Feđini specijali

Grace Kelly tartan staze, muž izvršio samoubojstvo, na sudu ostvarila veliku pobjedu

Sport / Ostali sportovi | 29. 07. 2023. u 01:43 F.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poljud ljeta devedesete. Posljednji veliki događaj u onoj državi. Iako je već tada grad disao nešto drugačije. Europsko prvenstvo u atletici. Kraj kolovoza, precizniji da budemo 28. Finale na 100 metara za atletičarke. Iz bloka u stazi broj pet je izletio plavokosi metak, ljepotica, pravi fotomodel. Djevojka za naslovnice. Grace Kelly tartan staze, Katrin Krabbe.

Video: EP  u Splitu finale na 100 metara 

Uzela je naslov europske prvakinje na 100 metara, u leđa su joj gledale kolegice iz reprezentacije Silke Möller i Kerstin Behrendt. Dva dana kasnije novo finala. Ovaj put na 200 metara. Sad je Krabbe zlatna ispred Heike Drechsler i Galine Malčugine. Nitko nije imao šanse. Niti u jednom niti u drugom finalu. Nevjerojatno brza, lijepa, zgodna, mamac za fotografe, sponzore. Kojih nije bilo malo.

Došla je s one strane zida

"Znate da mi je nije bilo ugodno. Jesam bila sportašica, jesam bila brza, svjetska prvakinja, ali bilo je još sjajnih atletičarki, ali one nisu bile zapažene u javnosti kao ja. Doživjela sam puno lijepih stvari i bila bogato nagrađena za svoje treninge, rad, iako mi je ponekad bilo neugodno. Međutim, nakon toliko godina i svega što sam prošla ne mogu reći da mi te stvari nedostaju", reći će nekada sjajna atletičarka, svjetska prvakinja, Katrin Krabbe. Usput, u Splitu je uzela i treće zlato, ono u štafeti.

Video: EP  u Splitu finale na 200 metara 

Berlinski zid je pao, Krabbe je ostala jednako brza. Sada je već postala velika zvijezda, one "nove" Njemačke. Godinu poslije Splita u razmaku od tri dana na Svjetskom prvenstvu dva puta je pobijedila Gwen Torrence, dva puta Merlene Ottey. Sa svojim dugim nogama, visokim jagodicama i osmijehom koji privlači, postala je djevojka s plakata, figurativno i doslovno, za novu Njemačku i njen neuredan prijelaz iz antagonističkih dijelova u okvirnu cjelinu.

Komercijalno najuspješnija sportašica koja je izašla iz bivšeg Istočnog bloka. Već tada je Krabbe imala ugovore s kompanijama kao što su Mercedes, Nike, Isostar, ali i mnoge druge koje su punile bankovni račun ove sjajne atletičarke. I onda se taj prekrasni, idealni svijet srušio jako brzo. Šest mjeseci na Tokya. I jednog doping testa. Nakon treninga u Južnoj Africi.

Sporni uzorci, greška trenera

Čitav scenario je bio čudan. Uzorci urina uzeti su između ostalog od Krabbe, Möller, Breuer. Tri uzorka su bila negativna na zabranjene supstance, ali su bila toliko slična da su dovela do službene istrage. Dr. Manfred Donike, koji je vodio laboratoriju akreditiranu od strane MOK-a u Kolnu u Njemačkoj, izjavio je da su "sva tri uzorka došla od iste osobe". Vijest je objavljena uoči njemačkog dvoranskog prvenstva, ali je ukinuta dan prije početka takmičenja. Krabbe je potvrdila dominaciju na 60 metara, Möller je bila četvrta, Breuer je bila prvakinja na 200 metara.

Video: SP u Tokyu finale na 100 metara 

Tjedan dana kasnije atletičarke su suspendirane zajedno sa njihovim trenerom Thomasom Springsteinom. U drugoj doping kontroli, klenbuterol je otkriven u njenom urinu. Springstein je ilegalno nabavio lijek na recept s anaboličkim efektima. Lijek protiv astme spiropent, u kojem bila zloglasna supstancija klenbuterol. Trener se pravdao kako nije dovoljno znao. Pošto klenbuterol tada nije bio na listi zabranjenih supstanci, optužena je za "kršenje osnovnog etičkog shvatanja sporta".

"Moja je karijera završila neslavno i vrlo tužno. U to vrijeme to je bila katastrofa za mene i moju obitelj. Bilo mi je teško nositi se sa svim tim stvarima. Danas je to dio moje sportske prošlosti, ne mogu to izbrisati", govori Krabbe.

Teška borba, trijumf na sudu

Od tog trenutka počinje teška borba Katrin Krabbe koja je nastojala pod svaku cijenu dokazati svoju nevinost. U toj borbi je bilo svega i svačega. Naravno, sponzori su odmah počeli dizati ruke, neki su tvrdili kako je Krabbe pobjegla u Južnu Afriku, kako bi izbjegla strogi njemački program testiranja. Čak se pričalo o tome kako su atletičarke tijekom 1991. godine i boravka u Americi ostavljale njemačkim zvaničnicima pregršt lažnih adresa i telefonskih brojeva.

