Bubba Smith – glumac s prstenom prvaka
Igrao je za Baltimore Coltse, Oakland Raiderse, Houston Oilers. Osvojio je jedan Super Bowl, igrao dva ProBowl-a, te je na kraju završio u sveučilišnom Hallof Fame kao igrač Michigan Spartansa.

Bubba Smith – glumac s prstenom prvaka

Sport / Ostali sportovi | 06. 10. 2020. u 11:32 Bljesak.info / Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Carey Mahoney, Larvell Jones, Leslie Barbara, George Martin, Eugene Tackleberry, Eric Lassard, Laverne Hooks je ekipica iz kultne "Policijske akademije" koja se i dan danas emitira na različitim televizijama. I uz koju su generacije odrasle.

Jedan od kultnih likova kojeg namjerno nismo nabrojali među gore navedenima je i Moses Hightower, koji je prije dolaska na akademiju bio cvjećar. Visok, jak, ali i bojažljiv, policajac koji ima problema sa svojim samopouzdanjem. Koji su boji da će pasti na vozačkom ispitu, pa traži pomoć Careya Mahoneya. Mosesa Hightowera je glumio Bubba Smith nekada vrhunski igrač američkog nogometa.

Video: Bubba Smith - Hightower in "Police Academy"

Defenzivac (defensiveend - službena pozicija) zadužen za rušenje i zaustavljanje onih najboljih, najvažnijih protivničkih igrača. Igrao je za Baltimore Coltse, Oakland Raiderse, Houston Oilers. Osvojio je jedan Super Bowl, igrao dva ProBowl-a, te je na kraju završio u sveučilišnom Hallof Fame kao igrač Michigan Spartansa. 

Odrastanje u vrijeme rasne segregacije

Bubba je rođen 1945. godine, pa je odrastao u vrijeme kada se u vrijeme rasne segregacije. Njegov otac Willie Ray Smith je bio odličan srednjoškolski trener što je Bubbi svakako pomoglo u igračkom razvoju. Probao je malo igrati i košarku, ali je na kraju izabrao "football". Smith je odrastao u Teksasu i bio je hvaljen kao dominantan srednjoškolski igrač, ali glavna i ponajbolja sveučilišta u Teksasu za njega su bila nedostupna, jer je bio crnac.

''Samo sam želio otići u Teksas. Nazvao sam Darrella Royala i pitao: 'Treneru, mogu li doći na Sveučilište u Teksasu?' Rekao je, 'Uh, Bubba, vjerojatno bih ti mogao dati stipendiju. . . ali ne znam kako će se stvari razvijati, kako će se uklopiti" pričao je pokojni Buba.

Segregacija na jugu natjerala je Smitha da odabere državu Michigan, a njegove partije u dresu Spartansa su momke poput njega i druge južnjačke škole natjerale da shvate kako se ne mogu natjecati na najvišim nivoima ako se ne integriraju. To je možda najvažnije Smithovo naslijeđe. Koji nije malo. Uostalom, HBO je puno godina kasnije snimio dokumentarac pod nazivom "Breaking the Huddle: The Integration of College Football" u kojem je svoje mjesto našao upravo Bubba Smith.
Gene Washington bio je Smithov bliski prijatelj i rival na terenu:

''Bubba je bio izuzetan igrač, visok, snažan, vrlo, vrlo inteligentan i upućen u američki nogomet. Bio je žestok na terenu, igrao je uz ogromnu dozu agresivnosti. Još od srednje škole je skrenuo pažnju na sebe, sjeća se Washington čija konstatacija kako su mnogi bili spremni angažirati Bubbu na svom sveučilištu jednostavno ne stoji.

Odlazak u Michigan Spartanse pravi potez

I dok je Bubba uporno pokušavao pronaći svoje mjesto pod suncem Texasa, Duffy Daughtery trener sa sveučilišta Michigan je u potrazi za talentiranim igračima došao do kolege po profesiji Williea Raya Smitha, a ovaj mu je kroz razgovor preporučio svog sina. To je kako se kaže bio presudan trenutak u karijeri Bubbe Smitha.

