Tradicija na strani Plemića

Velež nije dobio Zrinjski još "od korone"

Zrinjski i Velež igrat će u srijedu (16.30) zaostali gradski derbi koji se trebao igrati još sredinom kolovoza, ali odgođen je zbog obaveza Zrinjskog u Europi.
Sport / Nogomet | 16. 10. 2023. u 13:36 M.V. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarski derbi dolazi u vrijeme kada su obje ekipe u vrlo dobroj formi, premda znamo da trenutna forma u gradskim derbijima i nema presudnu ulogu.

Ipak, činjenica je da su obje ekipe u vrlo dobrom ritmu, barem su bile prije nego ih je prekinula nova prvenstvena stanka. Zrinjski je nakon dva poraza opet uhvatio pobjedničku seriju i nanizao četiri pobjede u nizu, gledajući samo Premijer ligu.

Velež, s druge strane, otkako je došao Dean Klafurić samo je jednom doživio poraz i to u Banja Luci kod Borca.

Bit će to, dakle, sudar dva mostarska kluba i dva hrvatska trenera. Jednom je ovo prvi derbi, a drugom prvi na domaćem terenu. Naime, Krunoslav Rendulić triput je dosad vodio Zrinjski, ali sva tri puta je to bilo u gostima.

Doduše, jedna od te tri utakmice igrala se na neutralnom terenu, a bilo je to finale Kupa Bosne i Hercegovine kada je Zrinjski slavio, a Rendulić postao prvi trener koji je Zrinjskom donio dvostruku krunu.

Video: Pobjeda Zrinjskog u finalu Kupa

Prije te utakmice Rendulić je dvaput vodio Plemiće u derbijima i oba puta se igralo na Veležovom stadionu. U njegovom prvom derbiju bilo je 3:1, a Plemići su tada pregazili Rođene bez da su im dali i gram izgleda.

Sada će Rendulić prvi put imati derbi pred svojim navijačima, iako ih je i u toj utakmici finalu Kupa u Zenici bilo puno, a bit će mu to prilika da nastavi niz pobjeda i dodatno se primakne vrhu ljestvice pred veliki derbi s Borcem koji će imati veliku važnost kada je borba za jesensku titulu u pitanju.

Što se Veleža tiče, s Klafurićem su izvukli maksimum iz, objektivno, povoljnog rasporeda do ovog derbija.

Video: Sa zadnjeg prvenstvenog derbija

Protiv sebe će imati domaće navijače, ali i vrlo neugodnu tradiciju. Naime, Zrinjski ima četiri pobjede u nizu i dobio je šest od zadnjih sedam međusobnih dvoboja. Posljednji put kada je Velež slavio u gradskom derbiju bila je “korona sezona”, bez navijača i s Feđom Dudićem na klupi.

Derbi u brojkama

Službene utakmice - 44 

Pobjede Zrinjskog - 25  

Pobjede Veleža - 13   

Neodlučeno – 6   

Pobjede gostiju - 8  

Najčešći rezultat - 1:0 (13 puta)   

 Najuvjerljivija pobjeda – Velež (4:1), Zrinjski 3:0 

Kopirati
Drag cursor here to close