Počinje u travnju

Formira se Regionalna boksačka liga

Predsjednici boksački saveza šest zemalja okupit će se u petak u Beogradu, gdje će službeno potpisati Deklaraciju o pokretanju Regionalne lige u boksu, uz prisustvo Umara Kremleva, predsjednika Svjetske boksačke federacije
Sport / Ostali sportovi | 18. 02. 2021. u 11:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Regionalna boksačka liga počet će do kraja travnja ove godine, a okupljat će boksačke klubove iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednici boksačkih saveza šest zemalja okupit će se u petak u Beogradu, gdje će službeno potpisati Deklaraciju o pokretanju Regionalne lige u boksu. Ceremoniji svečanog potpisivanja prisustvovat će i predsjednik Svjetske boksačke federacije (AIBA) Umar Kremlev, saznaje AA.

U dokumentu koji će sutra biti potpisan ističe se kako je cilj unaprijediti regionalnu i međunarodnu suradnju kroz oblast sporta, koji ima značajnu ulogu u promociji kulture dijaloga, tolerancije i međusobnog razumijevanja.

U Budvi je u srijedu održan sastanak čelnih ljudi boksačkih saveza regije s predsjednikom AIBA-e Kremlevim, koji je također dao punu podršku ovom projektu.

Podrška Svjetske bokserske federacije

Predsjednik Boksačkog saveza BiH Enes Peštek u razgovoru za AA izrazio je zadovoljstvo zbog realizacije ovog projekta, koji je, prema njegovim riječima, pokazatelj i dobre suradnje između saveza u regiji.

Peštek ističe kako za 30 godina djelovanja u ovom sportu nije upamtio da je prvi čovjek europske ili svjetske boksačke federacije organizirao jedan ovakav sastanak s predstavnicima zemalja regije.

“Kremlev je dao punu podršku realizaciji ovog projekta. On će sutra prisustvovati i potpisivanju deklaracije”, ističe Peštek.

Povratak klubova sa dugom tradicijom

Pojašnjava kako liga ima za cilj povratak regionalnih klubova koji imaju dugu tradiciju, a koji su iznjedrili europske, svjetske i olimpijske prvake, kao što su Željezničar, Sarajevo, Radnički, Partizan, Crvena zvezda, Pula, Dinamo iz Zagreba.

“Liga će sigurno biti nada za boksače iz BiH, ali i iz cijelog regije. Ona će okupljati najkvalitetnije boksače, pružati im priliku da se dokažu. Istovremeno će to biti i jedna vrsta probne stanice za boksače na njihovom putu prema Europi i svijetu”, naglašava Peštek

Iako još uvijek nije potvrđen točan datum, Peštek kaže kako su odlučili sve to ubrzati, te dodaje:

“Regionalna liga bi trebala početi do kraja travnja."

AIBA je donirala i vrlo značajnu količinu bokserske opreme svim savezima, a koja će zbog uvjeta pandemije biti naknadno isporučena.

Kroz formiranje Regionalne boksačke lige cilj je doprinijeti podizanju kvaliteta klupskog boksa i promocija boksa na regionalnoj razini, prije svega kroz lansiranje Grand Prix turnira, čiji će cilj biti i integriranje postojećih turnira u sklopu jedinstvenog, zajedničkog brenda. Ono što je također značajno jeste da su osigurani i TV prenosi ovog natjecanja.

Kroz uspostavljanje Regionalne lige i turnira Grand Prix, kao njene završne godišnje komponente, cilj je doprinijeti jačanju pojedinačnih, ali i zajedničkih pozicija u okviru Međunarodne boksačke asocijacije, ističe se između ostalog u deklaraciji.

Podrška BiH za organizaciju Europskog prvenstva za pionire

Peštek na kraju dodaje kako je na sastanku u Budvi BiH obećana podrška u vezi s aplikacijom za organizaciju Europskog boksačkog prvenstva za pionire, koje bi trebalo biti održano u kolovozu ove godine.

“Mi ćemo se boriti da dobijemo organizaciju ovog prvenstva. Obećana nam je i podrška od regionalnih boksačkih saveza, posebno zbog činjenice što su predstavnici Hrvatske i Srbije u Upravnom odboru Europske boksačke federacije. Oni su nam obećali dati podršku, isto tako i Crna Gora”, zaključio je Peštek.

Kopirati
Drag cursor here to close