zahuktali plemići

Zrinjski bi u lovu na titulu mogao porušiti brojne rekorde

Sport / Nogomet | 15. 12. 2015. u 13:20 I. M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarski Zrinjski u proljeće ulazi kao drugoplasirana momčad lige, s 39 bodova i samo bodom manje od vodeće Slobode. Osim što će juriti naslov prvaka BiH, svoj četvrti u klupskoj povijesti, Zrinjski usput može porušiti brojne rekorde.

Službena stranica ovog kluba navela je neke od njih.

Broj bodova

Teško je tvrditi bi li rušenje ovog rekorda značilo da će Zrinjski prvi proći kroz cilj, ali Plemići definitivno imaju priliku nadmašiti svoj učinak iz šampionskih sezona 2004./2005. i 2013./2014. u kojima su osvajali 61 bod. Naime, Zrinjski je trenutačno na 39 bodova, što znači da bi u dvanaest proljetnih kola trebali osvojiti minimalno 23 boda.

Broj pobjeda

U iznad spomenutoj sezoni 2004./2005. Zrinjski je upisao devetnaest pobjeda, a iako je nakon te sezone još dva puta bio prvak, devetnaest pobjeda i dalje je rekord. Proteklu jesen Mostarci su, pak, zaključili s dvanaest pobjeda, tako da bi za rušenje ovog rekorda na proljeće morali upisati još osam pobjeda.

Broj gostujućih pobjeda

U prethodne dvije sezone Zrinjski je upisao po sedam pobjeda u gostima, tako da je u prilici da nadmaši i taj rekord, jer je jesen zaključio sa šest gostujućih trijumfa.

Broj bodova u gostima

Prošle sezone imali su i rekordan učinak u gostima osvojivši 26 bodova, osam više nego što su skupili u devet ovosezonskih gostovanja, tako da je i taj rekord u igri.

Broj primljenih pogodaka

Trinaest pogodaka iz prošle sezone nije samo aktualni rekord Zrinjskog, nego i Premier lige. Zanimljivo, momčad Vinka Marinovića danas je na samo sedam primljenih pogodaka, odnosno na istom broju na kojem je Zrinjski bio i prošle sezone nakon osamnaest kola. Ukratko, za novi rekord na proljeće njegova momčad ne bi smjela primiti više od pet pogodaka.

“Clean Sheet”

Prošle sezone Zrinjski je trinaest pogodaka primio u dvanaest utakmica, što znači da je mrežu netaknutom sačuvao u osamnaest utakmica. Ove sezone golove je primao u pet utakmica, tako da je mreža nedirnuta ostala u trinaest utakmica, a to znači da bi za ovaj rekord na proljeće bez primljenog pogotka trebali biti u minimalno šest utakmica.

Primljeni golovi na domaćem terenu

S obzirom na sjajnu obranu u prošloj sezoni, ne čudi što iz prošle sezone datira i rekord po broju primljenih pogodaka u Mostaru. Tada su Mostarci primili samo četiri gola, a sada su u devet ovosezonskih utakmica primili tek jedan pa je i taj rekord blizu.

Domaći niz bez poraza

Mnogi su vjerojatno zaboravili kada su nogometaši Zrinjskog upisali posljednji prvenstveni poraz u Mostaru, što ne čudi kada se isti dogodio u proljeće 2013. godine kada je bolji bio Čelik (0:2). Nakon toga su nanizali 41 utakmicu bez poraza, a za rušenje rekorda taj niz bi morali produžiti do brojke od 45 utakmica.

Naime, aktualni rekord je 44 utakmice, odnosno niz bez poraza u kojem su bili od 19. studenog 2006. i poraza od Širokog Brijega (2:4) do 28. veljače 2010. i poraza od Zvijezde (0:1).

Kopirati
Drag cursor here to close