Prekinula veliku karijeru kako bi ispravila nepravdu
Feđini specijali

Prekinula veliku karijeru kako bi ispravila nepravdu

Sport / Ostali sportovi | 13. 10. 2020. u 07:59 Bljesak.info / Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bio je 14. siječanj 1997. godine kada se Stanley Stotler vratio s posla kući. Nakon što je ušao u svoju spavaću sobu, čuo je zvuke. Provalnici, njih trojica su po tvrdnjama policajaca prošla kroz podrumski prozor do spavaće sobe. Tamo su ispalili dva hica u vlasnika, nakon čega bježe kroz ulazna vrata. Jedan od trojice koji su "pali" bio je Jonathan Irons. Irons je imao samo 16 godina kada je završio iza rešetaka. Uhićen je i optužen za teško ranjavanje vlasnika kuće u St. Louisu, Stanleyja Stotlera, tada 38-godišnjaka prilikom pljačke iste. Osuđen je na 50-godišnji zatvor iako nije bilo svjedoka, otisaka prstiju, stopala, DNK ili krvnih dokaza koji bi ga povezali sa zločinom.

Slučaj na klimavim nogama

Tužitelji su tvrdili kako je priznao provalu, a Irons i njegov odvjetnik su to poricali. Vjerodostojni svjedoci koji su mogli svjedočiti o tome gdje se Jonathan nalazio u vrijeme zločina nikada nisu izvedeni pred sud, a Jonathana su vlasti ispitivale bez nazočnosti staratelja ili odvjetnika, iako je bio maloljetan. Štoviše, kad je žrtva pucnjave nagovijestila da ne može identificirati svog strijelca, policajci su mu rekli da "ponudisvojunajbolju pretpostavku" što je dovelo do sumnje da se radi o Jonathanu Ironsu.

Stotler je tvrdio kako je su u kući boravile tri osobe, jedna od njih je bio i Irons, ali sve je to bilo poprilično na klimavim nogama. S druge strane, Stotler je priznao kako policajac koji ga je ispitivao sve to zapisivao bez tonskog snimanja, a kasnije je bilješke bacio!

Tvrdnje Ironsa da on nije u tom trenutku boravio u kući, udarale su uglavnom u zid. Najveći problem Ironsu je predstavljala činjenica da je tog dana viđen u O'Fallonu koji je bio udaljen 45 minuta vožnje od centra St. Louisa, gdje se nalazi kuća Stanleyja Stotlera. I to s pištoljem. Suđeno mu je kao odraslom, a osudila ga je porota sastavljena od isključivo bijelaca.

Maya je upoznala Ironsa u zatvoru

Maya Moore je u tom trenutku bila velika košarkaška zvijezda. Igračica s četiri NBA prstena, dva uzastopna zlata s Olimpijade i dva naslova svjetske prvakinje.Bila je MVP lige, MVP finala, šest puta je igrala All Star utakmice, a tri puta je bila MVP istih, uz dva trijumfa u Euroleague. Jedna od najboljih na svijetu, s gomilom priznanja i love.

Video: Maya Moore - MVP - 2014 FIBA World Championship for Women

Kada je počela studirati pravo na Sveučilištu Connecticut, Irons je imao devet godina "radnog staža" u zatvoru. Ironsa je Moore poznala ljeto nakon što je završila srednju školu 2007. godine, mnogo godina nakon što se njen kum Reggie Williams zainteresirao za Ironsov slučaj. Vremenom, kako se Mooreov nacionalni profil širio, tako je raslo i njezino zanimanje za Ironsa i njegov slučaj. Iz posjete u posjetu, iz godine u godinu, Maya i Jonathan su razvili veliko prijateljstvo, košarkašica je krenula u borbu kako bi dokazala da je Irons nevin.

Ostavila se košarke

O Ironsu je prvi put javno progovorila 2016. godine kada je počela da se zalaže protiv trenutnog pravnog sistema u SAD-u. Na kraju je odlučila povući nevjerojatan potez. Ostavila se košarke u misiji spašavanja Jonathana Ironsa.

