BLM kampanja

Zvižduci Belgijancima u Rusiji zbog klečanja; NIzozemci ostaju uspravni

Nizozemci se neće pridružiti svjetskim prvacima Francuskoj, Engleskoj i Walesu koji su najavili kako će njihovi igrači kleknuti prije početka utakmica kako bi istaknuli rasnu nepravdu.
Sport / Nogomet | 13. 06. 2021. u 00:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klečanje prije utakmice naišlo je na neodobravanje ruskih navijača koji su zviždali belgijskim nogometašima uoči utakmice u Sankt Petersburg.

Dok su se belgijski nogometaši opredijelili za klečanje, njihovi susjedi Nizozemci zauzeli su drukčiji stav, najavio je kapetan Oranja Georginio Wijnaldum.

Nizozemci se neće pridružiti svjetskim prvacima Francuskoj, Engleskoj i Walesu koji su najavili kako će njihovi igrači kleknuti prije početka utakmica kako bi istaknuli rasnu nepravdu.

Wijnaldum je na konferenciji za novinare rekao kako je to bila zajednička odluka momčadi.

"Razgovarali smo o tome, ali odlučili smo kako to nećemo raditi. Pokušavamo na drugi način skrenuti pozornost na to pitanje", kazao je Wijnaldum.

Foto: Sky Sport / Georginio Wijnaldum i Frenkie de Jong

"Zapravo su na to navikli samo igrači koji igraju u Engleskoj", dodao je veznjak koji nakon pet godina provedenih u Liverpoolu seli u PSG.

"Bilo je prilično teško jer i mi želimo pridonijeti ovoj raspravi. Ali mi smo s nizozemskim nogometnim savezom koji je započeo projekt protiv rasizma".

Među reprezentacija koje neće klečati prije početka susreta je i Hrvatska.

"Hrvatski nogometni savez i svi reprezentativci uvijek i svugdje osuđuju sve oblike diskriminacije. Poštujemo pravo svakog pojedinca i organizacije da odabere svoj stav o rasizmu. HNS smatra da svi igrači imaju pravo na mišljenje o ovakvim temama i odabir kako će se prema tome postavljati. HNS poštuje stav reprezentativaca i neće im nametati obvezu klečanja koja u hrvatskoj kulturi ionako ne predstavlja simbol borbe protiv rasizma i diskriminacije", poručili su prije nekoliko dana iz HNS-a.

Neki hrvatski mediji sugeriraju kako bi i Vatreni trebali kleknuti pred rastućim rasizmom i različitim oblicima segregacije, ali očito je da svatko na različit način tumači neupitno nužnu borbu protiv nejednakosti.

Međutim, služeni je stav i preostala dva protivnika Hrvatske na Euru, Češke i Škotske, da neće klečati uoči početka utakmica.

Kopirati
Drag cursor here to close