Wings For Life World Run

Cijeli svijet trči za isti cilj: I u BiH možete trčati za one koji ne mogu

S aplikacijom se može sudjelovati samostalno ili na nekoj od utrka uz aplikaciju organiziranih u BiH. Aplikacija je sada ažurirana i nudi dodatne mogućnosti poput treninga, audio iskustva te playliste.
Sport / Ostali sportovi | 08. 04. 2022. u 14:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Deveto izdanje Wings for Life World Run utrke na rasporedu je 8. svibnja, a Bosna i Hercegovina će i ove godine biti dio jedinstvenog globalnog humanitarnog događaja u kojem cijeli svijet trči samo za jedan cilj - pomoć u pronalasku lijeka za ozljede kičmene moždine.

Utrka je prvi put održana 2014. godine. Pod motom ''trčimo za one koji ne mogu'', više od 700.000 sudionika iz 195 zemalja svijeta do sada je prevalilo sedam milijuna kilometara. Kroz startnine i donacije prikupljeno je skoro 30 milijuna eura za fondaciju Wings for Life, čiji je cilj pronalazak lijeka za ozljede kičmene moždine.

I ovog 8. svibnja, s početkom od 13 sati, svi koji to žele moći će postati dio jedne od najljepših priča koju odlikuju ljubav, zajedništvo i podrška.

Utrka počinje u isto vrijeme u cijelom svijetu, a format je takav da ne postoji ciljna linija. Presretačko vozilo u potjeru za sudionicima kreće 30 minuta nakon zvaničnog starta u 13 sati. Dok su ispred presretačkog vozila trkači ostaju u utrci, ali kada ih sustigne utrka je za njih završena.

Nama najbliža utrka i ove godine je u Zadru. Međutim, oni koji nisu u prilici biti fizički prisutni u ovom gradu, pomoću aplikacije će moći trčati u našoj zemlji.

Nakon preuzimanja Wings for Life World Run aplikacije i prijave za utrku, trkači kreću istovremeno s ostatkom svijeta, a lovi ih virtualno presretačko vozilo. Aplikacija im javlja koliko su kilometara prešli i kada će ih presretačko vozilo vjerojatno uloviti. Za njih utrka tada završava, a svoje rezultate mogu vidjeti na globalnoj tabeli.

S aplikacijom se može sudjelovati samostalno ili na nekoj od utrka uz aplikaciju organiziranih u BiH. Aplikacija je sada ažurirana i nudi dodatne mogućnosti poput treninga, audio iskustva te playliste.

Video: Wings for Life World Run Highlights 2019

Kompletan iznos startnina i donacija usmjeren je na istraživanja za pronalazak lijeka za povrede kičmene moždine, a ovom plemenitom cilju mogu doprinijeti i oni koji ne mogu trčati - tako što će jednostavno donirati određeni iznos.

Fondaciju Wings for Life osnovali su Heinz Kinigadner i Dietrich Mateschitz te su postavili jasne ciljeve. Otkrića doktora Sama Davida iz 1981. godine i liječnika Martina Schwaba s početka devedesetih pokazala su da nervne ćelije u kičmenoj moždini imaju sposobnost regeneracije, pod uvjetom da dobiju pomoć specifičnim tretmanima, na čemu je utemeljena Wings for Life fondacija.

''Nije pitanje da li će se naći lijek za ozljede kičmene moždine, već kada će se to dogoditi'', kaže Anita Gerhardter, predsjednica fondacije Wings for Life.

Danas je u svijetu oko tri milijuna ljudi u invalidskim kolicima. Godišnje se događa oko 130.000 novih ozljeda, a Fondacija financira čak 259 različitih projekata zahvaljujući sudionicima utrke čiji je broj svake godine sve veći. Samo prošle godine na utrci je sudjelovalo 184.236 trkača i učesnika u kolicima iz 195 različitih zemalja, čime je Wings for Life World Run postala najveća utrka na svijetu.

Za utrku se moguće prijaviti na službenim stranicama Wings for Life World Run.

Kopirati
Drag cursor here to close