Pripreme u tijeku

Ratko Perić bez alpinističkog iskustva kreće na Kilimandžaro: "Nije bezopasno, ali idemo"

U osvajanje najvišeg vrha Afrike ekspedicija u kojoj je i Perić planira da krene 8. veljače, a ako sve bude prema planu na vrhu Kilimandžara trebali bi biti 22. veljače.
Sport / Ostali sportovi | 22. 01. 2024. u 11:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obično se alpinisti prije uspona na najviše vrhove svijeta naoružaju iskustvom i obiđu sve planine u regionu, ipak da postoje izuzeci primjer je Banjalučanin Ratko Perić koji će u osvajanje Kilimandžara krenuti fizički i psihički spreman, ali bez planinarskog iskustva, uz jaku volju i avanturistički duh.

U osvajanje najvišeg vrha Afrike ekspedicija u kojoj je i Perić planira da krene 8. veljače, a ako sve bude prema planu na vrhu Kilimandžara trebali bi biti 22. veljače.

Želja za avanturom 

Organizator ovog pohoda je Planinarsko društvo "Abonos" iz Banja Luke, a Perić za Glas Srpske ističe da će im pomagati lokalni vodiči u Tanzaniji. Ipak, od njihove izdržljivosti ovisi najviše hoće li doći od zacrtanog cilja.

"Cijela priča je interesantna jer nisam planinar, barem ne aktivan. Do sada sam se penjao na Maglić, Kozaru i Vlašić, ali sve su to male planine u odnosu na Kilimandžaro. Nemam nikakvo alpinističko iskustvo, ali imam želju za avanturom, a što je najvažnije kondicijski sam dobro pripremljen", priča Perić.

Video: SPORT CENTAR EP.45 // Stipe Božić: Prvi Hrvat koji se popeo na Mount Everest

Po zanimanju je doktor znanosti sportske fiziologije, a pored standardnih vježbi snage u teretani i kardio-treninga puno radi na vježbama disanja.

"Vježbam na uređaju 'hipoksiko”' koji može simulirati visoke nadmorske visine te samim tim bi se tzrebao moći bolje adaptirati na hipoksične uvjete visokih planina", rekao je Perić.

Ovaj bivši sportaš i s 40 godina trči polumaratone, maratone, trijatlone, uz to je i ljubitelj ekstremnog skijanja.

"Mnogo prijatelja ušlo je u alpinističke vode. Lani sam pohađao jednomjesečnu školu planinarstva i čim su pomenuli da postoji mogućnost da se ide na Kilimandžaro, odmah sam se prijavio", rekao je Perić.

Niske temperature 

Podsjetio je da je Kilimandžaro na gotovo 6.000 metara nadmorske visine, gdje je smanjen nivo kisika u zraku.

"Nije bezopasno, ali idemo, najveći izazov na Kilimandžaru su niske temperature, a na usponu možemo očekivati i oko minus 20 stupnjeva. Manjak kisika u zraku može dovesti do visinskih bolesti, ali nadamo se da će nas sve to zaobići jer smo spremni za ovu avanturu", rekao je Perić.

Foto: Instagram / Ratko Perić 

Istaknuo je da je kvalitetna planinarska oprema nužna za ovakva putovanja.

"Kada kažete da idete na Kilimandžaro svi pitaju koliko košta ekspedicija, usluge vodiča i avionska karta, a ljudi misle da se sve tu završava. Za ozbiljne vrhove treba i adekvatna oprema, a ona je skuplja nego kompletna ekspedicija, tako da sam više od 70 posto stvari kupio u EU jer kod nas nema većine tih stvari ili je namijenjena za manje planine", rekao je Perić.

Prema riječima Ratka Perića, do sada je imao više avantura, ali izdvaja onu u španjolskoj Pamploni gdje je sudjelovao u utrci s bikovima.

"Sve što ima veze s bikovima je stil života u Španjolskoj, borbe matadora u areni, koride. Bio sam u prilici trčati s bikovima, što je veliki adrenalinski doživljaj. To je stampedo, 12 bikova trči prema vama, u uskim ulicama, u dužini od 850 metara. Ulice su ograđene, zatvorene, a samo trkači i bikovi mogu biti tu", rekao je Perić.

Kopirati
Drag cursor here to close