Jesu li Bijeli izgubili sve šanse za naslov?

Dinamo slavio u vječnom derbiju, Rijeka pobjedom pobjegla na +5

U posljednjem susretu 28. kola HNL-a, najvećem hrvatskom derbiju, nogometaši Dinama su na splitskom Poljudu s 1-0 (1-0) pobijedili Hajduk i prestigli ga na ljestvici
Sport / Nogomet | 30. 03. 2024. u 21:30 Robert Rezo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odigran je vječni derbi Hajduka i Dinama. Pred krcatim Poljudom u 28. kolu SuperSport HNL-a  u sjajnoj atmosferi Dinamo je slavio sa minimalnih 0:1. Strijelac vrijedan tri boda postigao je Bruno Petković u 38. minuti. Ovom su pobjedom Modri skočili na drugu poziciju, sa dva boda više od Hajduka i pet manje od vodeće Rijeke, ali Dinamo ima utakmicu manje od svoja dva rivala.

Hajduk je krenuo sa par iznenađujućih promjena u zadnjoj liniji. Na mjesto braniča stao je mladi Dominik Prpić umjesto ozlijeđenog Uremovića, dok je na vratima umjesto standardnog Ivana Lučića krenuo Lovre Kalinić.

Prvih pola sata prošlo je mirno što se tiče prilika. Tek vrijedi izdvojiti pokušaj Petkovića koji je otišao pored gola te Kleinheislera i Livaje koji nisu ništa bolje ciljali nego napadač Dinama.

Igralo se grubo i sa puno kontakta, kao što to inače biva u derbijima, a sudac Siebert, prvi strani sudac u povijesti vječnog derbija, nije štedio na kartonima. U prvom dijelu podijelio je tri žuta igračima Dinama, dok je kod Hajduka upisan u bilježnicu bio samo Krovinović.

Petković igrač odluke

Dinamo dolazi do vodstva u 38. minuti, strijelac je Bruno Petković. Primio je loptu koju mu je poslala nova Dinamova akvizicija, donedavno igrač Nantesa Ronael Pierre-Gabriel, a Bruno se u svom stilu okrenuo i oslobodio se Šarlije te sa ruba kaznenog prostora pogodio u donji suprotni kut, a Kalinić je loptu mogao samo ispratiti pogledom. Bio je ovo 10. pogodak Petkovića u SuperSport HNL-u.

Nakon toga Hajduk se budi i dolazi do svoje najbolje prilike u prvom poluvremenu. Igrala se sudačka nadoknada prvog dijela, Livaja je sjajnim dodavanjem pronašao Moufija, ovaj je prebacio vratara Nevistića, a sa gol crte čisti pogodak Hajduka spašava branič gostiju, Maxime Bernauer.

Dinamo je mogao doći i do drugog pogotka na samom kraju prvog dijela, kada zbog neshvatljive greške Dialloa Martin Baturina dolazi do lopte i trese vratnicu.

Hajduk su i početkom nastavka počele pratiti loše vijesti i situacije. Žuti karton zaradio je Šarlija, koji će zbog toga propustiti sljedeću prvenstvenu utakmicu protiv Rijeke, a u slučaju da se Uremović ne oporavi do te utakmice Bijeli će bez dva glavna braniča igrati protiv trenutno prve momčadi lige.

Uz sve to, Livaja je napustio utakmicu u 55. minuti zbog ozljede, ali pitanje ostaje koliko je ozbiljna bol koja mu je smetala nastaviti utakmicu, a to ćemo sigurno saznati kroz par dana.

Prve ozbiljnije prilike Hajduk stvara tek 20-ak minuta do kraja utakmice. Moufi je ponovno pokušao svladati gostujućeg vratara, igrala se 69. minuta, ali Nevistić njegov udarac skreće u korner.

Bijeli dvije velike prilike imaju u 81. i 85. minuti. Prvo je Nikola Kalinić sa nekih šest metara pokušao zabiti, ali je još jednom sjajno reagirao Nevistić. Nakon toga Krovinović je u dobroj situaciji nakon centaršuta Benrahoua, ali njegov udarac glavom prolazi malo pored gola. 

Video: HAJDUK vs DINAMO 0:1 (28. kolo, SuperSport HNL 23/24)

U konačnici jedan pogodak Petkovića bio je dovoljan za pobjedu Dinama koji je sada preskočio Hajduk na ljestvici sa dva boda više i utakmicom manje.

Hajduk i Dinamo prvo očekuje utakmica u polufinalu kupa 3. travnja, a onda će Hajduk svoj put u prvenstvu nastaviti na Rujevici protiv Rijeke, dok će Dinamo kući dočekati Istru 1961.

Prije ove utakmice, Varaždin je na domaćem terenu poražen od Gorice (2:4), a Rijeka je lako slavila na gostovanju kod Rudeša (0:3).

Standings provided by Sofascore
Kopirati
Drag cursor here to close