Koronavirus

Thomas: Ne znam kada, ali nadam se da ćemo voziti Tour

Još od 1946. godine nije se dogodilo da Tour de France nije vožen, a održavanje najpoznatije biciklističke utrke sprečavali su samo Prvi i Drugi svjetski rat.
Sport / Ostali sportovi | 14. 04. 2020. u 18:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tour de France set to be postponed amid coronavirus pandemic

The Tour de France looks set to be postponed following the French government's extension of a ban on mass gatherings because of the coronavirus pandemic. President Emmanuel Macron said on Monday that restrictions on public events would continue until mid-July.

Organizatori Tour de Francea u utorak su objavili da će ovogodišnje izdanje najveće svjetske biciklističke utrke biti odgođeno, što je posljedica odluke francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji je u govoru naciji objavio da su sva javna okupljanja u većim skupinama otkazana najmanje do sredine srpnja. 

Ovogodišnje izdanje Tour de Francea trebalo je startati 27. lipnja iz Nice, a na cilj u Parizu biciklisti su trebali stići 19. srpnja.

"Kako nije moguće da će Tour startati u planiranom terminu, konzultiramo se oko pronalaska novog datuma", objavili su u utorak organizatori Tour de Francea koji se oko novog termina dogovaraju s čelnicima Međunarodnog biciklističkog saveza (UCI).

Još od 1946. godine nije se dogodilo da Tour de France nije vožen, a održavanje najpoznatije biciklističke utrke sprečavali su samo Prvi i Drugi svjetski rat. Organizatori su odbacili ideju o održavanju utrke bez nazočnosti gledatelja uz francuske ceste, što je bio prijedlog francuske ministrice sporta Roxane Maracineanu, a još je mnogo elemenata koji se mogu ispriječiti održavanju utrke u 2020.

To je scenarij koji je nezamisliv za pobjednika Tour de Francea 2018. britanskog biciklističkog asa Gerainta Thomasa.

"To je biciklistički vrh. To je ono što me pokreće, što predstavlja naš sport. Teško je kad ne znaš kad će se voziti, ali moraš zadržati pozitivan stav. Tako sam i ja uvjeren da će se Tour održati. Ne znam kada, ali vjerujem da hoće. To bi za sve bilo sjajno", izjavio je Thomas koji je prošlogodišnje izdanje završio na drugom mjestu iza momčadskog kolege iz INEOS-a, Kolumbijca Egana Bernala.

Jedna od poteškoća s kojom će se organizatori i UCI sudariti je pronalaženje primjerenog termina. Čelnici Međunarodnog biciklističkog saveza već su objavili da će najveće utrke, poput Toura, talijanskog Gira, španjolske Vuelte, pet jednodnevnih klasika i Svjetsko prvenstvo imati prednost pred ostalim utrkama.

Vuelta je u kalendaru u terminu od 14. kolovoza do 6. rujna. Za Tour bi to značilo mogući start u drugoj polovici rujna, što se preklapa s još jednim velikim sportskim događajem na francuskom tlu, teniskim Grand Slam turnirom u Roland Garrosu, koji je iz uobičajenog svibanjsko-lipanjskog termina preseljen u termin od 20. rujna do 4. listopada.

Kopirati
Drag cursor here to close