Umjesto Izraela

Hrvatska i službeno potvrđena kao domaćin vaterpolskog EP 2024

Utakmice će se igrati u Dubrovniku i Zagrebu, gdje će biti i završnica, a Hrvatska je jedina zemlja koja će organizirati dva europska prvenstva zaredom.
Sport / Ostali sportovi | 17. 11. 2023. u 12:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska je i službeno potvrđena kao domaćin Europskog prvenstva vaterpolista koje će se održati od 4. do 16. siječnja 2024.godine, objavio je Hrvatski vaterpolski savez.

Nakon davanja suglasnosti Vlade Republike Hrvatske za organizaciju ovakvog velikog natjecanja, te iskazanog zanimanja gradova Zagreba i Dubrovnika, u sjedištu European Aquaticsa je hrvatska kandidatura prihvaćena i odabrana kao najbolja.

Europska plivačka federacija (LEN) prošlog je tjedna definitivno otkazala domaćinstvo EP-a u vaterpolu koje se trebalo igrati u Izraelu. Razlog je rat na tom području, a u jednom je trenutku bilo pitanje hoće li se EP uopće i odigrati.

Utakmice će se igrati u Dubrovniku i Zagrebu, gdje će biti i završnica, a Hrvatska je jedina zemlja koja će organizirati dva europska prvenstva zaredom. Prošle godine u Splitu Barakude su osvojili zlato, kao i 2010. godine kada je domaćin bio Zagreb.

"Nakon spektakla u Splitu i osvajanja zlata na tom Europskom prvenstvu dobili smo prigodu ponovo organizirati najveće kontinentalno natjecanje. Domaćini će biti Dubrovnik i Zagreb, trofejni centri našeg najtrofejnijeg sporta. Ovom prigodom se želim zahvaliti Vladi Republike Hrvatske na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem, koji je kako 2022. kada smo natjecanje imali u Splitu, tako i sada stao iza našeg projekta i kandidature.

Želim se zahvaliti i Josipu Varvodiću, koji je kao prvi dopredsjednik European Aquaticsa jako doprinio da Hrvatska ponovo dobije ovu čast, te da upravo u Dubrovniku i Zagrebu obranimo naslov najboljih u Europi. Nama je naime ovo natjecanje ujedno i kvalifikacijsko za Svjetsko prvenstvo u Dohi, u veljači 2024., ali Europsko prvenstvo u Zagrebu i Dubrovniku također nudi i jedno mjesto za Olimpijske igre u Parizu.

Znamo što se od nas očekuje i dat ćemo sve od sebe ponoviti, kako organizacijski, tako i rezultatski uspjeh prijašnjih naših europskih prvenstava, Zagreba 2010. i Splita 2022.", rekao je Perica Bukić, izvršni dopredsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza.

Nadmetanja po skupinama će se igrati u oba grada, Zagrebu i Dubrovniku, dok će se u drugom dijelu natjecanja, susreti za poredak od 1. do 8. mjesta igrati u Zagrebu, na bazenu uz Savu, a utakmice za poredak od 9. do 16. mjesta u bazenu Gruž, u Dubrovniku.Hrvatska reprezentacija će utakmice u skupini igrati u Dubrovniku i to 4. siječnja protiv Španjolske, 6. siječnja protiv Francuske i 8. siječnja s Crnom Gorom.

"S velikim zadovoljstvom mogu najaviti da je Hrvatska dobila organizaciju velikog natjecanja kakvo je Europsko prvenstvo u našoj zemlji. Uslijed ratne situacije koja se dogodila u Izraelu, Hrvatski vaterpolski savez uz veliku pomoć Vlade Republike Hrvatske je uspio dobiti domaćinstvo iznimno bitnog nadmetanja. Vjerujem da ćemo imati snage ponoviti spektakl koji je bio u Splitu prije malo više od godinu dana. Sa sportske strane, mi ćemo napraviti sve kako bi postigli vrhunski rezultat, a uz pomoć navijača u Dubrovniku i Zagrebu vjerujem da ćemo to i uspjeti", kazao je izbornik aktualnih europskih prvaka Ivica Tucak.

Kopirati
Drag cursor here to close