Feđini specijali

Bio je olimpijski prvak, zvijezda, ali je bio žena

Sport / Ostali sportovi | 10. 05. 2022. u 01:32 Feđa Ibrulj

Tekst članka se nastavlja ispod banera

30.srpanj 1976. godine, Olimpijski stadion u Montrealu. William Bruce Jenner je nadoknadio zaostatak za vodećim Guidom Kratschmerom iz Zapadne Njemačke u desetoboju. 

"Drugi dan se sastoji od disciplina u kojima sam dobar. Ako sve bude išlo po planu, trebali bi biti sve u najboljem redu, trebao bih uzeti zlatnu medalju", rekao je tada Bruce.

Postao velika sportska zvijezda

Drugog dana je desetobojce čekalo bacanje diska, skok s motkom, bacanja koplja i utrka na 1500 metara. Dan ranije je postavio tri osobna rekorda u pet disciplina, međutim onaj rekord na 1500 metara 4:12.61, na kraju je bio dovoljan za zlato.

Video: Ten for Gold - Bruce Jenner, Montreal Olympic Games 1976

Sjajni američki desetobojac Bruce Jenner je uzeo zlatnu medalju sa 8618 bodova. Treći put u svojoj karijeri Jenner je srušio svjetski rekord. Ostalo je zabilježeno kako je Jenner bio prvi atletičar koji je osvojenu medalju proslavio sa zastavom.

"Mislio sam si, što ću učiniti s ovim? Nisam je mogao spustiti na tlo jer bi to izgledalo kao da ne poštujem domovinu, stoga sam morao mahati s njom. Iako, nisam htio raditi spektakl, jer to jednostavno nije u mom stilu", govorio je tada Jenner koji je već tada u svojoj glavi raskrstio. Nema više atletike. To je to.

Ostavio atletiku 

Krenuo je u nešto drugo što je ustvari neki spoj showbiznisa i sporta. Reklame, sponzori, čak i ponuda za ulazak u NBA ligu, Kansas City Kingsi su ga uzeli na draftu. Nikada nije zaigrao. Trebao je glumiti Supermena, a kasnije se okušao u svijetu auto moto sporta. Ostvario je i jednu pobjedu 1986. godine, kada je zajedno sa Scottom Pruettom osvojio "12 sati Sebringa". I to nije sve.

Video: IMSA Sebring 12h 1980

Još na sveučilištu Iowa je dobio priliku da studira jer je bio odličan igrač američkog fudbala.Sve dok na jednoj utakmici nije stradalo koljeno. Spasio ga je atletski trener L. D. Weldon. Koji je Jenneru predložio da se počne baviti desetobojem. I onda je krenuo raditi, trenirati, desetoboj je postao njegova opsesija. Kao životinja je trenirao četiri godine, dok nije sve kulminiralo u Montrealu.

Video: Ten for Gold - Bruce Jenner, Montreal Olympic Games 1976

"Gledam na to i veoma sam ponosan na taj trenutak. To je dio mene. Razmišljam o tome ovako: počeo sam kao dijete s disleksijom, imao sam problema s identitetom, sve te stvari su se dešavale u meni i odjednom se pojavio sport. Sport koji je u to vrijeme bio jedan od načina da dokažem svoju muškost. Odjednom sam postao totalno izgubljen. Olimpijada mi je odvlačila pažnju od pitanja tko sam. Morao sam početi baviti sama sobom, a to me užasavalo. Onda sam u jednom trenutku postavio sebi pitanje "Gdje idem sada?" Dobro, obitelj je bila tu, djeca koja su bila moja najveća ljubav, ali sam sebi bio najveća smetnja" pojasnio je u jednom interwievu Bruce Jenner, koji je bio u braku sa tri žene, od kojih je posljednja bila Chris Kardashians, zbog čega mnogi Brucea znaju iz showa "Keeping Up with the Kardashians". Bruce koji će 2015. godine definitivno postati Caitlyn Jenner. Žena.

Dugo se borio sa svojim problemom

Danas će Caitlyn reći kako je već 80-ih godina krenula na hormonalnu terapiju, planirajući postati žena do svoje četrdesete. Kasnije će ispričati kako je još kao dječak od nekih desetak godina ulazio u majčin ormar, oblačio njenu odjeću, koristeći njen ruž. Naravno u strahu da ga netko ne vidi, da ne bude otkriven.

Njegova treća supruga je bila Kris Kardashian s kojom je 1991. uplovila u bračne vode. Par je zajedno odgajao četvero Krisine djece - Kourtney, Kim, Khloé i Roberta te dvije zajedničke kćeri - Kendall i Kylie.

Video: The True Story Of How Bruce Jenner Became Caitlyn Jenner

Snimanje jednog najslavnijih reality showa samo je stvaralo dodatne probleme Bruceu. Amerikanci, ostatak svijeta, svi su pratili pa skoro svaki njegovog korak a on se jednostvno dušio u svom tijelu.

"Sa Chris sa bio uvijek iskren, od samog početka, morao sam biti. Govorio sam, pričao kako "ja ovo mogu da podnesem", kako je ovo "ono što želim". Obitelj se širila, sve je izgledalo super. Pokušavao sam, trudio se". Na kraju se 2015. godine Bruce odlučio razvesti.

"Čak kada smo se Chris i ja, nakon 23 godine, razišli, ja nisam otišao jer sam razmišljao o tome kako ću postati žena. Samo sam otišao iz nekih drugih razloga. Ali onda sam se vratio u Malibu, gde sam se skrivao godinama i godinama i godinama, i pomislio sam, "Da li je ovo moj život?" Što ću dalje da radim? Hoću li ostati
u ovoj kući do kraja života. Međutim, onda sam sebi rekao "Ne mogu to uraditi", kaže danas Caitlyn Jenner.

Na kraju je postao žena

Bruce se od 2015. godine počeo deklarirati kao transrodna žena. Iste godine je i službeno promijenila ime i svoj rod. Dvije godine poslije Caitlyn je obavila operaciju promjene spola i postala žena.

"Na jednostavan način, uvijek je postojala ta žena koja je živjela u meni. Iako sam ja svoj život živio kao Bruce. Ona je uvijek bila tu, prisutna. Konačno sam došao do točke kada sam je morao pustiti vani, pustiti da živi. Biti trans nije ono što je između tvojih nogu. Biti trans je ono što ti je između ušiju. To je ono što si. Radi se o tvojoj duši" kaže danas Caitlyn koja je napisala knjigu pod nazivom "The secret of my life" opisuje puno toga. Život kroz koji je prošla.

Video: Bruce Jenner Trains Kim Kardashian

Caitlyn Jenner kao muškarac, kao Bruce. Knjigu koju Chris nije najbolje prihvatila. Baš kao što su promjenu spola Brucea Jennera njegove pokćerke Khloe, Kim i Kourtney isprva prihvatile s gorčinom, no njegove su biološke kćeri iz braka s Kris Jenner, nakon početnog šoka, prihvatile želju svog oca da živi onako kako je najsretniji.Caitlyn Jenner danas ima 72 godine, igra golfa, aktivna je u politici kao članica republikanaca, angažirana je u Fox Newsu. U vezi je sa Sofijom Hutchins.

Video: Caitlyn Jenner
Kopirati
Drag cursor here to close