Bundesliga

Veliko miješanje karata u njemačkom nogometu

Ne ostaje Eintracht samo bez glavnog trenera, nego i bez iznimno uspješnog sportskog direktora Fredija Bobica, koji nakon pet godina napušta Frankfurt i preuzima berlinsku Herthu.
Sport / Nogomet | 05. 05. 2021. u 00:15 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Weltfussbal / Adi Hütter i Fredi Bobic odlaze iz Eintrachta

Eintracht iz Frankfurta ove je sezone ponovno hit u njemačkoj Bundesligi. Gotovo kao u vrijeme kad ih je vodio Niko Kovač, kruna čijeg rada je bilo osvajanje njemačkog kupa.

Zanimljivo, upravo na kraju uspješne sezone Eintracht obično ostaje bez trenera. Tako je bilo s odlaskom Kovača u Bayern, a tako će biti i sada, prelaskom Adija Hüttera u Borussiju M'Gladbach.

Ali, ne ostaje Eintracht samo bez glavnog trenera, nego i bez iznimno uspješnog sportskog direktora Fredija Bobica, koji nakon pet godina napušta Frankfurt i preuzima berlinsku Herthu.

I dok Adi Hütter odlazi u stabilan klub, ali koji se ove sezone možda i neće plasirati u Europu, Bobic preuzima davljenika kojemu je u narednim kolima na kocki bundesligaški status. S druge strane, Eintracht, kojeg napuštaju, igrat će u Europi iduće sezone.

Međutim, njih dvojica su samo mali dio ovogodišnje fluktuacije radne snage u elitnom razredu njemačkog nogometa.

Neočekivane promjene u Bayernu i Leipzigu

Najveći odjek napravio je Hansi Flick objavom odlaska iz Bayerna, ali ništa manje nije odjeknuo ni dolazak Juliana Nagelsmana na klupu bavarskog velikana.

Upravo nogometna javnost u Njemačkoj ponajviše zamjeraju Hütteru i Flicku što su objavili svoje odlaske u trenucima dok se još očekuje rasplet u Bundesligi, a samo koji mjesec prije zaklinjali su se na ''vječnu ljubav'' svojim klubovima.

Jedan od bitnih trenerskih transfera je i prelazak Marca Rosea iz crne u žuto-crnu Borussiju. Rose će u BVB-u zamijeniti Edina Terzića, koji je, ispostavilo se, bio privremeno rješenje.

I dok su dvije Borussije već 'u hodu' riješile i odlazak sadašnjeg i dolazak novog trenera, Eintracht i Leipzig su klubovi koji na kraju sezone ostaju praktično 'obezglavljeni' po pitanju struke.

Međutim, njihovi direktori rade punom parom pa je tako Eintracht 'ukrao' sportskog direktora bogatom Leipzigu.

Naime, jedan od najcjenjenijih mladih sportskih menadžera Njemačke, Markus Krösche (40), dolazi u Eintracht. Ne treba ni govoriti o tome da RB Leipzig nije siromašan klub, ali Krösche, baš kao i njegov prethodnik Bobic, očito voli nove izazove.

RB Leipzig sada mora pronaći adekvatne zamjene za odbjegle perjanice Nagelsmanna i Kröschea.

Pozadina promjena u Leipzigu

Iznimno studiozni sportski menadžer Markus Krösche je na sebe skrenuo pozornost u vrijeme kad je od Paderborna napravio prvoligaša. U to vrijeme je taj drugoligaški klub imao skroman proračun, a Krösche je vrijednost nogometnog kadra kluba uspio podići za čak 400 posto.

Markus Krösche u Leipzigu možda nije uspio napraviti sve što je namjeravao, ali ostat će upamćeno da je kupio i dvojicu igrača Dinama, Danija Olma i Joška Gvardiola.

Moguće da je njegova logika bila - 'moj plan se u Leipzigu temeljio na treneru Nagelsmannu te je vrijeme da se i ja povučem'.

Glasi kao tvrd i uporan pregovarač, a predsjednik Eintrachta Philip Holzer izjavio je da su razgovori s Kröscheom trajali punih 30 sati, prije nego je postignut dogovor.

Jedan od trenera koji su skrenuli pozornost na sebe je i Austrijanac Oliver Glasner, koji je ove sezone doveo Wolfsburg na korak do Lige prvaka. Bild piše kako će upravo on iduće sezone preuzeti Eintracht iz Frankfurta, što bi bio još jedan iznenađujući transfer unutar Bundeslige.

Uzme li se u obzir da im stiže odličan sportski direktor, možda i ne bi bilo iznenađenje da se pridruži i trener Glasner.

Schalke se trznuo

Što se tiče 'podrumskoga dijela' Bundeslige, Schalke 04, koji je ove sezone izgubio prvoligaški status, angažirao je Rouvena Schrödera za novog sportskog direktora.

Schröder je u prosincu raskinuo ugovor s Mainzom, a ranije je radio i u Werderu.

Očito je Peter Knäbel, novi predsjednik Schalkea, ozbiljno shvatio svoj posao pa je počeo užurbano raditi na promjeni imidža i stila rada u klubu. Pored Schrödera, doveo je i bivšeg igrača plavih Mathiasa Schobera, koji će imati dosta zadataka u sportskome dijelu, posebno kod mlađih uzrasta.

Također je i Werder jedan od klubova kojima vjerojatno predstoji remont po završetku ove sezone. Trener Florian Kohfeldt bio je u tekućem prvenstvu u nekoliko navrata pred otkazom, ali je i dalje na klupi kluba iz Bremena.

Clemens Fritz, jedan od vodećih ljudi u Werderu, navodi kako promjena trenera nije tema za njih, ali Kohfeldtova sudbina ovisi o tome hoće li izboriti ostanak u Bundesligi. Također, nedavno ispadanje iz Kupa Njemačke, kada ih je Leipzig porazio u polufinalu praktično u zadnjim sekundama produžetaka, nimalo mu ne ide u prilog.

Dakle, kad se zbroji sve ono što je već poznato, u Bundesligi nikad nije dosadno. Novac se obrće, s njim i mnoge sudbine, dolazi do neočekivanih obrata, ali na koncu svi nađu svoje mjesto.

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close