Skijaški skokovi

Granerud vodi, turneja sve neizvjesnija

Tradicionalno, prvog dana nove godine, u Garmishu je nakon prve serije vodio Granerud. Doskočio je na 137 metara, ali nije imao najduži skok.
Sport / Ostali sportovi | 02. 01. 2021. u 08:55 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novogodišnja turneja je stigla na pola puta. Skakalo se u Oberstdorfu i Garmishu. Halvor Egner Granerud, vodeći čovjek Svjetskog kupa je trenutačno na prvom mjestu iako nije ostvario niti jednu pobjedu.

Na isteku prošle godine, domaći dečko, momak rođen baš u Oberstdorfu, Karl Geiger je ostvario pobjedu. Sedmu u svojoj karijeri. Zahvaljujući skoku u drugoj seriji od 136.5 metara. Granerud nije bio niti na postolju, ispred njega su bili još Kamil Stoch i njegov zemljak, Marius Lindvik.

Tradicionalno, prvog dana nove godine, u Garmishu je nakon prve serije vodio Granerud. Doskočio je na 137 metara, ali nije imao najduži skok. Bio je dva metra kraći od Dawida Kubackog prošlogodišnjeg pobjednika turneje koji je imao bod manje u poretku. Stoch je bio treći, dok su društvo najboljih pet zatvorili Markus Eisenbichler i ugodno iznenađenje, najbolji Austrijanac za sada Philipp Aschenwald.

U drugoj seriji dobar posao ja napravio Piotr Zyla, s skokom od 137 metara se probio na treće mjesto. Kubacki je rukavicu izazova Granerudu bacio na najbolji mogući način. 30-godišnji Poljak je išao preko rekorda skakonice, s svoja 144 metra, preskočio je dosadašnjeg vlasnika rekorda Olimpijske skakaonice koji je do sada iznosio 143.5 metara, a postavio ga je Simon Ammann 2010. godine. U takvoj situaciji Granerud nije mogao bolje od 136 metara što je ipak bilo dovoljno za drugo mjesto.

Poljak je u ukupnom zbroju imao veliku prednost, 7.2 boda. Sada je Kubacki četvrti u ukupnom poretku Novogodišnje turneje, ima 546.4 boda ili 8.6 manje od vodećeg Granerud i puno više iskustva.

''Drugi skok u Garmishu je stvarno bio dobar, to sam nekako čekao. Sjajan je osjećaj kada u pravom trenutku možete izvesti jedan takav skok. U Garmishu je zaključeno prvo poluvrijeme, imamo još dva takmičenja i svašta se može još dogoditi. Nisam fokusiran na konačni rezultat, već samo na svoje skokove'', kaže Kubacki.

Turneja se seli u Austriju, nedelja je rezervirana za Innsbruck. Norvešku reprezentaciju predvodi Austrijanac Alexander Stoeckl vjeruje da Halvor može do ukupne pobjede.

''Halvor je ove sezone konsistentan, skače na visokoj razini. Mislim da u Garmishu nije imao iste uslove kao i Kubacki, Dawid je imao pomoć vjetra. Halvor je vrlo inteligentan momak, smiren je, ali zna biti i smiješan. To je jednostavno dobra kombinacija i vjerujem da može na kraju slaviti iako je razlika između četiri skakača u ovom trenutku jako mala'', dodao je Stoeckl.

Ukupni poredak turneje

1. Halvor Egner Granerud (Nor) 555.0
2. Karl Geiger (Nje) 551.0
3. Kamil Stoch (Polj) 548.3
4. Dawid Kubacki (Polj) 546.4...

Kopirati
Drag cursor here to close