Počele pripreme za Njemačku

Vatreni će biti spremni za EURO, Modrić dobio nasljednika?

Dalić je rotirao i pokušavao razne varijante, utakmice protiv Tunisa i Egipta bile su pune izmjena u sastavu, ali sve u svemu izbornik i navijači Hrvatske mogu biti zadovoljni prikazanim.
Sport / Nogomet | 27. 03. 2024. u 10:41 Robert Rezo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska nogometna reprezentacija odigrala je korektan turnir u Egiptu. S obzirom na to da su utakmice bile prijateljskog ozračja, unatoč tome što se igralo za trofej, hrvatski navijači mogu biti zadovoljni prikazanim. Prije EURA u Njemačkoj ovo ljeto odradit će još dvije pripremne utakmice, protiv Sjeverne Makedonije i Portugala. Ako je suditi prema prikazanom u Kairu, Vatreni su itekako spremni za EURO.

Dalić je odradio sjajno smjenu generacija

Veliki su upitnici bili iznad glava navijača Vatrenih nakon Rusije 2018. Mnogo je glavnih aktera najavilo oproštaj od "svetog dresa" nakon osvojene medalje, a glavni razlog zabrinutosti je bio kako će se to odraziti na reprezentaciju u godinama koje slijede.

Zauzimanje trećeg mjesta u Katru 2022. godine pokazalo je da su umirovljeni reprezentativci dostojanstveno i kvalitetno zamijenjeni onim nešto mlađim igračima.

Pitanje koje se sada postavlja je, kako zamijeniti Luku Modrića koji gotovo sigurno broji posljednje utakmice u dresu reprezentacije nakon europskog prvenstva, a uz njega i ostale senatore kojima se bliži kraj. Nužno je već pokušavati s njihovim nasljednicima, ako Dalić želi izbjeći krizu rezultata kao što je to uspio između Rusije i Katra.

Izgleda da upravo na tome radi izbornik Vatrenih te se nakon ovog ciklusa, uz dobar doprinos u Katru prije dvije godine, naziru igrači koji bi mogli biti nositelji igre hrvatske reprezentacije u budućnosti, možda već na ovogodišnjem europskom prvenstvu.

Čini se kako Modrić ima nasljednika

Treba razumjeti da će teško tko kada uspjeti napraviti ono što je kapetan Vatrenih učinio za reprezentaciju, ali morat će se pronaći netko makar približno koristan kao Luka. Iako je Kovačić godinama stasao uz nekadašnjeg osvajača zlatne lopte, stvara se dojam kako on ipak nije taj profil igrača koji će Daliću trebati.

Kovačić je radnik i trkač, netko tko u svom karakterističnom zaletu može napraviti slalom kroz protivničku obranu, ali fali mu to dodavanje koje Luka ima.

Čini se kako je Lovro Majer najbliži tome da postane Modrićev nasljednik. Igra u fenomenalnoj formi, ima tek 26 godina i sve karakteristike da naslijedi hrvatskog kapetana. On je netko tko je uspio pronaći svoje mjesto u startnoj postavi uz jedan od najboljih reprezentativnih "trilinga" u veznom redu.

Kovačić, Modrić i Brozović su 2018. bez dileme bili najbolji vezni red cijelog prvenstva, a Majer je polako godinama došao do toga da je rijetka situacija kada ne počinje utakmicu.

Spreman je preuzeti važnu ulogu u reprezentaciji

U Wolfsburgu je standardan, imao je solidne dvije sezone u Rennesu prije dolaska u Bundesligu, a njegova sposobnost kontroliranja lopte, koja mu se praktički lijepi za noge i dodavanja kojima može razbiti obrambenu liniju gotovo svake ekipe čini ga glavnim kandidatom za glavnim organizatorom hrvatske igre u bližoj budućnosti.

Posjeduje izniman karakter, a hladnokrvnost pri preuzimanju odgovornosti na sebe u ključnim trenucima utakmice prikazuje s koliko samopouzdanja igra. Jučer je u utakmici protiv Egipta bio nedvojbeno najbolji igrač utakmice, a trenutno igra na desnom krilu, poziciji koja mu i nije toliko prirodna.

Čini se da nakon europskog prvenstva u Njemačkoj, u slučaju da se Modrić odluči umiroviti, nema straha za vezni red. Kovačić i Brozović će i dalje biti tu, a Majer je izgleda već spreman naslijediti svog kapetana.

Širok izbor napadača

Nakon odlaska Mandžukića bilo je dileme kako naći pravu zamjenu. Dugo je Hrvatska nakon toga lutala, tražio se pravi izbor, ali se nekako uvijek sve svodilo na to da Kramarić igra "Mandžinu" rolu, što mu nije prirodna pozicija. Kramarić je netko tko voli šetati po terenu, mijenjati pozicije u napadu i igrati na poziciji „lažne devetke".

