Peti po redu

Đoković osvojio Wimbledon u povijesnom finalu

Meč je trajao 5 sati i 2 minute i bio je to najduži finale u povijesti Wimbledona, a ujedno i jedni finale u kojem je pobjednika odlučio tie-break u petom setu pri rezultatu 12:12.
Sport / Ostali sportovi | 14. 07. 2019. u 20:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Srpski tenisač Novak Đoković osvojio je svoj peti Wimbledon, ukupno 16. Grand Slam naslov u karijeri, svladavši u epskom finalu Švicarca Rogera Federera u pet setova.

Meč je trajao 5 sati  i 2 minute i bio je to najduži finale u povijesti Wimbledona, a ujedno i jedni finale u kojem je pobjednika odlučio tie-break u petom setu pri rezultatu 12:12.

Bio je to treći dvoboj Đokovića i Federera u finalu Wimbledona i treći je put kao pobjednik izašao srpski igrač, to mu je uspjelo i 2014. te 2015. godine.

Federer je ostao na osam osvojenih Wimbledona, a ovo mu je bio 12. nastup u finalu. Bio je nadomak pobjedi, u petom setu je vodio sa 8:7 i imao dvije meč-lopte na svom servisu (40:15), ali na obje je loše odigrao te se Đoković izvukao iz gotovo izgubljene pozicije.

Iako je Federer uvjerljivije osvajao gemove na svom početnom udarcu u prvom setu i imao jedinu "break-loptu" u toj dionici igre te poveo s 5-3 u "tie-breaku", Đoković je ipak dobio prvu dionicu. U ključnim trenucima Federer je napravio previše pogrešaka. To je Đokoviću, uz njegovu solidnu igru, bilo dovoljno za osvajanje prvog seta.

Federer je projurio kroz drugi set sa 6:1 oduzevši servis Đokoviću čak tri puta, ali u trećem setu su ponovno oba igrača bila čvrsta na početnim udarcima te je o pobjedniku odlučivala nova 13. igra. I opet je Đoković bolje reagirao u ključnim poenima, pa je poveo s 2:1 u setovima.

Veliki Švicarac je i u četvrtom setu reagirao dobro kao u drugom, dva je puta oduzeo servis Đokoviću i poveo s 5:2. Sve do tog trenutka Đoković nije imao niti jednu "break-loptu" u dvoboju, a onda je uspio realizirati prvu kako bi vratio jedan "break" zaostatka, no nije uspio vratiti i drugi pa se otišlo u peti set.

Đoković je bolje započeo peti set, konstantno prijetio na servis Federera te ostvario "break" za vodstvo 4:2. Činilo se kako će lako privesti susret kraju, ali nakon 30:0 za srpskog igrača u sljedećoj igri Federer je uspio spojiti četiri uzastopna poena i vratiti se u dvoboj.

Oba su igrača držala servis do 7:7, a onda je srpski tenisač s nekoliko pogrešaka pokleknuo i ponudio Švicarcu vodstvo 8:7 i servis za naslov. On je s dva uzastopna asa stigao do 40:15 i dvije meč-lopte, ali nije uspio "staviti točku na i".

Kod 11:11 Đoković je poveo 40:0, a onda je s tri sjajna poena Federer izjednačio na 40:40. Uslijedila je jedna jako duga izmjena i milimetarski poen Federera koji je jedva prošao video provjeru za prednost. Dvije "break-lopte" imao je na kraju Federer u tom gemu, no izvukao se oba puta srpski igrač. Tako se po prvi put u povijesti Wimbledona igrao "tie-break" petog seta, a njime je dominirao Đoković. Ovakav "tie-break" kod 12:12 prvi put se igrao danas. Prvi igrač svijeta i branitelj naslova poveo je u njemu sa 6-3, što su bile čak tri vezane meč-lopte, a već je prvu Federer poslao u visinu!

Za Đokovića je ovo 16. Gand Slam naslov u karijeri, čime se još približio vodećem Federeru koji je ostao na 20 naslova, dok je Španjolac Rafael Nadal trenutačno na 18. osvojenih Grand Slamova.

 

Najuzbudljivije finale koja sam ikada igrao

"Ovo je vjerovatno najuzbudljivije finale koja sam ikada igrao i to protiv jednog od najvećih igrača svih vremena Rogera kojeg mnogo poštujem. Roger me inspirira i nadam se da ću i ja sa 37 godina igrati kao on sada. Nažalost, neko u ovakvim mečevima mora izgubiti. Nestvarno je da sam spasio dvije meč-lopte, a bilo je čudno igrati tie-break na 12:12", rekao je Đoković.

Kopirati
Drag cursor here to close