u Tokiju koji će vjerojatno početkom sljedećeg tjedna donijeti odluku o nazočnosti lokalnog stanovništva na natjecanjima.

Gledateljima iz inozemstva je već ranije zabranjeno prisutstvo na natjecanjima, prvi put u povijesti olimpijskih igara.

Kopirati
Drag cursor here to close