''Bio je pravi timski igrač. Sve što je želio je pobjeđivati i bio je spreman da napravi sve što je u njegov moći da se to dogodi. Bio je vođa koji je tražio od svojih suigrača da igraju jednako jako kao što igra on'', reći George Perles u to vrijeme pomoćni trener Michigan State Universityja.

Video: Michigan State Football - Duffy

Bubba Smith je rangiran na sedmo mjesto najboljih igrača Michigan State svih vremena, dok je na prvom njegov suigrač iz tog perioda, George Webster koji je igrao na poziciji linebackera. Bivši defenzivni koordinator Spartansa Hank Bullough sjeća se kako su Webster i Smith postali prirodni vođe.

"Bubba nije morao ustajati i držati govor svakog tjedna, bilo dovoljno da samo jednom kaže: "Momci, pogledajte kakvu momčad imamo, a mi moramo to iskoristiti. Igrajmo čvrsto, jako učinimo sve da pobijedimo. Imamo priliku napraviti nešto posebno"

I stvarno, Bubba i George su bili nešto posebno, kaže Hank. Spartansi su 1965. godine poraženi od UCLA (Rose Bowl), sljedeće godine su završili iza Notre Damea, nakon utakmice koja je okarakterizirana kao "Game of the Century".

Video: 1966 Michigan State vs Notre Dame Football Highlites

Utakmice koja je završila 10:10, igrana 19. studenog 1966. Notre Dame je otišao u finale kao prvorangirana momčad, a Bubba Smith na draft gdje je izabran od Baltimore Coltsa kao prvi pick.

Osvaja Super Bowl

Tri godine kasnije, Bubba i Coltsi su bili na tronu. U velikom finalu, Baltimore je savladao Dallas 16:13, a legenda kaže kako kasnije Smith nije želio na ruci nositi prsten prvaka jer ga bilo "sram loše utakmice". Dvije godine ranije Baltimore je poražen od NY Jetsa, a u svojoj autobiografiju pod naslovom "Kill, Bubba, Kill", Smith je napisao kako je uvjeren da je to finale bilo namješteno. Baltimore je napustio 1972. godine, karijeru nastavio u Oakland Raidersima, dok je posljednja aktivna sezona za njega bila ona u Houston Oilersima 1976.

Video: Super Bowl 5 Highlights - Colts vs Cowboys

Nakon toga Bubba počinje graditi filmsku karijeru, koja će potrajati do 2010. godine. Početkom rujna mjeseca 2011. godine, Bubba je pronađen mrtav u svom domu u Los Angelesu. Imao je 67. godine i tvrdilo se kako umro prirodnom smrću.

Patio od traumatske encefalopatije

U jednom trenutku se pričalo o tome kako je uzimao drogu, odnosno kako je bolest srca prouzrokovala smrt, međutim kasnije se ispostavilo kako je Bubba bio samo jedan u nizu igrača koji je patio od traumatske encefalopatije (CTE), degenerativne bolesti koja ubija stanice mozga, a najčešće se pojavljuje u sportaša koji se bave kontaktnim sportovima, između ostalih i američkim nogometom. Te nalaze su je potvrdila Concussion Legacy fondacija zajedno s doktorima, istraživačima s Boston Universityja.

''Bubba je definitivno promijenio američki nogomet kao obrambeni igrač. Jednostavno niste imali prilike u to vrijeme vidjeti toliko igrača koji su snažni, visoki, a tako brzi i pokretljivi. Njegova sposobnost govorila je sama za sebe. Bio je sjajan suigrač i sjajan vođa'', reći će danas njegov bivši suigrač Gene Washington. Za mnoge će Bubba ostati lik iz "Policijske akademije" koji čupa sjedišta u autu, ruši zidove, mirni snagator. Za ljubitelje američkog fudbala vrhunski igrač, posebno za navijače Michigan Spartansa i Baltimore Coltsa. Bubba Smith, glumac s prstenom prvaka.

Video: My Day with Bubba Smith
Kopirati
Drag cursor here to close