Politika i boks

Boksački izbornici Hrvatske protive se odluci HOO-a da ne nastupaju zbog Rusa i Bjelorusa

Hrvatski olimpijski odbor je također zatražio od svojih boksača i boksačica da ne nastupaju na prvenstvima na kojima se ruski i bjeloruski sportaši natječu pod obilježjima svoje zemlje...
Sport / Ostali sportovi | 21. 03. 2023. u 09:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Amaterski ili kako ga posljednjih godina zovu olimpijski boks je određeno vrijeme u blatu. Teškom, bez najave i načina da se barem pokuša izvući. Afera je bilo manjih ili većih i situacija je takva da uopće ne znamo hoćemo li ovaj sport gledati na Olimpijskima igrama koje dolaze naredne godine, pa i kasnije.

Jedan od problema leži u činjenici da je ovaj sport daleko od grana na kojima je nekada bio, potpuno medijski ugušen, tek povremeno se spomene neko svjetsko ili europsko prvenstvo, pa su stvari koje se dešavaju iza kulisa još dalje. Ono što je važno istaći u ovom trenutku jeste da je na Izvanrednom Kongresu, prošle godine ponovno povjerenje dobio Umar Kremljev koji ostaje na mjestu prvog čovjeka Međunarodnog boksačkog saveza (IBA). Radi se o izuzetno bliskom Putinovom čovjeku, osobi od povjerenja velike kompanije Gazprom koja "uvlači" velike novce u ovaj sport.

Zato i ne čudi što je recimo prije dvije godine na SP u Beogradu nagradni fond bio 2,6 milijuna dolara! Pobjednici svake kategorije zaradili su čak 100.000 dolara, doprvaci 50.000, dok je bronca bila vrijedna 25.000 dolara. Prvi put u povijesti.

Na tom prvenstvu je bio zabranjen nastup boksačima s Kosova, dok je nekolicina boksača iz Rusije u posljednji trenutak dobila mogućnost nastupa za Srbiju. Naravno prije nastupa na Svjetskom prvenstvu, ti boksači su se susreli s pojedinim političarima iz Srbije. U kontekstu svega ovoga treba gledati i na nedavni sastanak Milorada Dodika i prvog čovjeka BS Srbije Nenada Borovčanina koji će reći kako " boks u Srbiji prolazi kroz novo doba renesanse i povratka na staze uspjeha kakvi su bilježeni na ovim prostorima prije nekoliko decenija" i najaviti otvoren put boksačima iz BIH da nastupaju za Srbiju. 

Uz sve to, Umar Kremljev je odlučio suprotno ostatku svijeta, pustiti boksače iz Rusije i Bjelorusije da nastupaju pod svojom zastavom, dok je suspendirao Ukrajince! Međunarodni boksački savez (IBA) je suspendirao Ukrajinski boksački savez zbog miješanja politike odnosno države u rad nacionalnog saveza!? I borba, bolje rečeno rat se nastavlja van ringa i ovih dana.

U tijeku je Svjetsko boksačko prvenstvo za žene u New Delhiju (Indija) na kojem nastupa 65 država svijeta, a 11 zemalja je zbog nastupa Rusije i Bjelorusije bojkotiralo nastup i isto to najavilo za Svjetsko prvenstvo seniora od 1. do 15 svibnja 2023. u Taškentu (Uzbekistan). Međunarodni boksački savez (IBA) najavio je s druge strane sankcije za nacionalne saveze i države koje bojkotiraju svjetska prvenstva.

Hrvatski olimpijski odbor je također zatražio od svojih boksača i boksačica da ne nastupaju na prvenstvima na kojima se ruski i bjeloruski sportaši natječu pod obilježjima svoje zemlje, čemu se protive treneri - izbornici različitih reprezentativnih selekcija.

"Definitivno sam protiv neodlaska i nesudjelovanja naših boksača na europskim i svjetskim prvenstvima! Time se izravno radi nepopravljiva šteta našim boksačima i sportu općenito. Sport i politika ne idu u istu rečenicu i naši sportaši ne smiju patiti zbog odluka na drugim razinama. Politički problemi neka se rješavaju političkim odlukama, a sportaši se moraju natjecati. Sve drugo nas baca unazad i u velike zaostatke. To zastupa cijeli nas stožer u reprezentacijama i svi kolege treneri, a uvjeren sam i svi koji žele dobro sportu i sportašima. Velika natjecanja su vrhunac karijere za svakog sportaša i uskratiti ih našim sportašima, znači oduzeti im ne dane i mjesece, nego godine i višegodišnje cikluse požrtvovnog rada. I političkim dužnosnicima valjda je u interesu da sportaši predstavljaju Hrvatsku na međunarodnoj sceni. Znamo da nema veće promocije od vrhunskog sporta i međunarodnih sportskih uspjeha, a ne da se političke igre lome preko leđa sportaša i da se boksačima onemogućuje da predstavljaju Hrvatsku u onome čemu su najbolji", izjavio je Kristijan Hodak izbornik seniorske reprezentacije

Kopirati
Drag cursor here to close