ČUT

Čvrsnica ultra trail – treće kaubojsko izdanje

Ove godine probili smo sve brojke Čvrsnica ultra traila, i to nas je malo iznenadilo, unatoč epitetu „teškoj“ i „brutalnoj“ ove godine imamo preko 350 prijavljenih iz 13 država, a na dan utrke već sada znamo da će na stazama biti preko 200 trkača.
Sport / Ostali sportovi | 15. 08. 2019. u 16:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čvrsnica ultra trail, kaubojska kočija koja jaše  treću godinu u organizaciji planinarskog društva HPD Prenj 1933. Mostar i udruge Visit Blidinje, Posušje. Naravno iza samog projekta stoji možda i najjači trail team u Bosni i Hercegovini Trail sekcija HPD Prenj 1933. ili poznatiji kao „Kauboji“.

Ove godine trkačkoj trail zajednici, ali i onima koji će to tek postati ponuđene su tri staze Green trail, zvana the Good od 10 kilometara koja je namijenjena trail početnicima i onima koji prvi put kroče stazama traila. Ova staza se kreće u krugu Masne Luke, zapravo ovo je ulazna karta za postati ozbiljniji kauboj.

Tu je i Blue trail staza, zvana the Bad, ove godine duga 32 kilometra sa ukupnom elevacijom oko 1500 metara. Ove godine kauboji Blue trail staze kreću sa Vitlenice i kreću se utabanim planinarskim stazama prema prirodnom fenomenu i onim po čemu su Čvrsnica i Blidinje najpoznatiji, Hajdučka vrata. Poslije Hajdučkih vrata slijedi okrepa na najljepšem planinarskom domu u Bosni i Hercegovini dom Vilinac na 2000 metara, sa najzabavnijom ekipom koja će vas tamo dočekati, planinari planinarskog društva PSD Vilinac iz Jablanice. Najteži dio ove staze će vjerojatno za mnoge kauboje biti spust niz Borićevac prema Masnoj Luci, ali kako organizatori kažu, kauboj se ne postaje uhodanim i laganim stazama.

Naravno, za najokorjelije trail kauboje tu je najteža staza Red trail, zvana the Ugly sa svojih 50 kilometara i 2850 metara elevacije. Staza na kojoj će kauboji popeti dva dominantna vrha Blidinja, Veliki Vran na Vran planini i najviši vrh Čvrsnice Pločno, oba preko 2000 metara elevacije. Posljednji vrh Pločno na svojoj visini od 2228 metara i usponom i silaskom niz sipar nudi duh Skyrunning-a kakvih možemo vidjeti na Skyrunning utrkama. Naravno, i ova staza prolazi pored planinarskog doma Vilinac i Hajdučkih vrata, samo za razliku od Blue trail staze u drugom smjeru.

Ove godine probili smo sve brojke Čvrsnica ultra traila, i to nas je malo iznenadilo, unatoč epitetu „teškoj“ i „brutalnoj“ ove godine imamo preko 350 prijavljenih iz 13 država, a na dan utrke već sada znamo da će na stazama biti preko 200 trkača. Green trail i Blue trail staze su popunjenne s obzirom da su limitirane na maksimalan broj trkača, mjesta još samo ima na Red trail stazi. Najviše naravno trkača iz Bosne i Hercegovine, što nas posebno veseli jer je ovo pokazatelj da se trail scena u BiH razvija i da domaći trkači ne prežu od teških staza. Tu su nama dragi trkači iz Hrvatske, trail zajednice iz Splita (Mosoraške sikire i TTK Strka), Omiša (PD Imber), Vodica (AK Okit) i Sinja (Cetina Adventure Team), ekipa s kojom smo se ove godine družili na Dalmatinskoj trail ligi. Ove godine nas veseli najavljeni dolazak par trkača iz Srbije, trkači koji već godinama trče Skyrunning format traila, pa se nadamo da će ih Čvrsnica ultra trail oduševiti, zapravo oni su tu na domaćem terenu.

Čvrsnica ultra trail je utrka koja okuplja planinarsku zajednicu Hercegovine, te tako projekt zajednički organiziraju planinarsko društvo HPD Prenj 1933. iz Mostara i udruga Visit Blidinje iz Posušja, kao partneri utrke tu su planinarska društva PSD Vilinac iz Jablanice, PD Orlova Stina iz Tomislavgrada, HPD Pločno iz Posušja i naravno neizostavni pripadnici Gorskih službi spašavanja u Bosni i Hercegovini.

Do novog kaubojskog obračuna 2020. godine, mi se vidimo i družimo na drugim trail utrkama, a do tada dobro trenirajte jer četvrto izdanje Čvrsnica ultra trail najavljuje kaubojski obračun koji će se tečko moći odbiti. Čvrsnica ultra trail – Only for cowboys!

Kopirati
Drag cursor here to close