Velemajstor

Gari Kasparov se vratio na veliku šahovsku scenu

Sport / Ostali sportovi | 15. 08. 2017. u 14:49 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekadašnji svjetski prvak Gari Kasparov vratio se na veliku šahovsku scenu.

Ruski velemajstor u ponedjeljak je u St. Louisu ponovno zaigrao na službenom turniru i remizirao protiv sunarodnika Sergeja Karjakina.

Na ovom brzopoteznom turniru Kasparov u borbi s mlađim i bolje uigranim protivnicima ne vrijedi za favorita. Ukoliko osvoji dio od nagradnog fonda, koji iznosi 150.000 dolara, najavio je da će sredstva namijeniti za razvoj šaha u Africi.

''Zadovoljan sam. Plan je bio preživjeti prvi dan. Prilagoditi se moram, za mene je to skoro sasvim nova atmosfera. Za početak je bilo u redu, sutra ću igrati argesivnije'', najavio je Kasparov.

Najmlađi svjetski šahovski prvak u povijesti, koji je taj uspjeh ostvario sa svega 22 godine, povukao se prije 12 godina i posvetio politci, nakon što je desetljeće i pol dominirao svjetskim šahom.

Nekadašnja šahovska superzvijezda, koja od 2014. godine ima hrvatsko državljanstvo, u Rusiji je s svojim djelovanjem u okviru stranke Druga Rusija postao ozbiljan igrač u politici, a 2008. godine bio je kandidat za ruskog predsjednika. Tri godine kasnije bio je sudionik demonstracija protiv Putina, a 2012. bio je uhićen zbog podrške feminističkoj skupini Pussy Riot.

Nakon što je iz Rusije je protjeran 2013. godina nastanio se u New Yorku.

Kopirati
Drag cursor here to close