Kockasti utorak u Riju

Hrvatska u jednom danu osigurala četiri odličja

Sport / Ostali sportovi | 16. 08. 2016. u 23:43 S.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kakav je to dan bio. Utorak, 16. kolovoza 2016. zauvijek se ostati upisan u povijest hrvatskog sporta nakon što su hrvatski sportaši osvojili dvije olimpijske medalje i osigurali još dvije.

Svakako najluđi dan u povijesti hrvatskog sporta otvorila je nevjerojatna Sandra Perković koja je 'plesala' na rubu ispadanja, a onda u trećem pokušaju bacila do zlata u disku. Olimpijska prvakinja obranila je naslov sa samo jednim ispravnim hicem, bačenim u trećoj seriji.

"Danas je super-utorak u kojem Hrvatska može osvojiti još četiri medalje i mislim da hrvatska reprezentacija nikad nije bila jača nego ovdje u Riju. Sada idem u Selo sjesti pred TV i gledati nastupe ostalih, a do 18. kolovoza, kada odlazim iz Rija, pokušat ću uhvatiti vremena da nešto gledam i uživo", kazala je dvostruka olimpijska pobjednica, koja je posebno pozdravila svoje iz zagrebačke Dubrave

Uslijedila je sjajna boksačka predstava Filipa Hrgovića koji se plasirao u polufinale olimpijskog turnira superteškoj kategoriji tehničkim nokautom protiv Kubanca Leiniera Pera u četvrtfinalu. Aktualni europski prvak čak je tri puta rušio Pera na tlo, a od snažnog udarca desnicom krajem druge runde Kubanac se nije uspio oporaviti i sudac u ringu je prekinuo borbu.

Ulaskom u polufinale Hrgović je osigurao broncu te tako osvojio prvu boksačku olimpijsku medalju za Hrvatsku od samostalnosti, a postao je četvrti Hrvat s osvojenim odličjem u boksu, nakon zlata Mate Parlova iz Muenchena 1972. i Antona Josipovića u Los Angelesu 1984. te bronce Damira Škare iz Seula 1988.

Sve te medalje osvojene su u poluteškoj kategoriji. Najbolji rezultat od samostalnosti na OI dosada je bilo četvrtfinale Stipe Drviša iz Atlante 1996. također u poluteškoj kategoriji.

Tonči Stipanović nije uspio obraniti prvo mjesto u plovu za odličje i na koncu je osvojio srebrnu medalju u klasi Laser. Premda je ispustio zlato, Stipanović može biti ponosan jer je osvojio prvo olimpijsko odličje u povijesti hrvatskog jedrenja.

Nakon što je Tonči Stipanović osvojio srebrnu medalju, u klasi Laser, Hrvatska je osigurala još jednu medalju u jedrenju na Olimpijskim igrama.

Uoči plova za odličje, Šime Fantela i Igor Marenić u vodstvu su u klasi 470 osiguravši najmanje brončanu medalju. Fantela i Marenić uoči zadnjeg plova imaju 40 bodova više četvrtoplasiranih Amerikanaca Stuarta McNaya i Davea Hughesa, a u plovu za odličje najviše se može dobiti 20 bodova.

Fantela i Marenić u vodstvu su sa 27 bodova. Na drugom mjestu su Grci Panagiotis Mantis i Pavlos Kagialis sa 38 bodova, a Australci Mathew Belcher i Will Ryan na trećem mjestu imaju 40 bodova.

Hrvatska je do sada u Riju osvojila pet medalja i ima osigurane još najmanje dvije bronce što ove OI čini najuspješnijim u hrvatskoj povijesti. Do sada je najviše medalja hrvatski sport osvojio u Londonu - šest.

Zlatne medalje u Riju osvojili su Sandra Perković (disk), Martin i Valent Sinković (dvojac na pariće), Josip Glasnović (trap), a srebra Tonči Stipanović (Laser) i Damir Martin (samac). Brončanu medalju je osigurao boksač Filip Hrgović, te Šime Fantela i Igor Marenić u klasi 470.

Broj medalja hrvatskih sportaša sasvim sigurno bit će i već jer su vaterpolisti ušli u polufinale, rukometaše i košarkaše očekuju nastupi u četvrtfinalu.

Do medalje bi mogle i Blanka Vlašić, te Ana Šimić u skoku u vis, taekwondaši Ana i Lucija Zaninović i Filip Grgić. Očekuje nas i nastup Sare Kolak u bacanju koplja, te Filipa Mihaljevića i Stipe Žunića u kugli.

Kopirati
Drag cursor here to close