Na današnji dan prije 26 godina

VIDEO I Gol Roberta Carlosa o kojem se i danas priča

Svi su gledali u čudu, nitko nije mogao vjerovati da bi netko uopće pomislio pokušati gađati gol, ali to je bilo ono što je činilo Carlosa posebnim.
Sport / Nogomet | 21. 02. 2024. u 16:46 Robert Rezo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjedočilo se njegovom pogotku 1997. protiv Francuske i onoj neobjašnjivoj putanji lopte kojom je „probio“ Trikolore i vratara Bartheza s preko 35 metara.

Roberto Carlos je bio netko tko je uživao status jednog od najboljih izvođača slobodnih udaraca. Ako nije bio najbolji, zasigurno možemo reći da je na svojoj poziciji, lijevom beku, neprikosnoven kad je u pitanju izvođenje slobodnjaka.

Jedan je to od najboljih, ali i neobjašnjivijih pogodaka u nogometnoj povijesti. Lopta koja je odjednom promijenila putanju kretanja kršila je sve zakone fizike. Još nas je jednom legendarni Brazilac uvjerio koliki je kapacitet, ali ono što je uradio na današnji dan prije 26 godina u dvoboju s ekipom Tenerifea jednako je impresivno.

Dana 21. veljače 1998. igrala se prvenstvena utakmica između Tenerifea i Real Madrida.

Gosti su prije utakmice uživali ulogu favorita i očekivala se pobjeda Kraljevskog kluba. Na klupi ih je predvodio legendarni Nijemac, proslavljeni trener javnosti najviše poznat po vođenju Bayerna iz Münchena, Jupp Heynckes.

Španjolska La Liga u tadašnjem vremenu obilovala je igračima s naših prostora pa je tako bilo i u ovoj utakmici. S jedne strane Slaviša Jokanović i Meho Kodro, a kod Madriđana u samom vrhu napada glavnu riječ vodili su Predrag Mijatović i Davor Šuker.

Utakmica je završila pomalo iznenađujuće, rezultatom 4:3 u korist domaćina. Za domaću ekipu golove su postigli Juanele, Makaay i dvostruki strijelac iz penala, legendarni Meho Kodro, a kod Reala Mijatović je također realizirao penal, a još su bili precizni Savio i Roberto Carlos.

Potez Roberta Carlosa je razlog kojeg se te utakmice i danas sjećamo, njegov legendarni pogodak u 46. minuti ostat će zapisan u svim nogometnim knjigama.

Video: Tenerife - Real Madrid 

Na poluvrijeme se otišlo sa rezultatom 1:0 za Tenerife, precizan je bio Juanele. Odmah po izlasku na teren, točnije u 46. minuti, Roberto Carlos, u Brazilu prozvan i kao "El Hombre Bala"(Čovjek s metkom), zbog jačine udarca koju je posjedovao u svojoj lijevoj nozi, poravnao je rezultat i vratio utakmicu na početak.

Nije to bio bilo kakav pogodak, golovi u režiji legendarnog brazilskog beka uvijek imaju neku posebnost, njegov "potpis". Iako ih nije zabijao puno zbog pozicije na kojoj je igrao, ovo što je pogađao u većini je slučajeva bilo impresivno.

Jaime je poslao malo jače dodavanje prema Carlosu koji je bio nečuvan, i kada se činilo da lopta odlazi van granica terena, Brazilac je čudesno reagirao i topovskim udarcem iznenadio vratara domaćih Marcela Ojedu.

Svi su gledali u čudu, nitko nije mogao vjerovati da bi netko uopće pomislio pokušati gađati gol, ali to je bilo ono što je činilo Carlosa posebnim. Čak je i jedan vatreni navijač Kraljevskog kluba upao u teren proslaviti pogodak s igračima, pa ga je desni bek Reala Panucci mirno ispratio s terena kako ne bi napravio problem zaštitarima.

Do kraja utakmice viđeno je još pet golova. Za potpuni preokret Reala bio je zaslužan Mijatović koji je iz jedanaesterca u 62. minuti doveo goste u vodstvo, uz isključenje domaćeg igrača, strijelca prvog gola Juanelea, a Kodro je četiri minute kasnije, također iz penala, poništio Realovu prednost i vratio stvari na početak.

U 76. minuti Savio je ponovno doveo Madriđane u prednost, da bi u razmaku od samo dvije minute, u 84. i 86. Tenerife došao do 4:3 i pobjede na domaćem terenu. Pogodili su Roy Makaay koji je ušao s klupe, a svoj drugi jedanaesterac u utakmici mirno je realizirao Kodro.

Do kraja je nervoza igrača Reala eskalirala. Prvo je prilikom faula nad Makaayem u 85. minuti, prije jedanaesterca koji je uspješno realizirao Kodro, isključen Redondo, da bi u 89. i kapetan gostiju Manolo Sanchis zaradio drugi žuti, odnosno isključujući crveni karton.

Utakmica je ovo koja će ostati upamćena po mnogočemu. Sedam golova, tri crvena kartona, odlične predstave Kodre i Mijatovića, ali ono što će se uvijek izdvojiti je taj neobjašnjivi pogodak Roberta Carlosa, udarac vanjskim dijelom stopala kojim je lopta prevarila domaćeg vratara i ušla u gol, praktički iz kornera.

Kopirati
Drag cursor here to close