Muhamed Ali

Crteži boksačke legende idu na dražbu

Zbirka od 24 crteža i slika, neki u karikaturalnom stilu, potvrđuju da je Ali bio zaokupljen vjerskim i pitanjima društvene pravde, ali neki radovi prikazuju i samog autora u boksačkom ringu.
Sport / Ostali sportovi | 03. 10. 2021. u 12:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbirka crteža i slika koje je stvorio Muhammad Ali pokazuju da je američka boksačka legenda bio umjetnik i da se crtanjem opuštao nakon treninga i borbi, a bit će ponuđena na dražbi idućeg tjedna u New Yorku.

Zbirka od 24 crteža i slika, neki u karikaturalnom stilu, potvrđuju da je Ali bio zaokupljen vjerskim i pitanjima društvene pravde, ali neki radovi prikazuju i samog autora u boksačkom ringu. Dražbovna kuća Bonhams očekuje da će zbirka biti prodana za svotu od 40.000 do 60.000 dolara 5. listopada, prenosi Hina.

"Mnogi su zadivljeni jer nisu znali da je bio umjetnik. Zato vlada velik interes", rekla je Helen Hall, direktorica odjela pop kulture u Bonhamsu.

Bivši svjetski prvak teške kategorije koji se 1964. preobratio na islam na vrhuncu svoje karijere, umro je 2016. u dobi od 74 godine nakon duge bitke s Parkinsonovom bolešću.

Slika "Starving Children of Mississippi" (Gladna djeca Mississippija) iz 1967. pokazuje osobu u kratkim hlačama koja kaže "Želim se boriti da nahranim siromašnu crnu djecu".

"Jedna slika sjećanje je na rasne nemire u Los Angelesu te u Newarku iz 1956. i 1967", kaže Hall.

"Jedna od Alijevih slika posvećena je islamu. Nastala je kada se preobratio", navodi Hall.

Među Alijevim crtežima i slikama je i rad "America: The Big Jail" (Veliki zatvor) iz 1967., te "War in America" (Rat u Americi) i procjenjuje se da bi one mogle biti prodane za 25.000 do 35.000 dolara.

Godine 1967., boksač se sukobio s vlastima Sjedinjenih Država jer je odbio sudjelovati u Vijetnamskom ratu, zbog čega je bio osuđen na zatvor, no ipak ga je izbjegao te na novčanu kaznu i tri godine mu je bilo zabranjeno boksanje.

 

Kopirati
Drag cursor here to close