EP rukometašice

Hrvatska srušila i Rumunjsku, rukometašice blizu polufinala!

Ovim uspjehom Hrvatska je stigla nadomak svog prvog plasmana u polufinale u povijesti europskih prvenstava.
Sport / Ostali sportovi | 10. 12. 2020. u 19:55 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska ženska rukometna reprezentacija u svom je četvrtom nastupu na Europskom prvenstvu u Koldingu ostvarila i četvrtu pobjedu, u susretu 1. kola skupine II drugog kruga natjecanja Hrvatska je svladala Rumunjsku sa 25-20 (14-10).

Hrvatsku je do pobjede predvodila Valentina Blažević sa sedam golova, Ćamila Mićijević i Larissa Kalaus su dodale po četiri, a Tea Pijević je sakupila sedam obrana. Kod Rumunjske najefikasnije su bile Cristina Neagu sa šest i Eliza Buceschi s pet pogodaka.

Hrvatska nije dobro krenula u susret, u prvih 15 minuta postigla je samo tri pogotka, a sva tri bila su djelo Ćamile Mićijević, dok je rumunjska vratarica Denisa Dedu upisala tri obrane. S tri gola Neagu i dva Ostase Rumunjska se odvojila na četiri pogotka prednosti (3-7). No, nakon "time-outa" kojega je zatražio izbornik Nenad Šoštarić te sedmerca kojega je iskoristila Valentina Blažević za 4-7, "proradio" je napad Hrvatske, a i Tea Pijević je uspjela zaustaviti nekoliko lopti Rumunjki.

Od 18. do 25. minute Hrvatska je ostvarila seriju od 7-0 uz tri gola Katarine Ježić te po dva Blažević i Larisse Kalaus kojom je u potpunosti preokrenula rezultat i stigla do vodstva 11-8. Rumunjskoj nije pomogao niti "time-out" kojega je izbornik Burcea pozvao nakon dva brza pogotka Ježić za smanjenje na 7-8.

U odličan drugi dio prvog poluvrrmena Hrvatske uključila se i pričuvna vratarica Lucija Bešen obranom sedmerca Neagu, pa je prednost narasla čak i na pet razlike (14-9) prije no što je Neagu svojim četvrtim golom smanjila na 14-10 što je bio rezultat s kojim se otišlo na odmor.

Hrvatska je u prvih 10-ak minuta drugog poluvremenu mirno držala prednost stečenu u završnici prvog dijela, čak je povisila i na pet razlike (18-13), a onda je uslijedilo krizno razdoblje od šest minuta tijekom kojeg je Rumunjska serijom 4-1 smanjila na 19-17. Tada je ponovno pravovremeno reagirao izbornik Šoštarić, pozvao "tieme-out" nakon kojega je Josipa Mamić poentirala za 20-17. S druge strane najbolja rumunjska igračica Neagu natjerana je na tri uzastopne pogreške u napadu, dva puta je izgubila loptu, a jednom promašila vrata, pa je pogotkom Mićijević Hrvatska pobjegla na 21-17 osam minuta prije kraja. Do kraja susreta Rumunjke više nisu zaprijetile velikoj pobjedi Hrvatske.

Ovim uspjehom Hrvatska je stigla nadomak svog prvog plasmana u polufinale u povijesti europskih prvenstava. Trenutačno je vodeća u skupini sa šest bodova, dva više uz utakmicu više od druge Norveške, koja od 20.30 sati igra protiv Nizozemske, četiri više od Nizozemske i Njemačke, a čak šest više od Mađarske i Rumunjske.

Sljedeći nastip Hrvatska će imati u subotu kada će od 18.15 sati igrati protiv prvog favorita natjecanja Norveške, a do kraja natjecanja u drugom krugu očekuje ju još i dvoboj protiv Njemačke 15. prosinca  koji bi mogao biti odlučujući za prolazak u polufinale.

HRVATSKA - RUMUNJSKA 25-20 (14-10)

HRVATSKA: Bešen, Pijević; P. Posavec, Krsnik 2, S. Posavec, Mićijević 4, L. Kalaus 4, D. Kalaus, Ježić 4, Japundža, Šimara 1, Debelić 1, Mamić 2, Vidak, Blažević 7 (2), Prkačin

RUMUNJSKA: Mazareanu, Dedu, Dumanska; Dinca, Subtirica, Buceschi 5, Neagu 6, Laslo 1, A. Popa, L. Popa, Polocoser 2, Ostase 3, Seraficeanu 2, Iuganu 1, Savu, Dindiligan

SUTKINJE: Alpaidze i Berezkina (obje Rusija)

SEDMERCI: Hrvatska 2/3, Rumunjska 4/5

ISKLJUČENJA: Hrvatska 8 minuta, Rumunjska 4 minute

Kopirati
Drag cursor here to close