Miroslav Ćiro Blažević

Velikan kojem se najavljivao trg nema ni spomenik: Prije godinu dana otišao je Ćiro

Na današnji dan u 88. godini života preminuo je Miroslav Ćiro Blažević.
Sport / Nogomet | 08. 02. 2024. u 16:36 B.S. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije točno godinu dana ovaj svijet napustio je trener svih trenera, kako su ga mnogi i poznavali, legendarni Miroslav Ćiro Blažević.

Bila je to vijest koja i nije previše iznenadila javnost s obzirom na to da je Ćiro bio veoma bolestan, pa je 8. veljače izgubio najvažniju utakmicu - onu protiv karcinoma.

Trener svih trenera, barem kako su danima poslije smrti sugerirale brojne osobe iz javnog života "trebao je dobiti trg ili ulicu", ili barem poneko sportsko natjecanje koje je trebalo nositi ime u čast ovog velikana, ali evo 365 dana nakon toga ništa se nije dogodilo.

Kad tata stavi bijeli šal

Ne da Ćiro nije dobio trg ili ulicu, nego nije dobio ni spomenik na grobu u Mirogoju.

Foto: Robert Anic/PIXSELL / Grob Miroslava Ćire Blaževića

Njegov sin, također Miroslav kazao je da se izgradnja spomenika odužila jer su (valjda obitelj) odlučili da se Ćirin grob napravi od bijelog bračnog kamena.

"Osnovni će motiv biti bijeli šal, koji je obilježio njegovu trenersku karijeru u Dinamu, 1982. Tata to svakako zaslužuje", istaknuo je mlađi Blažević.

Mnogi su ipak ovu problematiku vidjeli u posljednjim istupima Ćirine kćeri Katarine koja namjerava tužiti brata Miroslava i majku Zdenku zbog, kako je kazala, "neraščišćenih imovinskih odnosa" što je uz priloženu dokumentaciju 17. siječnja objavio portal Imperijal.net.

Mlađi Blažević ipak je odlučio odati počast ocu - osim mise zadušnice organizirat će i nogometni turnir na terenima nogometne škole u Maksimiru gdje bi trebali nastupiti veterani i zvijezde hrvatske estrade, ali datum turnira ostao je nepoznat.

Andrićevska sudbina

Portal Sportske novosti usporedio je Ćirinu sudbinu sa sudbinom još jednog velikana ovdašnjih prostora - Ive Andrića čija je priča dosta podudarna, barem u početku.

Obojica su rođeni u Travniku, a potječu iz izrazito religioznih (katoličkih) obitelji. Majke su im imale identično ime - Katarina. I Andrić i Blažević još su u formativnoj fazi napustili rodni kraj i rijetko bi mu se (ili nikako) vraćali.

Životopisi dvojice Travničana sugeriraju kako ih mjesto rođenja nije ultimativno odredilo na anonimnost. Poglavito je Ćiro na životnom putu susretao brojne zanimljive likove, koji su značajno utjecali na njegov svjetonazor i način promišljanja. Tako su biografi nogometnog trenera zabilježili da se u Veveyu intenzivno družio s Charliejem Chaplinom, bezuspješno se udvarao Catherine Deneuve, skijao s Jean-Paul Belmondom, citirao Jacquesu Prevertu njegove vlastite stihove...

Neprijeporno je da su Andrić i Blažević pojavnosti, koje su dosegle svjetske razine. A mi (Hrvatska) se izgleda još uvijek propitkujemo - jesu li dovoljno "naši"? Jednog smo, zaključuje portal, tako prepustili "reviziji", a drugog zaboravu...

Kopirati
Drag cursor here to close