Tenis

ITF od 2018. unaprijed dodjeljuje domaćinstvo finala Davis Cipa

Sport / Ostali sportovi | 21. 09. 2016. u 10:25 S.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodna teniska federacija (ITF) namjerava od 2018. godine imati unaprijed odabrane domaćine Davis Cupa i Fed Cupa, a proces za izbor domaćina trebao bi započeti već u prosincu, najavio je predsjednik ITF-a David Haggerty u razgovoru za Reuters.

“To je sve dio naše misije da proširimo utjecaj tenisa i učinimo ga dostupnijim većem broju ljudi”, rekao je Haggerty argumentirajući promjenu sadašnjeg sustava u kojem je jedan od finalista domaćin meča za trofej, bilo da je u pitanju Davis ili Fed Cup.

Promjenu koju najavljuje predsjednik, vodeći se primjerom NFL-a ili UEFA-e koji domaćine Super Bowla i finala Lige prvaka određuju dvije godine unaprijed, još će morati potvrditi i članovi Glavne skupštine ITF-a na zasjedanju u kolovozu 2017. Tada će na stolu biti i druge moguće promjene, poput proširenja elitnog razreda Fed Cupa sa sadašnjih osam na 16 reprezentacija te moguće promjene u formatima mečeva kako bi se skratilo trajanje.

Uspije li Haggerty progurati svoje zamisli, finale Davis Cupa u kojem će Hrvatska ugostiti Argentinu moglo bi biti jedno od posljednjih u kojima će naša zemlja imati priliku biti domaćinom ovog prestižnog sportskog događaja.

"U Davis Cupu se natječe 135 nacija. Ovo je način da dođemo do novih prihoda kojima ćemo moći financirati razvoj tenisa u svijetu", tvrdi Amerikanac David Haggerty koji je na poziciji predsjednika ITF-a od 2015. godine, kad je naslijedio Talijana Francesca Ricci-Bittija.

Dosadašnji sustav Davis Cupa nije doživio bitnije promjene otkako je 1981. godine ustanovljena Svjetska skupina sa 16 reprezentacija, a i prije toga je domaćin finala bila jedna od reprezentacija koja je u njemu igrala. Tako su Amerikanci, koji su s 32 naslova i još 29 nastupa u finalima, najčešće imali priliku ugostiti meč za veliki srebrni trofej. No, posljednjih godina reprezentacija im je rijetko stizala do finala pa su posljednji put domaćini bili 2007. godine u Portlandu, kad su pobjedom nad Rusijom (4-1) i osvojili 32. naslov.

Novi sustav bi američkim ljubiteljima tenisa omogućio da uživo mogu pratiti finale Davis Cupa. ako će neki od američkih gradova pronaći interes i kandidirati se za domaćina finala.

"Čekamo gradove da nam se jave, a onda ćemo vidjeti koliko je zainteresiranih. Ne želim prejudicirati koji bi to gradovi mogli biti", izjavio je predsjednik ITF-a odgovarajući na pitanje očekuje li da će kandidati biti velegradovi s tradicijom organiziranja velikih teniskih natjecanja, poput Londona, New Yorka ili Pariza. ili će se javljati i drugi.

Prema Haggertyjevoj ideji, Fed Cup bi uz proširenje elitne skupine na 16 reprezentacija trebao ponovno oživiti format završnog turnira četiri najbolje ekipe, koji je bio na snazi od 2002. do 2004. godine.

"Sljedećih devet mjeseci ćemo provesti u razgovorima s igračima i nacionalnim savezima o svim mogućim promjenama. Recimo, možemo razgovarati da se u Davis Cupu igraju mečevi na dva dobivena seta. Onda možemo razmišljati i o skraćivanju s trodnevnog na dvodnevni format mečeva", najavio je Haggerty.

Glavni razlog za pokretanje ovih promjena, u konačnici je, ipak novac. Sadašnji predsjednik ITF-a uvjeren je da se potencijal od 700.000 gledatelja po stadionima i dvoranama, koje godišnje okuplja Davis Cup, te oko 3,6 milijardi koji natjecanje prate putem televizije, može financijski bolje iskoristiti.

"Tako prikupljen novac možemo raspodijeliti na one zemlje kojima je on potreban kako bi razvijale tenisku infrastrukturu. U ovom trenutku zemlje domaćini finala pokupe svu slavu i novac. Ovako bi nam bilo omogućena bolja raspodjela u cilju ostvarivanja zacrtanih ciljeva. Naša je misija proširiti tenis po svijetu. S finalom na neutralnom terenu, možemo s televizijskim kućama pregovarati o boljoj prezentaciji i većoj gledanosti. To možemo biti velika pobjeda za tenis", zaključio je Haggerty.

Kopirati
Drag cursor here to close