Bernd Hölzenbein

VIDEO I Preminula legenda Eintrachta iz Frankfurta i njemačkog nogometa

Holz je izborio penal u finalu Svjetskog prvenstva 1974. godine, dvije godine kasnije je pogodio za 2:2 u 89. minuti finala Europskog prvenstva protiv Čehoslovačke.
Sport / Nogomet | 16. 04. 2024. u 10:34 Feđa Ibrulj

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan detalj je svakako obilježio karijeru "Holza" kako su ga u Njemačkoj zvali. Onaj iz finala Svjetskog prvenstva 1974. godine, kada ga u 25. minuti Wim Jansen rušio u kaznenom prostoru. Nizozemac je uzalud protestirao, Jack Taylor je pokazao na bijelu točku. Breitner je zabio, Zapadna Njemačka se vratila u život.

Video: Holz je izborio penal 

Detalj koji je možda promijenio donekle povijest nogometa. Jer do te 25. minute Nizozemci su dominirali, kroz "Totalni" nogomet su uspjeli sakriti loptu. Zapadna Njemačka je bila nemoćna. Međutim, Cruyff i društvo su se zaigrali previše. Znamo kako je završilo.

Bernd Hölzenbein je za reprezentaciju Zapadne Njemačke odigrao 40 utakmica, uspio je postići pet golova. Još je jednom Holz uspio vratiti u život svoju reprezentaciju. Od tih pet jedan je također super važan. Onaj s Marakane 1976. godine u finalu Europskog prvenstva. Česi su vodili 2:1 do 89. minuti, a onda je Hölzenbein pogodio za 2:2. Ipak, na kraju je Panenka presudio.

Kao igrač postao je legenda Eintrachta iz Frankfurta. 420 bundesligaških utakmica je odigrao, uzeo tri Kupa s ovim klubom, 1980. godine i Kup UEFA. Ukupno je za ekipu postigao 160 golova, što nije mala brojka.

"Bernd Hölzenbein imao je značajan utjecaj na naš Eintracht gotovo 60 godina. On je bio član zlatne generacije iz sedamdesetih, s njim smo osvojili Kup UEFA. Kasnije je kao potpredsjednik igrao je značajnu ulogu u klubu. Mnogi su Eintracht identificirali u slavnim danima upravo s Berndomom Hölzenbeinom. Izgubili smo čovjeka koji je bio lojalan klubu, ali naš veliki prijatelj", napisao je glasnogovornik Eintrachtove uprave Axel Hellmann. Hölzenbein je preminuo u 79. godini.

Kopirati
Drag cursor here to close