Finale lige prvaka

Bayern je prvak Europe! Kingsley Coman presudio PSG-u u Lisabonu!

U utakmici finala Lige prvaka njemački Bayern svladao je francuski PSG s 1:0, golom Kingsleyja Comana. Bavarcima je ovo šesti naslov klupskog prvaka Europe.
Sport / Nogomet | 23. 08. 2020. u 21:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Champions League / Igrači Bayerna okrunili su perfektnu sezonu naslovom prvaka Europe

Bayern je po šesti put postao prvak Europe u nogometu. U finalu su pobijedili francuski PSG s 1:0, golom Kingsleyja Comana.

Bilo je ovo 11. pojavljivanje Bayerna u finalu Lige prvaka/Kupa prvaka, a iz deset dosadašnjih imali su polovičan učinak osvojivši pet trofeja. Nakon ovog trijumfa više naslova prvaka Europe od njih imaju samo Real Madrid (13) i AC Milan (7).

Utakmica u Lisabonu između Bayerna i PSG-a imala je veliki sportski, ali i financijski značaj. Ulog je za oba kluba bio ogorman.

Nakon početnog ispitivanja snaga, obilježenog nervozom većine igrača, u 13. minuti naizglednija prilika, i to za momčad PSG-a.

Juan Bernat je pokušao dati povratnu loptu, ali pomogao mu je Boatengov blok, lopta ja pala pred Mbappea, no njegov udarac završio je ponovo u bloku.

Dvije minute kasnije ponovno je Mbappe u sjajnoj prilici, pokušao je pucati s lijeve strane iskosa, ali Kimmich je bio na mjestu.

U 18. minuti Neymar je opasno zaprijetio, ali Neuer fantastično brani. Finale je opravdalo očekivanja.

Stativa Bayerna u 21. minuti!  Fantastični Robert Lewandowski, praktički ni iz čega, prima loptu u suparničkom 16-ercu, iz okreta tuče, ali njegov udarac zaustavila je vratnica. Puno sreće sada za Parižane.

Uslijedila je kontra PSG-a. Kombinirali su Herrera i Di Maria, Argentinac je bio u dobroj poziciji, ali njegov udarac odlazi preko gola.

Prva izmjena na utakmici u 25 minuti, zbog ozljede. Boateng je obnovio ozljedu, u igri je sada Niklas Suele.

U 32. minuti zaprijetio je Lewandowski, ali njegov pokušaj iz blizine refleksno brani Navas. Lopta je išla ravno u ruke Kostarikanca, jer da nije, bio bi to sigurno pogodak za Bayern.

U 45. minuti velika prilika Mbappea: PSG je ukrao loptu Bavarcima na 20-ak metara od gola, Mbappe i Herrera odigrali su fantastično dvostruko dodavanje, Bask je sjajno vratio Mbappeu, ali Francuz kao se uplašio prilike i s vrha peterca pucao ravno u Neuera.

U drugome dijelu tempo je u početku znatno sporiji. Nakon deset minuta Bavarci ubacuju u višu brzinu.

Kingsley Coman je u 59. minuti glavom pogodio za 1:0 vodstvo Bayerna!

Bavarci su dugo pleli mrežu oko 16-erca Parižana, lopta je na kraju stigla do Kimmicha koji filigranskim centaršutom pronalazi Comana, a on iz blizine glavom matira Navasa.

Bio je to jubilarni 500. gol Bayerna u Ligi prvaka i upravo im je taj pogodak osigurao najvažniji pehar u klupskom nogometu.

Trener Flick u 68. minuti uvodi u igru Perišića i Coutinha. Poruka je jasna, želi nastaviti napadački pritiskati Parižane.

Foto: Getty Images / Slavlje igrača Bayerna nakon osvajanja Lige prvaka

Do kraja utakmice bilo je nekoliko prilika da se rezultat izmijeni, ali više volje i snage pokazao je Bayern. PSG je ulaskom Verattija izgubio konce u srednjem redu.

Parižanima ostaje da se zadovolje srebrnom medaljom i nada da će iduće sezone u ovo natjecanje ući s iskustvom više.

Parižani su izborivši ovaj susret obilježili veliki jubilej, naime na današnji dan prije 50 godina PSG je odigrao svoju prvu službenu utakmicu u klupskoj povijesti.

Treba reći da su oba vratara, Neuer i Navas, bili među najboljim pojedincima svojih ekipa.

Hans-Dieter Flick: Kao igrač i kao trener u finalu Lige prvaka

Trener Bayerna Hans-Dieter Flick je šesti čovjek u povijesti koji je igrao finale i kao igrač i kao trener.

On je za Bayern nastupio 1987. godine u finalnoj utakmici protiv portugalskog Porta. Tada je na Praterstadionu u Beču Porto pobijedio 2:1, golovima Madjera (78.) i Juaryja (80.), iako je Bayern dugo vodio pogotkom Ludwiga Kögla (25.).

Flick je tada za suigrače imao Jean-Marie Pfaffa (vratar), Dietera Hoeneßa, Andreasa Brehmea, Lothara Matthäusa, Michaela Rummeniggea, Helmuta Winklhofera i druge.

Trener Bayerna bio je Udo Lattek.

Kopirati
Drag cursor here to close