Ćiro biciklijada

Biciklisti promovirali Ćiro stazu od Hutova do Neuma

Potražnja za ovom tržišnom nišom raste, sve veći broj cikloturista iz cijelog svijeta pohodi Hercegovinu, sa željom za istraživanjem prirodnih i kulturnih bogatstava ove još uvijek neistražene zemlje.
Sport / Ostali sportovi | 12. 06. 2023. u 07:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Biciklistički turizam nudi raznoliko tržište. Europa je najveće izvorno tržište za cikloturizam, a u posljednje vrijeme i Hercegovina postaje svjesna svog cikloturističkog potencijala, ulažući sredstva u proširenje svoje cikloturističke ponude, te promoviranjem postojeće.

Potražnja za ovom tržišnom nišom raste, sve veći broj cikloturista iz cijelog svijeta pohodi Hercegovinu, sa željom za istraživanjem prirodnih i kulturnih bogatstava ove još uvijek neistražene zemlje. Biciklistički turizam nudi brojne mogućnosti, uključujući iskustvo s lokalnom zajednicom, biciklističke ture po ruralnim područjima sa nekim novim iskustvima, a dolaskom e-bicikala otvaraju se i nove mogućnosti.

Jedna od najatraktivnijih cikloturističkih ponuda u Hercegovini jeste i Ćiro staza, a upravo u nedjelju doživjela je još jednu veliku promociju na dionici od Hutova do Neuma. Naime, udruga HerzegovinaBike zajedno s općinom Neum i agencijom REDAH organizirali su promotivnu Ćiro biciklijadu. Događaj koji je okupio 130 biciklista iz zemalja regije još jednom promovirao je turističke kapacitete Hercegovine, a biciklisti su posjetili Hutovo, te biciklirajući starom cestom kroz lokalna mjesta probudili život koji ovdje nekad disao punim plućima. Biciklijada je dolaskom u Neum naišla na veliko zanimanje i podršku lokalnog stanovništva, te probudila interese kod mnogih stranih turista koji su boravili u Neumu, a goste su dočekali i općinske vlasti koje su na centralnom mjestu na rivi pripremili doček.

Foto:PR / Biciklijada je dolaskom u Neum naišla na veliko zanimanje i podršku lokalnog stanovništva

"Izuzetno smo sretni zbog Ćiro biciklističke staze i što se upravo Neum nalazi na ovoj karti. Kao turističko mjesto svjesni smo potencijala koji se nalazi iza cikloturizma i primjećujemo sve veći broj gostiju koji traže ovaj aktivni oblik turizma, a naš zadatak je da pratimo trendove i širimo turističku ponudu Neuma. Zato mogu slobodno kazati kako Neum podržava biciklizam i nadamo se da će ovakvih događaja biti sve više jer promoviraju zdravi oblik života, cikloturističku ponudu Neuma, ali i bogatstvo Neumskog zaleđa", komentirao je Dragan Jurković, načelnik općine Neum.

Biciklisti su dolaskom na rivu imali ručak, te ugodno kupanje u Jadranskom moru.

"Još jedan uspješno realiziran događaj je iza nas i izuzetno smo sretni zbog toga. Sretni smo jer već jako dugo vremena ulažemo velike napore u organizacije ovih događaja i svakim organiziranim događajem promoviramo turističku ponudu naše zemlje, a sve veći broj cikloturista koje vidimo na hercegovačkim cestama daje nam dodatni vjetar u leđa jer znamo da radimo dobru stvar. Ovo je prva u nizu Ćiro biciklijada koja je posjetila Neum i sretni smo što smo tu danas i promoviramo našu najjužniju točku i izlaz na more", komentirao je Toni Zorić, predsjednik udruge HerzegovinaBike.

"Ovim putem želim se zahvaliti svim našim gostima, biciklistima koji su tu došli iz cijele Bosne, Hrvatske i Crne Gore, te uživali u bicikliranju hercegovačkim krajevima i ugodno provedenom danu na obali mora", dodao je Zorić.

Iduća Ćiro biciklijada nas očekuje već u mjesecu srpnju, točnije 02.07. na dionici od Hutova do Ravnog, a biciklijada se održava u spomen na preminulog Nikšu Vuletića, direktora Spilje Vjetrenica.

Osim Ćiro staze, u Hercegovini se danas održavala i biciklijada u čast sv.Anti, a koju su organizirali klubovi BK Ljubuški i BK Brotnjo, te koja je okupila više od stotinu biciklista. Biciklisti su se okupili na gradskom trgu u Brotnju, te biciklirali kroz Međugorje i Ljubuški sve do crkve  sv. Ante Padovanskog na Humcu gdje je održana misa za sve sudionike biciklijade. Već tradicionalno, nakon mise druženje se nastavilo na Čeveljuši uz hercegovačke delicije.

Foto:PR / Jedna od najatraktivnijih cikloturističkih ponuda u Hercegovini jeste i Ćiro staza

Heregovina polako, ali sigurno postaje jedno od vodećih europskih odredišta za cikloturizam, a svake godine je posjeti više od 100.000 turista koji dolaze s ciljem da zemlju obiđu biciklom i uživaju u netaknutoj prirodi i mreži cikloturističkih staza.

I to je normalno ako uzmemo u obzir da se Hercegovina nalazi na privilegiranoj lokaciji, s impresivnim planinskim lancima, te blizinom mora, blagom klimom i mnogim drugim čimbenicima koji Hercegovinu pretvaraju u savršeno okruženje i savršen raj za bavljenje biciklističkim turizmom. Članovi udruge HerzegovinaBike već dulji niz godina su svjesni potencijala koje nudi ova zemlja, te svojim izvrsnim organizacijama promoviraju naš cikloturistički raj.

Organizatori se ovim putem zahvaljuju svojim prijateljima i sponzorima koju su podržali biciklijadu Ćirinom prugom: općina Neum, Turistička zajednica HNŽ/K, tvrtka HT Eronet, voda Leda i trgovina Capriolo SC Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close