Novo izdanje velike avanture

Čak 60 žena na Dakaru

Čak 60 žena će nastupiti na Dakaru ove godine, uključujući tri potpuno ženske posade i dvije vozačice iz Saudijke Arabije, koja je tek prije dvije godine dopustila ženama da voze.
Sport / Ostali sportovi | 01. 01. 2022. u 11:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Treće saudijsko izdanje relija Dakar, koje u subotu kreće iz Jeddaha, održat će se s malo izmijenjenom rutom, ali i s nikad viđenim automobilom i motociklima.

Od 1. do 14. siječnja 2022. u pijesku Arapskog poluotoka natjecat će se 1.065 sudionika u 578 vozila na 8.375 km predviđenih programom ovog 44. Dakara.Branitelji naslova, Francuz Stephane Peterhansel (auto/ Audi) i Argentinac Kevin Benavides (motocikli / KTM), su na startu relija, a Peterhansel će voziti hibridni automobil, koji će po prvi put sudjelovati na Dakaru.

Drugi Audi-hibrid vozit će iskusni Španjolac Carlos Sainz, trostruki pobjednik iz 2010., 2018. i 2020. Kada je u pitanju konkurencija automobila, u ovom društvu su još Cyril Despres, Sebastien Loeb, Nani Roma,Nasser Al Attiyah, dobro poznata imena kada je u pitanju Dakkar.

Ono što je posebno zanimljivo, čak 60 žena će nastupiti na Dakaru ove godine, uključujući tri potpuno ženske posade i dvije vozačice iz Saudijke Arabije, koja je tek prije dvije godine dopustila ženama da voze. Saudijski čelnici, često kritizirani zbog kršenja ljudskih prava, već nekoliko godina koriste sport kao diplomatsku polugu za poboljšanje imidža.

Reli počinje uvodnim prologom koji polazi iz Jeddaha, lučkog grada na središnjem zapadu u kojem će biti i konačni cilj nakon dvanaest etapa.

Video: Dakar Rally 2022

Kopirati
Drag cursor here to close