Pobunjenici iz regije Tigraj napreduju

Gebrselassie: Ako treba uzimam pušku

"Spreman sam učiniti sve što se od mene traži, uključujući i odlazak na prvu crtu bojišnice", izjavio je 48-godišnji Gebrselassie na državnoj televiziji.
Sport / Ostali sportovi | 28. 11. 2021. u 14:12 Feđa Ibrulj

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan je od najvećih atletičara povijesti. Dva zlata s Olimpijade, četiri sa svjetskih prvenstava, još četiri iz dvorane. Na otvorenom je bio nedodirljiv na 10.000 metara, u dvorani na 3000 odnosno 1500 metara. 27 puta je postavljao svjetske rekorde u različitim disciplinama.

"Car Afrike" kako su ga zvali, Haile Gebrselassie zbog ozljede koljena nije uspio završiti Njujorški maraton, nakon čega je najavio povlačenje, međutim predomislio se objasnio kako namjerava trčati i na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine. Međutim, nije izabran u maratonsku ekipu Etiopije, stoga se odlučio boriti za mjesto na 10.000 metara, no ono mu je za dlaku izmaklo. Konačno se 2015., s 42 na leđima, odlučio umiroviti uz bitnu napomenu:

"Prestajem s natjecateljskim trčanjem, ali ne i s trčanjem. Trčanje je moj život."

Pred kraj karijere spomenuo je da želi postati predsjednik svoje zemlje, ali se ipak nije okušao u politici. Jedan mu je prijatelj zaprijetio da će ga se odreći ako se upusti u te vode. Međutim ako već ne može u politiku, Gebrselassie može u vojsku. Haile se javio nakon što su pobunjenici iz regije Tigraj objavili kako napreduju prema glavnom gradu Adis Abebi.

"Spreman sam učiniti sve što se od mene traži, uključujući i odlazak na prvu crtu bojišnice", izjavio je 48-godišnji Gebrselassie na državnoj televiziji.

Podsjećamo, pobunjeničke snage u sjevernoj etiopskoj regiji Tigraju zauzele su glavni grad te regije Mekele. Vlada, koja je zauzela Mekele u studenom nakon što su pobunjenici odbacili političke reforme i zauzeli vojne baze, proglasila je "humanitarni prekid vatre" u regiji.U borbama su poginule tisuće ljudi, dok je raseljeno više od dva milijuna ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close