Poslije Grad slam turnira

Džumhur: Nadam se da ću do lipnja ili srpnja biti u 'top 20'

Nakon pobjeda nad Talijanom Paolom Lorenzzijem s 3:2 i Australcem Johnom Millmenam sa 3:1, Džumhur je u 3. kolu Australian Opena eliminiran od prvog tenisača svijeta Španjolca Rafaela Nadala sa 3:0.
Sport / Ostali sportovi | 25. 01. 2018. u 15:06 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najbolji bosanskohercegovački tenisač Damir Džumhur zadovoljan je nastupom na prvom Grand slam turniru sezone u Melbournu, na kojem je izborio nastup u šesnaestini finala. 

Nakon pobjeda nad Talijanom Paolom Lorenzzijem s 3:2 i Australcem Johnom Millmenam sa 3:1, Džumhur je u 3. kolu Australian Opena eliminiran od prvog tenisača svijeta Španjolca Rafaela Nadala sa 3:0.  

Na današnjoj press-konferenciji u Sarajevu, Džumhur je istakao je da mu je na Australian Openu primarni cilj bio da prođe dva kola. 

Video: Džumhur: Nadam se da ću biti u top 20


''Bio sam postavljen za 28. nositelja na turniru, a išao sam na najboljeg igrača svijeta u trećem kolu. Odradio sam ono što je bilo do mene, najvažnije je da sam uzeo vrlo bitnih 90 bodova.  Dva turnira prije toga su bili uvod, a ja uvijek tempiram formu za najveće turnire'',  istakao je Džumhur. 

Na ATP turniru u Sydneyju zbog povrede zadnje lože predao je meč drugog kola, ali nasreću ona nije utjecala na turnir u Melbourneu. U prvi meč protiv protiv Lorenzzija, Džumhur je ušao bez treninga nakon petodnevnih terapija i mirovanja. 

''Srećom, nije bilo problema, ali sam u meč ušao sporo, oprezno i nervozno. U trećem setu sam uspio napraviti tie-break, a onda je krenulo sve nabolje. Uspio sam preokrenuti meč i dobiti ga rezultatom 3:2 nakon što sam gubio sa 2:0. Koliko god nervozno izgledam na terenu, mislim da glava dobro radi kada je najpotrebnije i to je ono najbitnije'', kazao je Džumhur. 

U meču s prvim tenisačem svijeta Džumhur ističe da je imao veća očekivanja.

''Nadal je bio u strašnoj formi, bio je zagrijan za naš meč, možda i zbog onog meča iz Miamija. Od početka je bio agresivan, odigrao je bez greške, a ja nisam uspio da se snađem. Razlika je bila i u terenu, dva meča sam igrao vani na bržim terenima, a onda je sporiji teren više odgovarao Nadalu. Nisam uspio pružiti ono što mogu. Ne mogu reći da sam nezadovoljan, ali sam siguran da mogu bolje'', kazao je Džumhur.

U nastavku sezone Džumhur će prvi nastup imati na ATP turniru u francuskom Montpellieru, a zatim na turnirima u Rotterdamu, Dubaiju, Indian Wellsu i Miamiju. Po povratku u Evropu očekuje ga reprezentativni nastup u Davis cupu u kojem BiH igra protiv Slovačke, a zatim starta sezone igranja na zemljanim terenima.

''U svojoj igri neću previše mijenjati, ali ću pokušati u sezonu šljake ući spremniji nego ranije i napraviti bolje rezultate'', ističe Džumhur. 

Naš najbolji tenisač trenutno je rangiran na 28. mjestu ATP liste, a njegov plan je da u prvom dijelu godine osvoji što više bodova, da bi rasterećen ušao u drugi dio godine.

''Nadam se da do šestog, sedmog mjeseca mogu da dođem do top 20, a ako osvojim dovoljan broj bodova, mogao bih u drugom dijelu godine i izgubiti nešto bodova, a da ostanem u među prvih 30'', završio je Džumhur.

Na kraju press-konferencije Džumhur je potpisao sponzorski ugovor sa kompanijama Klas i Oaza.

Džumhur: Dolazi do smjene generacija, Federer još uvijek najbolji

Najbolji bosanskohercegovački tenisač Damir Džumhur, koji je prije šest dana završio nastup na Australian Openu u šesnaestini finala, smatra da na svjetskoj tenisačkoj sceni uskoro dolazi do velike smjene generacija.  

''Igrači koji su nekada bili u vrhu polako posustaju. Mislim da je to dobro za tenis. Britanac Kyle Edmund koji se plasirao u polufinale, ne iznenađuje me što je dobro igrao. Chung je u polufinalu, ne bih baš rekao da će on uspjeti da se nađe tu. Bio je u dobroj formi i došao do polufinala'', izjavio je prvi bh. reket. 

Video: Džumhur: Dolaze nove generacije


Po njegovom mišljenju, smjena generacija, za sada, se ne odnosi na fenomenalnog Švicarca Rogera Federera, koji je još uvijek "najbolji tenisač svijeta".

''Iskreno, mislim da je Federer trenutno daleko najbolji, čak i sa svojih 37 godina. Lagano može da dođe do novog  naslova na Australian Openu'', smatra Džumhur.

Federer u petak igra polufinalni meč protiv Hyeona Chunga. Ukoliko prođe Južnokorejca u finalu bi ga čekao Marin Čilić, koji je danas pobijedio Edmunda sa 6:2, 7:6 (4), 6:2.

Kopirati
Drag cursor here to close