Intervju

Dajana Markotić - Erigo D je sinonim za plesnu umjetnost

''Naš klub se širi iz godine u godinu, tako danas djelujemo na četiri lokacije, imamo deset trenera i jako velik broj članova'', kazala je jedna od trenerica u plesnom klubu Erigo D, Dajana Markotić.
Sport / Ostali sportovi | 12. 12. 2023. u 09:35 M.L. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Plesni i cheerleading klub Erigo-D proslavio je u nedjelju navečer u Mostaru 20. obljetnicu rada izvedbom kolažne predstave "Erigo Land 2" u kojoj je sudjelovalo 150 plesača.

Dva desetljeća rada iza ovog mostarskog kluba nije mala stvar, a u nastavku pročitajte kratki osvrt na 20 godina rada kroz intervju s jednom od trenerica Dajanom Markotić.

Bljesak.info: Slavite 20. rođendan - što dva desetljeća rada znači za vaš plesni klub, kakvih je 20. godina iza Vas?

Markotić: Slaviti dvadeset godina je velik događaj za nas. Sama činjenica da postojimo dvadeset uspješnih godina, da rastemo iz godine u godinu nas čini iznimno zahvalnim za sve učinjeno. Naš klub se širi iz godine u godinu, tako danas djelujemo na četiri lokacije, imamo deset trenera i jako velik broj članova.

Bljesak.info: Koji su Vaši najznačajniji projekti, nastupi, natjecanja u proteklih 20 godina - možete li izdvojiti neke i zbog čega su bitni za klub?

Markotić: U ovih dvadeset godina je bio zaista puno nastupa, projekata, suradnji, natjecanja, putovanja.

Posljednjih deset godina radimo na projektu ''Dajmo djeci i mladima alternativu'', gdje djeca, njih 200, na zabavan i kreativan način sudjeluju u izradi plesne predstave. Do sada smo imali deset premijera i preko dvadeset izvođenja naših predstava diljem Hercegovine. Dajmo djeci i mladima je podržan od strane Federalnog ministarstva kulture i sporta i našeg grada.
Projekt E World of ERIGO je još jedan način kako djeci i mladima približiti tehnologiju na edukativan način. Kroz projekt s djecom radimo na radionicama fotografije, modelarstva maketarstva, te web design. Ovaj projekt je podržan od strane Federalnog ministarstva razvoja poduzetništva i obrta.

Prije dvije godine smo bili domaćin Državnog prvenstva u cheerleadingu. Naime član smo sportskog saveza Cheerleading savez BiH i Olimpijskog komiteta BiH.

Nakon državnog prvenstva, brojnih pohvala za organizaciju, dobili smo vjetar u leđa da organiziramo i otvorena natjecanja pod nazivom Erigo Dance Star. Erigo Dance Star je održan dva puta, a uskoro planiramo održati treće izdanje ovog natjecanja s preko tisuću natjecanja iz nekoliko zemalja.

Foto: Erigo D / Izložba u Kosači

Kroz cheerleading smo ove godine nastupili pod reprezentacijom BiH, prvi put u povijesti naše zemlje, te osvojili zapaženo sedmo mjesto na Europskom prvenstvu u Italiji. Istaknuti ćemo i naše uspjehe na međunarodnim natjecanjima u Beču, Pragu, Baru, Zagrebu.

Ponosni smo na brojne suradnje s gradom Mostarom, Čapljinom, brojnim ustanovama humanitarnog djelovanja, ustanovama koje se brinu o djeci i mladima.

Bljesak.info: Kako se klub razvijao tijekom dva desetljeća?

Markotić: Razvoj kluba je išao u dva smjera. Jedan dio kluba je usmjeren na kulturnu dimenziju plesa kroz plesne predstave u našoj produkciji, dok je drugi dio kluba usmjeren na plesna natjecanja i na razvoj novog sporta cheerleadinga. Naravno sve u cilju edukacije i razvoja naših članova. Znamo da su sport i kultura kroz kreativno izražavanje najbolji za razvoj mladih ljudi.

Bljesak.info: Pripremili ste i nešto posebno za 20. obljetnicu rada?

Markotić: Priprema za proslavu dvadeset godina rada trajala je mjesecima, izrađivanje scene, priprema kostimografije...Sve smo radili s našim malim članovima.

Tako smo u nedjelju 10. prosinca 2023. predstavili našu novu plesnu predstavu "Erigo Land 2" koja je kolažna predstava naših 10 predstava koje su urađene u sklopu projekta Dajmo djeci i mladima alternativu. Sudjelovalo je 150 plesača i odigrana je u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.

Mogli ste vidjeti poznate likove iz dječjih bajki Elzu i Anu, Petra Pana, Snjeguljicu, Dorty -sve likove koji čine djetinjstvo ljepšim. Tekst za predstavu je radio Dragan Komadina, koreografiju Lidija Vidačak, Josipa Bradarić, Monika Škobić, Barbara Vidović, Iva Palinić, Iva Galić, Andrea Skalja i moja malenkost.

Nakon predstave u galeriji je prikazana izložba fotografija našeg dugogodišnjeg djelovanja.

Foto: Erigo D / 20. rođendan plesnog kluba Erigo D

Bljesak.info: Koje vrijednosti prioritetno njegujete u klubu Erigo?

Markotić: Vrijednosti koje njegujemo su sportski/timski duh, umjetnost, vještinu plesa, kreativnost, pomaganje jedni drugima, edukaciju. Ponosni smo na sve naše male i velike članove i na njihov konstantni napredak. Ništa na ovom svijetu nema veću vrijednost od pravog prijateljstva, a to je jedna od vrijednosti na koju smo iznimno ponosni u našem klubu.

Bljesak.info: Tko sve može plesati u Erigu?

Markotić: U naš klub su svi dobrodošli, bitno je da imaju volju za ples a sve ostalo je vježba, znači od vrtićkog uzrasta do starijih. Pored dječjih grupa koje su natjecateljske imamo i rekreativne grupe odraslih na satima salse, tanga i bachatte.

Za kraj bi se željela zahvaliti svim našim trenerima, roditeljima, članovima kluba, raznim institucijama, sponzorima sa kojima surađujemo. Svi su oni doprinjeli da je Erigo-D danas ono što jeste, sinonim za plesnu umjetnost i sport u BiH .

Kopirati
Drag cursor here to close