Slovenac Trobec mu je otac

40 godina popularnog Vučka

Vučko je za maskotu Olimpijskih igara odabran putem najvećih jugoslavenskih novina i časopisa među 836 prijedloga umjetnika s područja bivše Jugoslavije
Sport / Ostali sportovi | 10. 01. 2024. u 08:45 Bljesak.info / Index.hr

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Već 40 godina jedan od simbola i najpoznatijih suvenira iz Sarajeva je Vučko, maskota Olimpijskih igara 1984. godine. Vučka je nacrtao i kreirao slovenski slikar i karikaturist Jože Trobec.

Prije nekoliko godina za portal Al Jazeera Trobec je ispričao kako je Vučko nastao i kako je došlo do toga da se on prijavi na natječaj za maskotu koji je organiziran 1981. godine.

"Želio sam napraviti životinjsku abecedu za djecu, skicirao razne životinje, a među njima je bio i jedan vuk. Nikada se ranije nisam javljao na neke konkurse, pa ni ovaj za maskotu Olimpijskih igara nisam ozbiljno shvatio", ispričao je Trobec.

Trobec je rekao da je proučio maskote prethodnih ZOI-ja i da je među njima bilo mnogo životinja poput medvjeda i zečeva.

"Tada mi je pao na pamet vuk koji je karakterističan za Bosnu i nacrtao sam ga kao jednog simpatičnog i dobroćudnog lika. Žena me je uspjela nagovoriti da pošaljem na natječaj svoj rad kako mi kasnije ne bi bilo žao."

Poslao je Vučka na natječaj, kaže, u posljednji tren.

Vučko je za maskotu Olimpijskih igara odabran putem najvećih jugoslavenskih novina i časopisa među 836 prijedloga umjetnika s područja bivše Jugoslavije. Prema navodima Međunarodnog olimpijskog odbora, maskota Vučko (deminutiv od vuk), na neki je način pomogla da se vuk, koji se na području bivše Jugoslavije smatrao opasnom i krvoločnom životinjom, na neki način zavoli.

Vučko je oko vrata imao crveni šal, a na ramenu je nosio par crvenih skija. Vučku je u reklamnim spotovima i prezentacijama glas posudio Zdravko Čolić.

"To mi je jedna od najljepših uspomena. Kada je počela Olimpijada, kompozitor Nikola Borota me nazvao i rekao da treba nekoga tko će posuditi glas špici, kada maskota Vučko skija po planinama", pričao je prije nekoliko godina Zdravko Čolić u jednom intervjuu.

Kopirati
Drag cursor here to close