Zanimljivi Austrijanac

10 stvari koje niste znali o Dominicu Thiemu, osvajaču US Opena

akon poraza od Novaka Đokovića na Australian Openu i dva izgubljena finala od Rafaela Nadala na Roland Garrosu, Thiem je u svom četvrtom Grand slam finalu došao do prve titule i učvrstio se na trećem mjestu ATP liste.
Sport / Ostali sportovi | 14. 09. 2020. u 12:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Austrijanac Dominic Thiem u nedjelju je došao do prvog Grand slam naslova u karijeri i to nakon čudesnog preokreta u finalu US Opena. Thiem je postao prvi igrač u povijesti ovog turnira koji je uspio pobijediti nakon što je u finalu imao dva seta zaostatka. Nakon poraza od Novaka Đokovića na Australian Openu i dva izgubljena finala od Rafaela Nadala na Roland Garrosu, Thiem je u svom četvrtom Grand slam finalu došao do prve titule i učvrstio se na trećem mjestu ATP liste. Izvukli smo 10 zanimljivih informacija o mladom Austrijancu koje vjerojatno nisu poznate ni zagriženim ljubiteljima tenisa.

1 – Sanjao je da osvoji turnir u Kitzbuhelu

Mladi Thiem nije sanjao samo o osvajanju Grand slam naslova. Njegova rana težnja bila je vezana za osvajanje domaćeg turnira u Kitzbuhelu, jednog od prvih na koje je išao kao dijete. Nakon što je ostvario san trijumfom 2019. godine, rekao je: ''Osvojivši Kitzbuhel, ostvario sam san iz djetinjstva. To jedno od najboljih iskustava koje sam imao u dosadašnjoj karijeri, nevjerojatne emocije.'' Prošle godine ostvario je još jedan rani san o osvajanju Erste Bank Opena u Beču.

2 – Veliki je navijač Chelsea, čak posjeduje vlastiti nogometni klub

Kao strastveni navijač nogometnog kluba Chelsea, gdje god se nalazio u svijetu, Thiem uvijek pokušava naći vremena između utakmica i treninga kako bi gledao TV i uhvatio utakmice londonskih Plavaca u Premier ligi i Europi. Pored toga, prije nekoliko godina osnovao je vlastiti nogometni klub u Austriji, TFC Matzendorf, za svoje prijatelje i kolege austrijske tenisače.

3 – Nosi narukvice u znak podrške čišćenju oceana

Surfajući internetom jednog dana, Thiem je slučajno naletio na priču o kompaniji 4Ocean, koja je uklonila milione kilograma plastike iz oceana od svog osnivanja 2017. Potom je kupio jednu od njihovih narukvica, nosio je na turnirima i 4Ocean je stupio u kontakt s njim. Sada glasno zagovara njihov rad.

4 – Nije mu išao jednoruki backhand udarac

Jedan od Thiemovih ''potpisa'' danas je jednoruki backhand, ali ovaj udarac uopće nije imao u svom arsenalu dok ga na to nije natjerao jedan od njegovih trenera. Sve do 12. godine, koristio je backhand isključivo sa dvije ruke.

5 – Prvu ATP pobjedu je izborio protiv svog budućeg trenera

Thiem je do prve pobjede na ATP turnirima došao u Beču 2011. kao nadolazeća tinejdžerska zvijezda i to protiv austrijske legende Thomasa Mustera. Usprkos nedostatku iskustva i razlici u godinama, Thiem je slavio sa 6-2, 6-3, da bi kasnije Muster – doduše, na kratko – postao dio njegovog trenerskog tima.

6 – Ima vlastiti teniski turnir

''Red Bull Thiem, Set, Match'' je turnir koji je otvoren za muškarce i žene, ima šest stanica i pokrenut je ove godine u Austriji. Mečevi se igraju sa skraćenim setovima od četiri gema i tie-breakom kod rezultata 3-3. Pobjednik dobija posebnu trening sesiju sa trećim igračem svijeta.

7 – Podržao je ideju na Federer i Nadal postanu treneri

U muškom tenisu posljednjih godina sve je više ''supertrenera''. To su bivše zvijezde poput Borisa Beckera, Ivana Lendla, Andrea Agassija, Stefana Edberga ili Gorana Ivaniševića. Thiem vjeruje da će ih slijediti i Roger Federer i Rafael Nadal. Rekao je: ''Roger Federer i Rafael Nadal vjerojatno bi bili najbolji treneri jer imaju čudesno znanje o tenisu''.

8 – Postoje mitovi o njegovim trening navikama

Tajna koja se krije iza Thiemovog uspjeha nije samo u njegovim teniskim sposobnostima, već i u radnoj etici zahvaljujući kojoj je u vrhunskoj formi. Dugo vremena kružile su priče kako trenira noseći balvane na leđima, da noću trči po šumama i da pliva u hladnim rijekama kako bi se pripremio za surovost turnirskog tenisa. Ispostavilo se da su to sve mitovi, ali je tačno da Thiem prolazi kroz strogi režim priprema prije svake sezone.

9 – Federer je najveći obožavatelj Thiemovog naglaska

Dvadesetorostruki osvajač Grand slam turnira ne krije da voli i da ga zabavlja Thiemov naglasak, bez obzira na to kojim jezikom da govori na press-konferencijama. Objašnjenje leži u činjenici da Švicarac i Austrijanac pričaju veoma različitim dijalektima njemačkog jezika.

10 – Kada bi mogao odlučivati, Thiem bi napravio jednu veliku promjenu u pravilima

Kada bi se dočepao mogućnosti da odlučuje o pravilima tenisa, Austrijanac bi napravio jednu veliku promjenu. Treći set bi promijenio u tie-break na većini turnira. ''Mislim da postoje neke stvari koje bi bilo dobro promijeniti. Jedna je da bih na nekim manjim turnirima treći set promijenio u tie-break meča'', objasnio je novi osvajač US Opena.

Kopirati
Drag cursor here to close