HIGHLANDER Blidinje

Doživi jedinstvenu avanturu života ovoga srpnja na Blidinju

Otkrij najimpresivnije prirodne ljepote uz HIGHLANDER Blidinje
Sport / Ostali sportovi | 25. 04. 2022. u 13:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

HIGHLANDER Blidinje dio je najvećeg globalnog long-distance planinarskog događaja koje zaljubljenicima prirode i planinarenja nudi mogućnost za višednevni boravak i noćenje u prirodi.

HIGHLANDER Blidinje nudi 100 km dugu avanturu koja vodi preko planinskih masiva Čvrsnice i Vrana, a traje pet srpanjskih dana i definitivno je način na koji se možemo približiti prirodi, pomjeriti svoje fizičke granice izdržljivosti te otkriti nove horizonte.

HIGHLANDER Blidinje ruta pažljivo je birana i prolazi kroz netaknutu prirodu navedenih planina koje obiluje sa čak 1500 biljnih vrsta, od čega je više od 200 endemskih, subendemskih i reliktnih vrsta. Na trasi, planinari posjete i Blidinjsko jezero, posebni šumski rezervat u središtu parka – Masnu Luku,  prirodni fenomen Hajdučka vrata, kao i najviši vrha Hercegovine, Pločno na 2228 m/nv, a planinarski putevi vode ih i kroz opjevani Vran koji očarava sa čak 4 vrha preko 2000m/nv.

  / Highlander Blidinje

‘Avantura života’ glavni je moto HIGHLANDER-a, a organizatori ističu kako to nije utrka, stoga nemaju natjecatelje, nego sudionike, koji nakon što prođu stazu, ponosno nose status HIGHLANDER-a, koji dobiju uz planinarski bedž.

Sudionici su na stazi samoodrživi što znači da sve što trebaju za petodnevni boravak u prirodi nose na svojim leđima, u svojim ruksacima (poput šatora, vreće za spavanje, kuhala, prve pomoći…), dok organizator osigurava hranu, logistiku i podršku za vrijeme događaja. 

Pod budnim okom organizatora, te uz podršku GSS u BiH, sudionici dnevno prolaze i do 20 km, uz elevaciju i preko 1000 m, dolaze po svoje pečate i nadopunu hrane i vode na unaprijed definiranim kontrolnim točkama. Kampiraju u blizini istih, gdje su dočekani sa toplim obrokom, raznovrsnim dodatnim sadržajima i savjetom kako se najbolje pripremiti za sljedeći izazovni dan.

Uz obilje dodatnog edukativno – rekreacijskog sadržaja i festivalskog programa svim sudionicima pruža se jedinstven, originalan i inovativan događaj.  Edukacija sudionika jedan je od najvažnijih ciljeva planinarskog događaja HIGHLANDER Blidinje.

Stvaranjem izazovnih i nadahnjujućih planinarskih događaja organiziranih na načelima održivosti svi sudionici su educirani da se ponašaju u skladu s filozofijom „Ne ostavljajte trag“ (Leave No Trace) te ''Izbrišite (ljudski) trag'' (Erase The Trace). Uz stručno vodstvo sudionici se upoznaju sa biološkim vrijednostima zaštićenog područja Parka prirode Blidinje čime se povećava svijest o značenju očuvanja okoliša, kulturne baštine kao i biološke raznolikosti - navode iz organizacije.

  / Highlander Blidinje

HIGHLANDER franšiza nastala je 2017. godine u Hrvatskoj, na području Nacionalnih parkova Sjeverni Velebit i Paklenica, a ubrzo se proširila po cijelom svijetu.

Bosna i Hercegovina je među prvim zemljama koje su prepoznale potencijal ovakvog događaja i ponosimo se činjenicom što smo dio zajednice od čak petnaest zemalja svijeta gdje se HIGHLANDER održava, budući da su sve lokacije pažljivo odabrane, a uključuju poznate planine, nacionalne parkove i regije poznate po specifičnim prirodnim bogatstvima.

HIGHLANDER Blidinje održava se u dva formata, a odabir je na svakom pojedincu:

HIGHLANDER od 100 km i 5 dana koji se održava od srijede 20.7. do nedjelje 24.7.,

HIGHLANDEREXPERIENCE  od 30 kilometra i dva dana, za sve one koji su više za vikend izlet, od subote 23.07. do nedjelje 24.07.2022.

Više informacija na službenim stranicama HIGHLANDER Blidinje

Kopirati
Drag cursor here to close