Hillsborough 1989

Zakašnjela pravda: Za tragediju odgovorna policija, a ne navijači

Sport / Nogomet | 26. 04. 2016. u 15:45 S. M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za jednu od najvećih nogometnih tragedija u kojoj je poginulo 96 navijača Liverpoola na stadionu Hillsborough 1989. godine odgovorna je policija, utvrdilo je danas britanska porota.

"Policijska greška doprinijela opasnoj situaciji i navijači Liverpoola svojim ponašanjem nisu izazvali nesreću, što znači da su nezakonito izgubili život i da je za to netko odgovoran", zaključila je porota u procesu kojim je okončana 27 godina duga kampanja obitelji žrtava koje su se borile za pravdu svojih najbližih, tada proglašenih huliganima.

U izvještaju lorda Taylora iz 1990. godine navodi se kako je glavni uzrok tragedije loša policijska kontrola ulaska navijača na tribinu, ali je tadašnja vlast odlučila kako nema dovoljno dokaza za pokretanje istrage protiv nadležnih iz policije.

Istraga je dokazala i kako je policijski šef osiguranja spomenute utakmice David Duckenfield načinio pogrešku kada je naredio da se otvore željezna vrata ispred tribine s navijačima Liverpoola.

Nagli ulazak tisuća navijača potisnuo je one najbliže terenu na ogradu koju policija nije htjela otvoriti iako su mnogi već umirali pregaženi i zgnječeni.

Odluku porote aplauzom su pozdravili članovi obitelji žrtava, koji su se okupili ispred zgrade u kojoj je donijela odluka, nakon čega su zagrljeni zapjevali čuvenu himnu navijača Liverpoola u izvedbi Rofgersa i Hammersteina "You'll never walk alone" te uzvikivali "Uspjeli smo" i "Pravda za 96".

Britanski premijer David Cameron izjavio je nakon presude da je "ovaj dan donio je zakašnjelu pravdu za 96 navijača Liverpoola koji su poginuli u tragičnoj katastrofi".

Petnaestog travnja 1989. godine za vrijeme utakmice polufinala FA kupa između Liverpoola i Nottingham Foresta na stadionu Hillsborough u Sheffieldu, 96 navijača Liverpoola na smrt pregaženo, a njih a njih 766 ozlijeđeno. Najmlađa žrtva bio je desetogodišnji Jon-Paul Gilhooley, rođak proslavljenog igrača Liverpoola Stevena Gerrarda.

Kopirati
Drag cursor here to close