Trenutno Vatreni posjeduju širok dijapazon igrača koji u vrhu napada mogu konkurirati za početni sastav na ljeto u Njemačkoj. Uz Kramarića koji je neizostavan dio startne ekipe, prije svega izdvajaju se dva imena, Bruno Petković i Ante Budimir.

Oba igrača su u fenomenalnoj formi te ako nastave do kraja sezone igrati u ovom ritmu, izbornik Dalić će imati „slatke brige“ oko svog prvog izbora. Bruno koji igra sezonu karijere u zagrebačkom Dinamu, s 9 golova u prvenstvu te 7 u Konferencijskoj ligi te Budimir koji rešeta protivničke mreže u najvišem rangu španjolskog nogometa. Nastupa za Osasunu, a ima već 15 golova u 29 kola prvenstva i drugi je najbolji strijelac španjolske La Lige.

Ako Perišić ne bude mogao, Pjaca uskače

Kad je u pitanju pozicija lijevog krila, ako Perišić ne uspije dovoljno biti spreman, u što čisto sumnjamo poznajući radnu etiku jednog od najboljih hrvatskih igrača u povijesti, Pjaca će spremno uskočiti. Bio je užitak gledati krilnog igrača Rijeke kako odrađuje punih 90 minuta za reprezentaciju.

Za navijače Hrvatske je upravo on jedan od igrača kojeg bi među prvima izdvojili u rubriku što bi bilo da ga ozljede nisu poremetile. Posjeduje iznimnu kvalitetu i prodornost, a odličan dribling u trku ga čini nezaustavljivim za mnoge obrane.

Obrana i prekidi su trenutno nešto na čemu treba raditi

Dok je u Katru prije dvije godine bilo jasno da su Sosa i Juranović neizostavni starteri, trenutna situacija prikazuje sasvim drugu sliku. Sosa i Barišić na lijevoj strani su u totalnom padu forme pa je za nagađati hoće li se izbornik odlučiti na varijantu s Gvardiolom na lijevom beku, koji je siguran starter, bilo na mjestu beka ili stopera. Desno se čini kako bi mogao priliku u početnom sastavu dobiti Stanišić, koji igra standardno u Bayer Leverkusenu i pruža odlične partije.

Na mjestu stopera su veliki upitnici. Šutalo od odlaska u Ajax kao i Sosa ne igra dobro, Erlić trenutno ima manje probleme s ozljedom, a Pongračić je jučerašnjom izvedbom protiv Egipta pokazao kako će se i on svim snagama boriti za svoje mjesto na EURU. Ne treba izostaviti ni veterana Vidu koji je uvijek prisutan te Lovrena koji, iako se umirovio, uvijek može uskočiti ako zatreba.

Dok su se napadački prekidi pokazali kao poboljšanje u igri hrvatske reprezentacije, pogotovo na ove dvije utakmice u Egiptu, gdje su Majerove lopte pronalazile sjajno hrvatske igrače u skoku, obrambeni prekidi su boljka ove reprezentacije koja je prati već godinama.

Je li u pitanju dekoncentracija ili pak loše postavljanje u branjenju svog gola prilikom ubačaja, teško je još za raspoznati, ali Egipat je jučerašnjom predstavom prikazao glavnu manu hrvatske obrane, na kojoj će Dalić sa svojim „trupama“ morati poraditi jer će se na velikim natjecanjima te stvari itekako kažnjavati. Što se tiče mjesta vratara, tu ne bi trebalo biti dvojbi. Dominik Livaković bi morao biti glavna opcija izbornika Hrvatske.

Izlet u Egipat je svakako za prolaznu ocjenu

Iako utakmice nisu imale pretjeranu natjecateljsku stranu, ipak je osvajanje trofeja uspjeh kojim bi se svaka reprezentacija željela nagraditi. Dalić je rotirao i pokušavao razne varijante, utakmice protiv Tunisa i Egipta bile su pune izmjena u sastavu, ali sve u svemu izbornik i navijači Hrvatske mogu biti zadovoljni prikazanim.

Postoje stvari koje se mogu i moraju popraviti, ali čini se kako će Hrvatska anulirati te sitnice i biti spremna za EURO te da za njihove navijače nema straha. Modrić je još tu, napadači su iznimno raspoloženi, a novi-stari momci poput Pjace ili pak riječkog Marca Pašalića donijeli su novu svježinu u reprezentaciju i sigurno će se ti igrači boriti za svoje mjesto u Njemačkoj.

Europsko prvenstvo kuca na vratima, ostalo je manje od tri mjeseca a Hrvatska opet ima adute za veliki rezultat.

Kopirati
Drag cursor here to close