Izazov za Francuza

Dacia i Sebastien Loeb na reliju Dakar 2025.

Model će pripremiti tim ProDrive, koji je već partner 49-godišnjeg Sébastiena Loeba u svjetskom rally-raid prvenstvu, a čija je ovogodišnja Dakar prva runda.
Sport / Ostali sportovi | 04. 07. 2023. u 00:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dacia će 2025. prvi put sudjelovati na reliju Dakar s francuskim vozačem Sébastienom Loebom i Španjolkom Cristinom Gutiérrez, objavila je u ponedjeljak marka Renault grupe.

Sébastien Loeb, deveterostruki svjetski prvak u reliju WRC, testirat će prototip Dacie od kraja 2024. na reliju po Maroku. Model će pripremiti tim ProDrive, koji je već partner 49-godišnjeg Sébastiena Loeba u svjetskom rally-raid prvenstvu, a čija je ovogodišnja Dakar prva runda. Suvozač Alzašaninu, koji je bio drugi na utrci 2023. godine, bit će Fabian Lurquin. Drugi bolid momčadi Dacia bit će povjeren 31-godišnjoj Cristini Gutiérrez.

Mlada, ali iskusna španjolska vozačica dobro poznaje Loeba s kojim je krajem 2022. godine pobijedila na natjecanju električnih 4x4 Extreme E. Dva prototipa, čiji bi model trebao biti predstavljen početkom 2024., pokretat će sintetičko gorivo, proizvedeno spajanjem vodika s ugljičnim dioksidom.

Dacia se za ovo gorivo udružila s naftnim divom Saudi Aramco, partnerom Renaulta, i javnom tvrtkom u zemlji koja je domaćin Dakara od 2020. "Dakar je po prirodi tehnološki laboratorij u stvarnoj veličini. Postaje laboratorij za niskougljičnu mobilnost", istaknuo je šef Dacie Denis Le Vot. "Ne bismo išli na Dakar bez sintetičkog goriva".

Kopirati
Drag cursor here to close