Video: SP u Tokyu finale na 200 metara 

Krabbe je tvrdila da je samo 1991. testirana 15 puta. Njemački zvaničnici su spominjali brojku od devet puta. Mnogi bivši istočnonjemački sportisti žalili su se na "zlostavljanje" od strane Njemačkog atletskog saveza od ujedinjenja 1990. godine. Najviši nivoi Saveza su gotovo isključivo okupirani od strane bivših zapadnonjemačkih zvaničnika, koji su – kako tvrde bivši Istočni Nijemci bili njihova meta. Neki su suspenziju vidjeli kao jednu vrstu snažne poruke za borbu protiv dopinga i sredstvo za udaljavanje ujedinjenog njemačkog sportskog sustava od susjednog koji je nakon demontaže istočnonjemačke mašine bio ukaljan doping skandalima.

Video: East German Female Sprinters

"Mogli ste je naći u londonskom The Timesu, u L'Equipeu, posvuda u medijima. Mislim da nije bilo nikoga poput nje. Chris Evert je bila neka vrsta djevojke iz susjedstva. Katrin je drugačija. Ona je bila glamurozna. Teško joj je bilo ispuniti očekivanja ne samo na stazi, već i biti Grace Kelly sporta uopće. To je donijelo pritisak s kojim se nije spremna nositi. Uzeti bilo kojeg sportaša, jednu atletičarku iz istočnog bloka i gurnuti je na naslovnicu svakog časopisa. Nije joj bilo lako" reći će Ian Campbell, negdašnji direktor međunarodnog sportskog marketinga za Nike.

Osam godina je trajala njena borba na sudu koja je rezultiralo pobjedom Krabbe. Stranke na sudu u Münchenu dogovorile nagodbu koja je bivšoj svjetskoj i europskoj sprinterskoj prvakinji donijela naknadu štete za nemogućnost bavljenja svojim poslom.

"Ono što sam tražio, dodijeljeno je. Vjerujem, to je prva takva presuda u povijesti sporta. Nadoknada za pretrpljenu štetu zbog nebavljenja sportom dosad nije dosuđena" rekao je odvjetnik Summerer. Njegovoj je klijentici na zemaljskom sudu u Münchenu dosuđena odšteta od nekih 769.000 eura.

Katrin Krabbe i odvjetnik na sudu branili su se činjenicom da je IAAF prvotnu jednogodišnju suspenziju za Katrin Krabbe i Grit Breuer, zbog zloupotrebe lijekova produžio za još dvije godine, pa su za isti prekršaj kažnjene dva puta. Münchenski je sud presudio da je odluka IAAF-a protupravna, ustvrdivši da kazne u sportu veće od dvije godine uskraćuju ustavno pravo na rad. Poslije je IAAF suspenziju od nastupa pri prvom dopinškom prekršaju skratio na dvije godine.

Bankrot, samoubojstvo muža

U to vrijeme Krabbe je bila u braku s Michaelom Zimmermanom bivšim veslačem koji se našao u velikim problemima 2008. godine. Osuđen je za utaju poreza.

"Katrin je trebalo dosta vremena da se vrati u normalu", reći će njen otac. Ali ona će doživjeti svoj najmračniji trenutak tek sedam godina kasnije. Michael je izvršio samoubojstvo. Pronađen je mrtav u nekoj šumi, u svom autu.

"Osobni bankrot ga je jako promijenio, osjećao je mnogo krivnje i srama. Sjećam se tog petog maja, nije se pojavio u kući, mislila sam je u bolnici, ali nekako mi je srce govorilo da se dogodilo nešto gore. Dan poslije ga je pronašla policija. U početku nisam ništa osjećala. Jednostavno nije mogao da priča o svojim problemima, bio je zarobljen u svom svijetu, ali nije mogao da prihvati pomoć. Pokušala sam pomoći, nije išlo. To je bilo teško. Vidite bol drugog, morate sami da se nosite s tim, ali on nije bio u stanju da se nosi sa situacijom. Nije bilo lako reći sinovima što se dogodilo. Morala sam pronaći snagu", rekla je u jednom razgovoru za njemačke medije Krabbe.

Bila je u vezi s rukometnim menadžerom, jedno vrijeme je radila u autosalonu, volontirala, danas vodi opušten život daleko od očiju javnosti. Živi puno sporije nakon što je prošla puno toga, dobroga i lošega za dva života. Godine čine svoje, ali je ostao onaj osmjeh, osmjeh najbrže žene na svijetu. Jednog ljeta u Splitu, jednog ljeta u Tokyu.

Kopirati
Drag cursor here to close