Bernie Ecclestone

Bivši prvi čovjek Formule 1 danas proslavlja 88. rođendan

S Formulom 1 je Ecclestone postao milijarder, ali je učinio i mnoge druge bogatima i sretnima. Početkom prošle godine ovaj moćni Britanac prodao je svoj udio u Formuli 1 američkoj tvrtki Liberty Media
Sport / Ostali sportovi | 28. 10. 2018. u 14:02 M.B./Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Legendarni Bernie Ecclestone, bez kojega Formula 1 ne bi bila ono što jest, proslavlja dana 88. rođendan.

Britanac niskoga rasta, ne baš najljepši muškarac na svijetu, po svojim optičkim parametrima više je neupadljiv čovjek, negoli obratno. Ipak, njemu je uspjelo svojim talentom, neiscrpnom unutarnjom energijom i svakodnevnom borbom za usjeh, ostvariti poslovne rezultate kojima gotovo da nema ravnih u profesionalnom sportu.

S Formulom 1 je Ecclestone postao milijarder, ali je učinio i mnoge druge bogatima i sretnima. Početkom prošle godine ovaj moćni Britanac prodao je svoj udio u Formuli 1 američkoj tvrtki Liberty Media i nastavio u miru gledati utrke.

Hamilton je najveća vrijednost Formule 1

Za Bild am Sonntag kazao je kako posebno cijeni svog zemljaka Lewisa Hamiltona, bez kojega Formula 1 ne bi bila to što jest.

"Ovaj momak je naprosto fenomenalan. On je najbolji na mnogim razinama. Najbolji je vozač, pod pritiskom postaje još bolji, a za Formulu 1 diljem svijeta čini ono što ne može niti jedan drugi. On je atrakcija u vremenu u kojem Formula 1 nije tako napeta kao ranije. On drži Formulu 1 i on joj je potreban više nego ikad", rekao je Bernie Ecclestone.

Iskusni Bernie zna kako najveći Hamiltonov oponent, Nijemac Sebastian Vettel (31), nije toliko atraktivan u javnosti, kako zbog svog povučenijeg načina života, tako i zbog trenutačnih rezultata.

Osim toga, Vettel i Hamilton imaju izvrsne međusobne odnose, a to nikad nije dobro među glavnim sportskim rivalima.

Što se tiče Ferrarijeva tima, Ecclestone kaže kako oni jednostavno ne stoje iz Vettela u onoj mjeri koja je nužna, kako bi se bilo istinski konkurentno u samom vrhu Formule 1.

"Sebastian nema potrebnu podrški tima. Nasuprot tome, Lewisov tim je stopostotno uz njega. On ne mora razmišljati o tome što Mercedes radi, jer kod njih sve ide perfektno", kaže Bernie Ecclestone.

Sunovrat Ferrarija

Za razliku od stabilnog Mercedesa, Ferrari je i ove sezone s velikim oscilacijama.

Do utrke u Hockenheimu, talijanska je ekipa bila u vodstvu jer je Vettel imao prednost u konkurenciji vozača (171:163 boda), a Ferrari u konkurenciji konstruktora (287:267).

Ecclestone smatra kako politika unutar Ferrarija umnogome utječe na to zašto nisu napravili više, jer su to očigledno mogli postići.

On smatra kako je Vettel ostavljen na vjetrometini, a u takvoj je situaciji i sam, kao vozač, učinio neke velike greške, koje su ga koštale boljih plasmana i bodova.

Pogrešna strategija tima Ferrarija i Vettelove greške u drugome dijelu sezone koštale su ih uistinu puno. Nakon Hockenheima, Ferrari je osvojio 195 bodova, a Mercedes 253.

"Vjerujem da u tom timu ne ide dobro nakon smrti Sergija Marchionnea. On je bio jak i respektiran čovjek. Njegovo vodstvo sad tako nedostaje", kaže Bernie.

Bivši šef Sergio Marchionne umro je 25. srpnja u 66. godini života, a na njegovo je mjesto došao Louis Camilleri (63), bivši direktor Philip Morrisa.

Ecclestone nije želio komentirati ima li Ferrari sad pravi menadžment, kazavši kako Talijani sami to moraju znati.

S druge strane, itekako je zdušno i pohvalno komentirao šefa Mercedesa, Tota Wolffa (46).

"Od uvođenja hibridne ere, oni u Mercedesu rade sve kako treba. Jedino mi se čini kako bi oni bili još sretniji kad bi konkurencija bila malo bolja. To bi njihovim pobjedama davalo dodatnu težinu", govori Britanac.

Zadnjih osam utrka potvrđuju Ecclestoneove stavove o premoći Mercedesa.

Lewis Hamilton je od mogućih maksimalnih 200 bodova osvojio 183, dok je Vettel izvukao tek 105 bodova.

Jasno je da nešto ne štima, a ukoliko se ovakav odnos između Mercedesa i Ferrarija nastavi i večeras u Meksiku, onda će Hamilton već na toj utrci po peti put postati svjetskim prvakom.

Kopirati
Drag cursor here to close