Livnjak u Duvnu

Zlatko Dalić počasni građanin Tomislavgrada

Sport / Nogomet | 22. 06. 2023. u 11:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić bit će proglašen počasnim građaninom Tomislavgrada odlučilo je tamošnje Općinsko vijeće.

U odluci se, kako prenosi Radio Tomislavgrad, navodi kako je Dalić, ''svojim djelovanjem doprinio razvoju međudržavnih odnosa povezujuću sve Hrvate diljem svijeta''.

S druge strane, prema usvojenoj odluci 'Medaljon Općine Tomislavgrad' ove godine bit će uručen duvanjskom franjevcu Anti Pranjiću ''za postignuća i doprinose na području kulture, umjetnosti ali i drugih područja''.

Javna priznanja fra Anti Pranjiću i Zlatku Daliću bit će uručena osobno na svečanoj sjednici Općinskog vijeća povodom Dana općine Tomislavgrad.

U obrazloženju koje je pročitao načelnik Tomislavgrada Ivan Buntić stoji da je fra Ante Pranjić svećenik franjevac predložen od Kulturno informativnog centra u Tomislavgradu za dodjelu javnog priznanja zbog svog dugogodišnjeg postignuća na području kulture, umjetnosti i drugih područja društvenog života „jer je kao svećenik, književnik i vizionar svojim društvenim književnim, svećeničkim i umjetničkim radom i zalaganjem za opće dobro zadužio zajednicu“.

Fra Ante je svećenik Mostarsko-duvanjske biskupije i član Franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije sa sjedištem u Mostaru. Rođen je 17. siječnja 1948. u Brišniku kod Tomislavgrada.

Gimnaziju je pohađao u Splitu na Poljudu, a maturirao kod isusovaca u Dubrovniku. Studij teologije i filozofije započeo je na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, a nakon dvije godine nastavio u Engleskoj i Rimu. Na Petrovdan 1975. zaređen je za svećenika po rukama pape Pavla VI. Službovao je u Hrvatskoj, BiH i Švicarskoj, trenutno je u službi u Tomislavgradu, a do sada je objavio brojne knjige i znanstvene radove.

Matica hrvatska Tomislavgrad u svom prijedlogu da se Zlatko Dalić proglasi počasnim građaninom navela je da je „kao nogometni trener zbog svog djelovanja i postupaka pridonio razvijanju međusobnih odnosa naroda i država, odnosno Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, povezujući sve Hrvate po cijelom svijetu“.

Zlatko Dalić rođen je 1966. godine u Livnu. Hrvatski je nogometni trener i bivši nogometaš. Trenutačno je izbornik hrvatske nogometne reprezentacije. Najdugovječniji je i najtrofejniji hrvatski nogometni izbornik, s dvjema osvojenim medaljama na svjetskim prvenstvima.

Kopirati
Drag cursor here to close