Newton i Leibniz na aparatima

Višom matematikom do svih opcija Vatrenih u osmini finala Eura

Nakon završetka grupne faze ekipe će se rangirati po sljedećim kriterijima: 1) broj bodova, 2) gol-razlika, 3) broj postignutih golova, 4) broj pobjeda, 5) kartoni, 6) uspjeh u kvalifikacijama.
Sport / Nogomet | 22. 06. 2021. u 14:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vatreni u posljednje, treće kolo grupne faze Europskog prvenstva ulaze s mršavim saldom, jednim bodom. Srećom po njih, najbolje četiri od ukupno šest trećeplasiranih ekipa ide dalje.

Upravo tu Hrvati traže svoju šansu za prolaz, a da stvar bude bolja, ako se poklope neke stvari, mogu i do drugog mjesta. Sve je to važno jer mjesto u skupini će odrediti i s kojom skupinom će se hrvatska reprezentacija križati.

Pravila su relativno jasna. Nakon što završe sve utakmice trećeg kola, sve trećeplasirane ekipe će se rangirati po sljedećim kriterijima: 1) broj bodova, 2) gol-razlika, 3) broj postignutih golova, 4) broj pobjeda, 5) kartoni, 6) uspjeh u kvalifikacijama.

Ukoliko Vatreni večeras svladaju Tartan Vojsku, imat će četiri boda i gol razliku 0 ili bolju. To će biti dovoljno za prolazak dalje.

Ujedno, pobjeda Vatrenima u teoriji nosi i drugo mjesto. Ukoliko večeras Englezi pobjede Češku, a Hrvatska Škotsku, Vatreni bi bili drugi ako nadoknade minus gol razliku. Česi su trenutno na +2, a Hrvatska na -1.
Primjerice, u slučaju da Hrvatska slavi s 2:0 treba joj poraz Češke od tri razlike ili više itd. Ako se pak dogodi da večeras Dalićevi dečki pobijede s jednim golom razlike, a Češka izgubi 2:0 od Engleza, odlučivat će, vjerovali ili ne, kartoni.

Ako i tu budu jednaki, drugu poziciju će zauzeti reprezentacija koja je bolje odradila kvalifikacije. Tu je Hrvatska za dva boda uspješnija.

Drugoplasirani iz skupine D, u kojoj se nalazi Hrvatska, igrat će s drugoplasiranim iz skupine E. Švedska može zauzeti i prvu i drugu poziciju. Alternativa su Španjolci ili eventualno Slovaci. Ukoliko Španjolska svlada Slovačku, a Švedska Poljsku, Vatreni idu na Furiju.

U slučaju treće pozicije, Hrvatskoj situacija postaje komplicirana. U jednom scenariju, protivnik će im biti Nizozemska, a u drugoj mogućoj kombinaciji, bit će to prvoplasirani iz već spominjane grupe E - Švedska ili Španjolska.

Dakle, knockout faza nosi Švedsku, Nizozemsku ili Španjolsku. Može se tu prikrasti i Poljska te Slovačka, no pitanje je može li se to ostvariti.

Nadalje, u slučaju da Vatrene fortuna dovede do trećeg mjesta i utakmice s Nizozemskom, igrat će na prepunoj Puškaš Areni. Ako doguraju do drugog mjesta, igrat će u Copenhagenu. U drugom slučaju treće pozicije, opet se putuje u Glasgow.

Dakle, Hrvatska prvo mora pobijediti, a onda je najvjerojatnija masovna seoba Hrvata u pravcu Budimpešte.

Kopirati
Drag cursor here to close