Don je mijenjao povijest boksa

Don je mijenjao povijest boksa

Sport / Ostali sportovi | 05. 04. 2020. u 16:15 Bljesak.info / Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Legendarni Don King ima 88 godina i sve je dalje od ringa. Barem onih velikih spektakularnih mečeva koje je kroz svoju karijeru toliko puta znao organizirati.

Naravno godine čine svoje, pomalo je nesiguran u hodu. Njegov glavni ured koji se nalazio u New Yorku je zatvoren, ali i dalje prati boks i ne odustaje. Mnogi koji ga poznaju su mišljenja kako se promijenio nakon smrti supruge Henriette koja je preminula još tamo 2010. godine.

- To je praznina koja se ne može ispuniti. Ta žena je bila uz mene, čovječe i svaki uspjeh koji sam postigao je zbog nje. Nikad me nije pokušavala promijeniti ili napraviti boljim čovjekom. Još uvijek osjećam da je njen duh prisutan tu negdje, kaže legendarni promoter. Za neke, a sigurno ih nije mali broj i veliki prevarant svjetskog boksa. Čovjek koji je bio spreman uraditi sve za novac.

Ja nisam potrošio njihov novac

- Optužuju me da sam varao i krao boksače, a većina će vam boraca reći da su sa mnom zaradili mnogo više nego tijekom suradnje s takozvanim poštenim ljudima. Tko može osporiti da je Holyfield zaradio 126,800.000 dolara u 11 dvoboja koje sam organizirao? Ja sam podigao njegovu karijeru. Isto se dogodilo i s Alijem, Frazierom, Nortonom, ali i Mikeom Tysonom. Gdje je Mike potrošio silni novac? Ne znam. Oni kada potroše svoj novac ja sam kriv, voli reći Don King koji bi trebao organizirati meč između Manuela Charra i Trevora Bryana.

Slavni promotor dao je ponudu od 2 milijuna dolara za organizaciju borbe, daleko više od protukandidata Global Sports Managementa koji je ponudio 1.2 milijuna.

No, ostaje pitanje hoće li do ove borbe i doći. King, koji je Bryanov promotor, je već zakomplicirao stvari poslavši molbu da se novac dijeli u omjeru 55-45 u Charrovu korist umjesto propisanih 75-25 za Sirijca. Uz sve to, pojavio se korona virus, pa je sve stalo.

Danas King voli reći kako je pravih prvaka, boksača u teškoj kategoriji sve manje.

- Teško je pronaći pravog prvaka u teškoj kategoriji. Jako mi se sviđa Deontay Wilder. Ostali, teško je reći. Sport nije isti, boks nije isti. Ovi momci nisu posvećeni sportu kao što su bili stariji boksači. Danas misle da će titule, naslovi, novac pasti s neba.

Počeo na ulici

Kontroverzni i nekada najmoćniji čovjek u boksačkom svijetu je rođen 20. kolovoza 1931. godine, odrastao je na ulicama Clevelanda gdje je polako na različite načine stjecao potrebno iskustvo. Narodski rečeno, učio zanat.

Pa je tako uz majčine pite koje prodavao na ulici, znao dati određenim ljudima uputstva za klađenje i listiće za kockanje u improviziranim salonima.

Probao je boksati u srednjoj školi, ali nije išlo. Na ulici, gdje je bio poznat pod nadimkom King ili Cadillac Slim je već uveliko "razgranao" biznis.  U takvoj situaciji bilo je samo pitanje vremena kada će završiti iza rešetaka. 

Jedno ubojstvo, pa drugo

Prvo je upucao čovjeka po imenu koji je navodno pokušao da opljačka jednu od tih nelegalnih kladionica, sud je utvrdio da se radilo o samoobrani. 13 godina kasnije se neće izvući.

Sama Garretta koji je radio za njega će bukvalno iscipelariti zbog duga od 600 dolara. Nakon pogodbe s tužilaštvom, King je odležao samo četiri godine u zatvoru.

Video: Don King still hard at work

Po izlasku iz zatvora prvi "posao" će odraditi organizirajući dobrotvornu boksačku priredbu na kojoj je nastupio i veliki Muhammad Ali. Novac se sakupljao za lokalnu bolnicu.

Navodno je već tada King pokazao "svoje umijeće", pa je bolnici od 85.000 dolara dao tek 1500.

Ali za njega je bilo važnije što je uspio nagovoriti ljude koji okružuju Muhammada Alija da je on taj koji treba organizirati njegove mečeve. I tu se negdje ustvari i počeo mijenjati svijet profi boksa. Najvećim dijelom zahvaljujući baš Don Kingu.

