Bivša predsjednica Hrvatske

Grabar Kitarović formalno neće imati plaću, ali hoće jako izdašne dnevnice

Članstvo nije profesionalno, ali ako na putu provedete barem pola godine, na račun dnevnica dobijete više od 160 tisuća dolara. Što je u usporedbi s ostalim najvišim sportskim tijelima – uobičajeno.
Sport / Ostali sportovi | 12. 06. 2020. u 13:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: RTL.hr / Kolinda Grabar-Kitarović

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nominirana je za članicu Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) zajedno s predsjednikom Svjetske atletike Britancom Sebastianom Coeom, saudijskom princezom Reemom Bandar Al-Saud, Kubankom Marie de la Caridad Colon Ruenes i Battushig Batboldom iz Mongolije.

Njihovo imenovanje bit će potvrđeno na virtualnoj sjednici MOO-a koja će se održati 17. srpnja.

Članstvo u MOO-u iziskuje brojna putovanja jer član MOO-a kao izaslanik mora biti na svakom iole relevantnom sportskom natjecanju u svijetu, piše Jutarnji list koji se o svim detaljima raspitao kod Antuna Vrdoljaka koji je u strukturama MOO-a još od 1995. godine.

"Uz to, jasno, radno se posjećuju i kandidati za domaćinstva OI i ZOI, ali i cijeli niz drugih sastanaka u svrhu unaprjeđenja sporta u cjelini", kaže Vrdoljak. 

Posao, dakle, nije profesionalan, niti honoraran, no MOO svakom članu najvišeg tijela omogućuje plaćene troškove prijevoza i smješataja, te dnevnice od 900 američkih dolara (“obični” članovi imaju 450 dolara) plus 7000 dolara godišnje za administrativne troškove.

U prijevodu, ako na putu provedete barem pola godine, na račun dnevnica dobijete više od 160 tisuća dolara. Što je u usporedbi s ostalim najvišim sportskim tijelima – uobičajeno.

Ujedno, Grabar-Kitarović će kao članica MOO-a moći putovati zajedno sa suprugom, odnosno jednim članom pratnje, jer to je uobičajena praksa unutar MOO-a. Konačno, kada jednom postanete član MOO-a, onda ste dio te strukture sve do svoje smrti.

Aktivni član možete biti do dobi od 70 godina, a nakon toga, baš poput Vrdoljaka, postajete počasni član MOO-a, uz daljnje aktivnosti. 

Kopirati
Drag cursor here to close