Prepucavanja

Britanci optužili Rusiju da sabotira OI u Tokiju

Rusiji su prije četiri godine zabranjeni ili ograničeni nastupi na velikim sportskim priredbama zbog široko rasprostranjenih kaznenih djela u svezi dopinga.
Sport / Ostali sportovi | 19. 10. 2020. u 19:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Velika Britanija je u ponedjeljak osudila, kako je navela, pokušaje ruske vojne obavještajne službe (GRU) da zlonamjernim cyber-napadima poremeti odvijanje Olimpijskih i Paraolimpijskih igara sljedeće godine u Tokiju.

Britanski dužnosnici rekli su da je jedinica 74455 ruske vojne obavještajne agencije GRU provela operacije "cyber izviđanja" protiv organizatora igara, dobavljača logistike i sponzora, odbivši izvijestit o detaljima i vrsti napada ili objaviti jesu li bili uspješni. No, Britanci su objavili da je ta aktivnost uključivala stvaranje lažnih web stranica i mrežnih računa koji se predstavljaju kao ključne osobe koje će se koristiti u budućim pokušajima hakiranja.

"Postupci GRU-a protiv Olimpijskih i Paraolimpijskih igara cinični su i bezobzirni. Osuđujemo ih najoštrije moguće", rekao je britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab.

Rusiji su prije četiri godine zabranjeni ili ograničeni nastupi na velikim sportskim priredbama zbog široko rasprostranjenih kaznenih djela u svezi dopinga.

Napadi na Igre 2020. posljednji su u nizu pokušaja hakiranja međunarodnih sportskih organizacija za koje zapadni dužnosnici i stručnjaci za kibernetsku sigurnost tvrde da ih je Rusija organizirala otkako je izbio doping skandal prije pet godina. Moskva je više puta demantirala optužbe.

Britanija je u ponedjeljak rekla da su ti napadi uključivali hakiranje ceremonije otvaranja Zimskih olimpijskih igara 2018. u Južnoj Koreji, koja je kompromitirala stotine računala, ukinula pristup Internetu i omela "feedove emitiranja".

Napad u Južnoj Koreji istražni organi su i ranije povezivali s Rusijom, ali je izgledao kao djelo kineskih ili sjevernokorejskih hakera, navodi se u priopćenju britanskog ministarstva vanjskih poslova.

Kopirati
Drag cursor here to close