''Bila sam šokirana kada sam shvatila koliko je on imao godina kada je uhićen. Bio je duplo mlađi od mene. Znala sam kako je Jonathan optužen iako nije kriv. Još sam se više šokirala kad sam saznala da više od 10.000 ljudi svake godine može biti nepravomoćno osuđeno za teška kaznena djela. Svoj život sam odlučila posvetiti Jonathanu baš kao što sam to ranije radili klubovima i utakmicama. Odlučila sam pozvati sve one koji mogu pomoći tražeći od suca Daniela Greena i pomoćnika državnog odvjetnika u Missouriju Patricka J. Loganga, Ureda državnog odvjetnika u Missouriju i Ureda okružnog tužitelja okruga Saint Charles da uzmu u obzir neporecive činjenice Jonathanovog slučaja i osiguraju pravdu za ovog čovjeka jednom zauvijek'', govorila je Moore. I borba je trajala jako dugo i završila se srpnja ove godine.

Na kraju pobjeda

Jonathan Irons je oslobođen, izašao je iz zatvora u kojem je proveo 23 godine, a da nije bilo Moore ostao bi iza zatvorskih rešetaka 50 godina. U ožujku mjesecu sudac Daniel Green je odlučio ukinuti osuđujuću presudu, nakon što je još jednom saslušao Ironsate je ukazao na višestruke probleme koji su bili očiti prilikom vođenja istrage.

Video: Maya Moore on Justice for Jonathan Irons | Amanpour and Company

Prije svega problem je predstavljao izvještaj o otiscima prstiju kojeg tim obrane nikada nijepredstavio tijekom procesa. Otisak s unutarnje strane vrata nije pripadao ni Ironsu ali ni vlasniku kuće. Green je priznao kako bi slučaj išao u drugom pravcu da je njegova obrana ponudila "neosporive forenzičke dokaze". Dok je oslobađao Ironsa svih optužbi, sudac Green napisao je kako kompletan proces bio "u najboljem slučaju vrlo slab i slučajan". Nakon toga su mnogi odvjetnici državnog odvjetnika Erica Schmitta, odustali od obnavljana slučaja. Zatvaranje slučaja u sudnici u Jefferson Cityju Irons je dočekao jecajući u suzama.

''Osjećam se kao da je težina cijelog svijeta skinuta s mojih leđa, osjećam se kao netko tko ima šansu živjeti. Maya je spasila moj život. Ne bih imao ovu šansu da nije bilo nje i njene obitelji. Želim ohrabriti i nadahnuti ljude i podijeliti svoju priču sa svima koji će je slušati. Želim biti zagovornik, reforme pravosuđa i policije'', rekao je Irons koji je iz zatvora izašao kao 40-godišnjak.

''Ne znam u kojem trenutku je to postalo toliko veliko da je ona žrtvovala dio karijere. Nikad u više od 30 godina karijere nisam se susrela s tako nečim. To što je ona učinila je vrhunac korištenja vlastitog imena i značaja. Nije bila na terenu, nije postizala koševe, ali se borila kao što se bori na terenu. Ona i jeste veliki borac, bez obzira je li na terenu ili van njega'', prokomentirala je Cheryl Reeve, njena trenerica iz Minesote.

Na kraju i vjenčanje

Ipak, priča iz sudnice je imala i svoj nastavak. Nešto drugačiji, možda nekima romantičniji, iako je na kraju ostalo nešto upitnika. Naime, u prvom pojavljivanju na televiziji nakon završetka slučaja u emisiji "Dobro jutro Ameriko", Moore je iznenadila informacijom kako su se ona i Jonathan vjenčali prije par mjeseci.

Video: WNBA star Maya Moore and Jonathan Irons share wedding news l GMA

Vjenčanju su prisustvovali samo najbliži prijatelji i članovi obitelji. Vijest je pokrenula niz pitanja preko društvenih mreža. Od pitanja koliko su bili u vezi, kada je bilo vjenčanje ili zašto Maya ranije nije objavila ovu informaciju? Vjerojatno Maya i Jonathan znaju svoje razloge, a opet koga briga. Maya je odlučila žrtvovati svoju karijeru kako bi mogla čovjeku koji se nije mogao boriti za sebe. Maya je uspjela pobijediti sustav sa svim svojim američkim anomalijama što je najvažnije.

Kopirati
Drag cursor here to close