Otvoren Gulf Cup nakon 44 godine

VIDEO I Nogomet se vratio u Irak

Nezvanično, za organizaciju jednog ovakvog turnira, Nogometni savez Iraka je dobio 33 milijuna dolara. Svjesno, jer organizacija jer je za Irak kao zemlju, za nogomet u ovoj zemlji ovo izuzetno važan događaj.
Sport / Nogomet | 07. 01. 2023. u 11:28 F.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vjerojatno nikada otvaranje i početak Gulf cup nije privukao toliku pažnju kao što je bilo ove godine. Razlog je jednostavan, domaćin turnira je Irak. Okupljajući osam arapskih zemalja Zaljeva, uključujući Saudijsku Arabiju, Kuvajt, Katar, Jemen, Oman, Katar i Ujedinjene Arapske Emirate, 25. izdanje Gulf cupa (Zaljevskog kupa) igra se na jugu Iraka, u gradu Basri na dva potpuno nova stadiona.

Nakon desetljeća razornih sukoba i još uvijek krhke sigurnosne situacije, ovaj događaj predstavlja veliki izazov za iračke vlasti. Tako su sredinom prošlog mjeseca odlučile ukinuti vize navijačima ostalih reprezentacija nadajući se da će privući nogometne navijače iz zemalja Zaljeva, posebice iz susjednog Kuvajta, čija je granica samo pedesetak kilometara od Basre.

Grad Basra ima dva stadiona, prvi kapaciteta 65.000 sjedećih mjesta i drugi od 30.000 sjedećih mjesta. I već nakon otvaranja, odnosno prvog dana turnira moglo se vidjeti o kakvim se stadionima radi. To su novi moderni stadioni o kojima zemlje regiona na ovim našim prostorima mogu za sada samo sanjati. Nezvanično, za organizaciju jednog ovakvog turnira, Nogometni savez Iraka je  dobio 33 milijuna dolara. Svjesno, jer organizacija jer je za Irak kao zemlju, za nogomet u ovoj zemlji ovo izuzetno važan događaj.

Video: Basra, stadioni 

Koji bi trebao najaviti povratak prije svega međunarodnog nogometa ali i normalnog života nakon svega što se dešavalo u prošlosti. Irak je posljednji put domaćin ovog turnira bio 1979. godine, kada je na vlast došao Sadam Husein.

Nakon toga dolaze decenije previranja i teškog perioda za ovu zemlju. Od rata protiv Irana 1980-1988, iračke invazije na Kuvajt 1990. godine, kasnijeg Zaljevskog rata, sukoba s Amerikom do krvavih građanskih ratova. Tri decenije nakon invazije na Kuvajt, Iračani su s velikim entuzijazmom dočekali svoje susjede.

Početkom prošle godine, Bagdad je bio domaćin prijateljske utakmice između Iraka i Ugande, što je bila prva međunarodna utakmica u ovom gradu nakon 2013. godine.

Trebali su domaćini u kvalifikacijama za SP igrati protiv Ujedinjenih Arapskih Emirata 24. ožujka prošle godine takošer u Bagdadu, ali nakon raketnog napada na Erbil 11 dana prije utakmice, mjesto odigravanja je prebačeno u Saudijsku Arabiju. Također ne treba zaboraviti kako je reprezentacija Iraka određeno vrijeme bila pod suspenzijom FIFA-e.

Organizatori su se pobrinuli da ceremonija otvaranja budu pravi spektakl. Pokušavajući koliko je to moguće iskopirati ceremoniju iz Katara. Ceremoniji otvaranja je prisustvovao Gianni Infantino prvi čovjek FIFA-e.

Video: Ceremonija otvaranja 

Nisu domaćini samo u ceremoniji kopirali Katar, nešto slično rade i u samoj reprezentaciji s obzirom na to da je na klupi Španjolac Jesús Casas, koji je najveći dio karijere proveo u nogometnom pogonu Barcelone, gdje je radio kao stručni suradnik, asistent, trener zadužen za video analize. Irak je u prvoj utakmici turnira na otvaranju odigrao 0:0 protiv Omana Branka Ivankovića.

Video: Irak - Oman 

U drugoj utakmici turnira, Saudijska Arabija je opravdala očekivanja za 35 minuta je sredila Jemen 2:0 golovima Al-Nabita i Al-Juwayra.

Kopirati
Drag cursor here to close