Ima samo 13 godina

Alysa Liu, čudo od djeteta

Najmlađa u povijesti, najmlađa ikad koja je izvela trostruki aksl. Koliko je to teško napraviti najbolje potvrđuje podatak da su trostruki aksl posljednji put izvele Tonya Harding 1991. godine
Sport / Ostali sportovi | 06. 04. 2019. u 08:34 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za mladu Kineskinju Alysa Liu, djevojčicu od 13 godina najteže je bilo ustvari popeti si na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja, nakon što je postala prvakinja. Daleko teže nego napraviti na ledu ono što je ona uradila. Najmlađa u povijesti, najmlađa ikad koja je izvela trostruki aksl. Koliko je to teško napraviti najbolje potvrđuje podatak da su trostruki aksl posljednji put izvele Tonya Harding 1991. godine, odnosno Kimmie Meissner 2005.

Prije 25 godina je Michelle Kwan je bila druga na državnom prvenstvu imala je tek 13 godina, dok je Tara Lipinski postala svjetska prvakinja sa samo 14 godina i 10 mjeseci. Tara je nakon osvojenog svjetskog prvenstva 1997., nastupila je 1998. godine na Zimskim Olimpijskim igrama u Naganu (Japan). Tamo je osvojila zlato i time postala najmlađa dobitnica zlatne medalje na Zimskim olimpijskim igrama u povijesti.



Tara za Alysu ima samo riječi hvale

"Ona je budućnost klizanja, predvodnica jedne nove generacije. Rekordi su postavljeni da bi bili srušeni, posebno mi je drago što je to napravila Alysa. Kakav fenomenalan talent", istakla je Tara.

Ima tri sestre, dva brata i surogat majku

Životna priča Alyse posebno je zanimljiva. Njen otac Arthur napustio je Kinu nakon velikih prosvjeda na trgu Tiananmen 1989. godine. Imao je samo 25 godina. U Americi je diplomirao i na jedan pomalo čudan način odlučio formirati obitelj. Arthur ima petero djece računajući naravno i Alysu, ali nema suprugu. Djecu su rodile dvije surogat majke, pored Alyse koja je najstarija ima još dvije djevojčice i dva dječaka. Selenu i trojke Juliju, Joshuu i Justina. Alysa i trojke dijele surogat majku. I sve ih sam odgaja. Tek nekada pomognu prijatelji i njegova majka koja dolazi iz Kine i koja je tu bila dok su djeca bila manja. Tata je sve pokrenuo. Na putu do svog ureda svaki dan je prolazio pored jednog klizališta u Oaklandu, a onda je jedan dan tu doveo Alysu. Na početku je Alysa pohađala kinesku školu oko tri godine, zatim školu za umjetnost u Oaklandu, ali odlasci na narjecanja i škola jednostavno nisu mogli zajedno, pa je nastavila školovanje preko interneta. Svakodnevno trenira po četiri- pet sati, najveći problem joj predstavlja činjenica da klizalište na kojem vježba ne radi nedjeljom. Tata je vozi u obližnji Vacaville.

"Ako Alysa želi biti najbolja na svijetu, olimpijska prvakinja, onda mora imati najbolje uvjete za rad. Najbolje trenere", kaže tata Arthur koji se pobrinuo da Alysu trenira nekoliko sjajnih stručnjaka. Laura Lipetsky predvodi ekipu, tu je i koreografkinja Cindy Stuart, koja je radila na emisijama "Disney on Ice". Phillip DeGuglielmo iz San Francisca je zadužen za teške skokove, krojačica iz Sacramenta dizajnira kostime, tata pomaže u izboru glazbe.

"Poput spužve je upija svaki riječ, savjet. Želi stalno trenirati, želi napredovati, biti bolja i bolja", naglašava Lipetsky.

Već je postala zvijezda

Prije nastupa u Detroitu, nesebično su joj pomagali bivši trener Michelle Kwan, Frank Caroll zajedno sa bivšim velikim klizačem Sergejom Ponomarenko. Nakon što je očarala publiku u Detroitu, Liu je poput prave velike zvijezde gostovala kod Jimmyja Fallona (Tonight Show), kasnije se pojavljivala u drugim emisijama.


"Bilo je vrlo kul", kaže Alysa koja sada ima problem jer još uvijek ne može nastupati niti na juniorskim prvenstvima. Na Olimpijadi bismo je trebali gledati tek 2022. godine u tatinoj Kini.

"Nema veze, ovako ću imati više vremena da treniram, radim na sebi. Sada sam više skoncentrirana na svoje treninge, nego na velika takmičenja, Olimpijadu. Nekada pomislim, napravila sam trostruki aksl, to ne može puno klizačica, ali onda kažem sebi "moraš još puno trenirati. Nemoj misliti da si najbolja na svijetu, još uvijek nisi", kaže sjajna mlada klizačica, djevojčica od 13. godina.
Kopirati
Drag cursor here to close