Izbor sportaša BiH 2016.

Ivona Ćavar u najužem izboru za sportašicu godine

Sport / Ostali sportovi | 17. 11. 2016. u 15:33 S.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Karatist Meris Muhović, rukometaš Mirsad Terzić i tenisač Damir Džumhur ostali su u najužoj konkurenciji za nagradu za najboljeg sportaša BiH u 2016. godini.

Odlučio je ovo stručni žiri 16. Izbora najboljeg sportaša BiH na trećoj sjednici održanoj u Banja Luci, u zgradi Nezavisnih novina koje su uz Radio-televiziju BiH organizatori ove tradicionalne manifestacije. Na adresu organizatora stiglo je oko 140 prijedloga a žiri je jučer skratio liste u 11 od ukupno 12 kategorija.

Odlučeno je da se za krunu najbolje sportašice BiH za godinu na izmaku bore brončana karatašica sa SP-a u Linzu, Mostarka Ivona Ćavar, džudašica Larisa Cerić i streljačica Tatjana Đekanović.

Žiri je na zasjedanju reducirao i listu u kategoriji za najbolju ekipu, a u užoj konkurenciji su ŽFK SFK 2000 Sarajevo, ŽRK Grude i Davis Cup reprezentacija BiH. Laureat nagrade za najboljeg trenera bit će Miroslav Klepić, izbornik karate reprezentacije BiH i SKK Neretva, Zlata Zubac, trener ŽRK Grude, ili šef stručnog stožera ŽFK SFK 2000, Samira Hurem.

Konačnu odluku stručni žiri, kojeg i ovaj put čine velika sportska imena, sportski radnici i predstavnici medija, a kojim predsjedava legenda ex-YU košarke i šire Žarko Varajić, donijet će na posljednjoj sjednici 15. prosinca u Sarajevu, nekoliko sati uoči manifestacije proglašenja najboljeg što je bh. sport iznjedrio u 2016.

“Zahvaljujem se svim članovima žirija na izdvojenom vremenu, a posebno mi je drago da smo i danas odgovorno i predano odradili posao. Nije nam bilo lako u jakoj konkurenciji napraviti uži izbor, ali smo kao i svih ranijih godina nastavili tradiciju i donijeli jednoglasne odluke”, kazao je Varajić.

Lista kandidata za najperspektivniju sportašicu također je skraćena, a u užem izboru su Amina Mašić (dizanje utega), Mediha Salkić (atletika), Žana Dragutinović (odbojka), Merjema Medić (nogomet), Melisa Brčaninović (košarka) i Tatjana Zlojutro (kuglanje).

Za titulu najperspektivnijeg sportaša konkuriraju Nermin Štitkovac (atletika), Toni Miletić (džudo), Hamza Čajić (karate), Sergej Simundić (vaterpolo), Mirza Pramenković (kikboks) i Nedim Hadžić.

Dvanaest kategorija

Nagrade će biti dodijeljene ukupno 12 kategorija, a osim spomenutih tu su još: nagrada za životno djelo, nagrada za razvoj sporta, nagrada za fair play, nagrada za najboljeg sportaša u sportu za invalide, nagrada za najbolju ekipu u sportu za invalide i nagrada publike - čitatelja o kojoj će SMS porukama odlučiti čitatelji Nezavisnih i posjetioci portala www.nezavisne.com.

Svečana manifestacija proglašenja najboljih sportaša BiH u 2016. godini bit će održana 15. prosinca u Kongresnoj dvorani hotela Holiday u Sarajevu sa početkom u 20 sati uz direktan prijenos na BHT1.

Kopirati
Drag cursor here to close