The Rumble in the Jungle

Dana 30. listopada 1974. u Kinšasi, glavnom gradu Zaira, na Stade du 20 Maiju, održan je vjerojatno najslavniji i jedan od najvažnijih boksačkih mečeva u povijesti. Kako je to King nazvao "The Rumble in the Jungle" za titulu profesionalnog prvaka svijeta u teškoj kategoriji borili George Foreman, tada aktualni i apsolutni prvaka svijeta, te Muhammad Ali, bivši prvaka svijeta kojem je oduzeta titula zbog toga što je odbio ići u Vijetnam.

Video: Muhammad Ali

U to vrijeme tada,  Don King je boksačima obećao po pet milijuna dolara, što je tada bio nezamisliv novac. Koji on naravno nije imao, ali je spas pronašao u jednom tada drugom afričkom kralju. Diktator Mobutua Sese Seko je bio spreman naći taj novac, pa je pružio ruku. 

Medijska priprema bila je neviđena, o meču se pisalo, snimalo i pjevalo, svoj obol su dali i glazbenici poput Jamesa Browna i BB Kinga. Borba je održana u četiri ujutro po lokalnom vremenu, zbog naravno publike u Americi. 

Uzmi koliko možeš

Sa svakom novom borbom sve je bilo više novca u igri, a pravila su bila poznata. Don King ih je polako uspostavljao. Agencija Dona Kinga United States Boxing Champions izbačena je 1977. godine iz profesionalnog boksa.

No, to velikog meštra nije spriječilo da preko svog projekta America’s best fighters promovira boksače iz raznih divizija.

Uz pomoć ABC Televizije i Ring Magazinea King je pokupio mnoge mlade boksače. Isplaćivao ih je preko računa ABC-a, a uz pomoć Ring Magazinea koji ih je promovirao. Uz sve to Don King je uređivao i svoje ljestvice. Nakon što su sve otkrili, novinar Malcolm ‘Flash’ Gordon i ABC-ov producent Alex Wallau televizijska je kuća otkazala cjelokupni posao. 

Prevario Alija, Holmesa, Tysona

U to vrijeme se činilo da promovira ili upravlja bilo kojim velikim boksačem. Nažalost, s velikim brojem njih se znao i „zakačiti“. Tako je recimo Leonu Spinksu ukrao titulu svjetskog prvaka preko svog prijatelja i predsjednika WBC-a José Sulaimána. 

1982. godine se Don King suočio s  tužbom Mohammeda Alija jer mu nije platio obećani milijun dolara za borbu s Larryjem Holmesom. Ali koji je u tom trenutku bio u bolnici je potpisao u bolnici kako odustaje od svega, a zauzvrat je dobio 50.000 dolara u kešu! Slično je tvrdio i Larry Holmes koji je tražio 10 milijuna dolara. Larry je na kraju dobio manje od Alija, 150.000 dolara.

Don King  izgleda kao crnac, živi kao bijelac, a razmišlja "zeleno"

Kasnije je Don King povezivan je i s organiziranim kriminalom. Točnije s čuvenim mafijašem Johnom Gottijem, a on je to demantirao, nazivajući optužbe rasističkim. Mnogi su skloni tvrdnji kako je svog najvažnijeg boksača nakon Alija, Mike Tysona „prodao“ u meču sa  Busterom Douglasom.

Svoje prste navodno je imao i sadašnji predsjednik Donald Trump koji je prije tog meča preuzeo ulogu Mikeovog savjetnika. 

S Tysonom je na ratnoj nozi i danas Don King. Za one koji ne znaju, upravo je Don King pomogao Trumpu prilikom posljednje kampanje pozivajući Amerikance da glasaju za republikanskog kandidata kojeg je prozvao 'doktorom humanosti' i 'jedinim gladijatorom današnjice'.

Video: Don King Uses N-Word While Introducing Donald Trump

- Od Muhammada Alija sam stvorio multimilijunaša, Larryja Holmesa, Tyson je spavao u krevetu punom novca. Mogu nastaviti nabrajati i dalje. I svi su voljeli moje crno dupe, jer sam uzbudljiv, jer nudim zabavu. Zašto HBO nije radio dokumentarac o nekom drugom, recimo Bobu Arumu. Zato što nije zanimljiv. Heroji i zlikovci, anđeli i vragovi, ja sam ih stvorio. Da mene nije bilo morali bi ste me izmisliti. Zapamtite mnogi borci stupaju u ring, ali samo je jedan kralj, rekao je jednom prilikom Don King. 

I nije daleko od toga, jer Don King nije bio običan promotor.

Uvijek se pojavljivao tamo gdje se okretao veliki novac. Don King je bio subjekt istrage FBI-a, ispitivala ga je i senatorska komisija, ali uvijek se iz svih skandala izvukao – čist.

Video: Don King
Kopirati
Drag cursor here to close