Pritisak od prvog dana

Velež u drugi dio sezone ulazi ohrabren dobrim pripremama

U slučaju da ekipa opravda očekivanja, onda bi u onom trećem krugu, kada će se odigrati još 11 utakmica, sve bilo moguće.
Sport / Nogomet | 23. 02. 2022. u 08:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sedam utakmica je odigrano, probao je Feđa Dudić novu formaciju, četiri nova igrača, od kojih je već jednog imao i ranije na treninzima (Adin Bajrić), tako da nekog velikog posla oko uigravanja kompletne ekipe i nije imao. No, izostanak pritiska na tom polju bit će uvelike nadoknađen rezultatskim imperativom od prve minute proljetne sezone.

Velež će u drugi dio sezone ući ohrabren dobro odrađenim pripremama. Ono što se moglo vidjeti, posebno na priprema u Turskoj, jeste da je ekipa dosta dobro funkcionirala u tom toliko spominjanom visokom presingu, da je realizacija tokom cijelog perioda priprema bila na jednom dosta visokom nivou, da je iskusni Haskić pravi gol igrač, onakav kakav je Veležu trebao u prvom dijelu sezone.

Sve su to stavke koje će sigurno ohrabriti za otvaranje proljeća protiv Željezničara, u petak u Mostaru.

Ali isto tako, jasno je da će se ekipa morati znati nositi s pritiskom. Od trećeg Borca Velež je u ovom trenutku udaljen devet bodova, zaostatak je to koji se može anulirati, ali samo jednom dobrom mini serijom kroz tri ili četiri utakmice. Zato će start drugog dijela sezone biti strašno važan za Velež. Jer tu su tri utakmice, protiv Željezničara, Borca i Tuzla Cityja, pa onda između njih i utakmice Kupa.

U slučaju da ekipa opravda očekivanja, onda bi u onom trećem krugu, kada će se odigrati još 11 utakmica, sve bilo moguće. U protivnom bi sezona bila zaključena i prije nego završi, što u prijevodu znači da će od prve utakmice, protiv Željezničara, Rođeni biti pod pritiskom.

To što su Plavi s Grbavice u strašnim problemima, prije svega financijskim, ne mora ništa značiti, jer nema sumnje da će pod vodstvom Edisa Mulalića oni biti strašno našpanovani, ne samo u toj utakmici, već i u svakoj sljedećoj. Baš kao što kod Plavih neće nedostajati iskustva jer je tu nekolicina igrača koji su preko trideset, poput Bekrića, Štilića, Kosorića, Cocalića, koji na kvalitetu i ime uvijek mogu odigrati dobru utakmicu, posebnu tu ‘pojedinačnu’, uvijek mogu stvoriti probleme protivniku.

Dudić je gledao neke utakmice Željezničara u Konjicu, vrlo vjerojatno će danas ili sutra odraditi dodatnu analizu. Ono što bi mogla, ili bi barem trebala biti prednost Veleža, jeste veća pokretljivost, brzina, taj presing, visoki izlazak u trenucima kada je protivnik s loptom.

Veležove ambicije su u ovom trenutku nešto naglašenije i pobjeda na startu Rođenima bi značila strašno puno. Nastavak jednog pozitivnog niza, zalet za ono što dolazi par dana kasnije, a to je prvi Kup susret kontra Širokog Brijega, piše Dnevni list.

Kopirati
Drag cursor here to close